hocam bizlere yardımcı olduğunuz için sonsuz teşekkür ederiz… hocam daha öncede araç kiralama hakkında sorular sormuş ve cevaplarını almıştım..hocam 4+1 pick-up kiralama hizmet alımı gerçekleştirdik işe başlama 01.01.2015 iş bitimi 31.12.2015 biz iş bitimine son hafta kala yüklenici firma tarafından getirilen araçların 4+1 kişilik değilde toplam koltuk sayısı 4 olan araç olduğunu tespit ettik, biz […]
hocam bizlere yardımcı olduğunuz için sonsuz teşekkür ederiz…
hocam daha öncede araç kiralama hakkında sorular sormuş ve cevaplarını almıştım..hocam 4+1 pick-up kiralama hizmet alımı gerçekleştirdik işe başlama 01.01.2015 iş bitimi 31.12.2015 biz iş bitimine son hafta kala yüklenici firma tarafından getirilen araçların 4+1 kişilik değilde toplam koltuk sayısı 4 olan araç olduğunu tespit ettik, biz işin içinden çıkamadık ve bu konuda tecrübeli olan arkadaşlara ihale dosyasını sevk ettik bu zaman zarfında da iş bitim tarihi bitti ve arkadaşlarda işin içinden çıkamadı.. dosya tekrar bize geldi…bize geldi ama (iş bitim tarihinden bir hafta sonra geldi) bizde yüklenici firmaya durumu anlattık sehven yaptığını herhangi bir cezayı ödemeyeceğini fesh işlemlerine karşı ise avukatlarını devreye sokacağını mahkemeye başvuracağını beyan etti. gerekçe olarakta işin bitmiş olması ve sözleşme hükümleri gereği bana durumun tespit edildiği andan itibaren en az on günlük süre vermemeniz dedi… sözleşmede cezalar bölümünde ilgili maddeyi öne sürdü direk sözleşmeyi fesh edemezsiniz yasaklı yapamazsınız dedi hakkını yasal yollarla arayacağını söyledi. araç kabulunu yapan teknik komisyon ile görüştüğümüzde (daha önce bakanlık tarafından şifai görüş olarak belirtilen 4+1 pick-up ile ilgili yazıda 4+1 pick-up araçlarıdan kasıt doblo,connect,cango ..vb türü araç anlaşılması gerektiği yazıldığından, yüklenici firmanın toplam koltuk sayısı 4 olan aracı bu şifai görüşteki araçlara uygun olduğunu düşündüğü için onay verdiklerini beyan ettiler hatta bizim 4+1 pick up aracımız ile yüklenici firmanın araçlarında hiç bir fark yok sadece marka farkı var bu şekilde düşündükleri için onay verdiklerini beyan ettiler) hocam hizmetin yerine getirilmesinde yüklenici firma araçları hiç bir sorun çıkarmadı hizmeti aksatmadan yaptılar hizmetin aksamasına sebep olabilecek hiç bir durum olmadı kapasitesi bakımından işlerimizi fazlasıyla gördü , yüklenici firma diretiyor mahkemeye gidecek biz ise bir çıkar yol arıyoruz? kamu zararı var mı? var ise nasıl tahsil edeceğiz..? yükleniciye ne gibi bir ceza kesmemiz gerek? veya iş bitmiş olsa dahi ceza veya yaptırım yaptırabilir miyiz?
hocam lütfen bu konuda bizlere yardımcı olur musunuz? şuan bu konu ile ilgili çok soru var ama aklıma gelmiyor? siz bize yardımcı olusanız cok ama çok memnun olacağız… teşekkürler saygılarımla..
Üst Konuları: Diğer
HİZMET İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ
1. Bu araçlar ,Yüklenici tarafından şartnameden farklı olarak getirilen araçların, ancak teknik ve sanat kurallarına ve istenen özelliklere uygun ve mevcudundan daha iyi özelliklere sahip olduğu kontrol teşkilatı tarafından onaylanması halinde kabul edilebilir. Ancak bu takdirde yüklenici, ilave bedel isteyemez.
Sözleşme ve eklerine uymayan işler
Madde 31- Yüklenici projelerde ve işe ilişkin diğer teknik dokümanda, kendiliğinden hiç bir değişiklik yapamaz. Boyutları, kullanma şekli ve durumu proje ve şartnamelere uymayan, kötü ve kusurlu oldukları tespit edilen işleri, yüklenici, kontrol teşkilatının talimatı üzerine, belirlenen süre içinde bedelsiz olarak değiştirmek veya bozup yeniden yapmak zorundadır. Bundan dolayı bir gecikme olursa sorumluluğu yükleniciye aittir.
Yüklenici tarafından proje ve şartnameden farklı olarak önerilen işler, ancak teknik ve sanat kurallarına ve istenen özelliklere uygun ve mevcudundan daha iyi özelliklere sahip olduğu kontrol teşkilatı tarafından onaylanması halinde kabul edilebilir. Ancak bu takdirde yüklenici, ilave bedel isteyemez.
Kontrol teşkilatı, sözleşme dokümanında belirtilen özelliklerden daha iyi özelliklere sahip olması ve yüklenicinin kabul etmesi koşuluyla işe ilişkin herhangi bir değişiklik talebinde bulunabilir.
2.Eğer şartnameye uygun olarak verilmeyen araçlar aşağıdaki mevzuata göre saptanırsa Sorumluluğunun yükleniciye ait olduğu anlaşılan hatalı, kusurlu ve malzemesi kötü işlerin bedelleri, geçici hakedişlere girmiş olsa bile, işin gerçekleştirilme şekil ve durumuna göre yüklenicinin daha sonraki hakedişlerinden veya kesin hakedişinden veya teminatından kesilir.
Hatalı, kusurlu ve eksik işler
Madde 32- Kontrol teşkilatı, yüklenici tarafından yapılmış olan işin eksik, hatalı ve kusurlu olduğunu veya malzemenin şartnamesine uygun olmadığını gösteren belirtiler ve kanıtlara ulaştığı takdirde, gerek işin yapımı sırasında ve gerekse kabule kadar olan sürede bu gibi eksiklik, hata ve kusurların incelenmesi ve tespiti için yüklenicinin yapması gerekenleri kendisine tebliğ eder.
Bu incelemeler yüklenici veya vekili ile birlikte yapılır. Yüklenici veya vekili bu konuda yapılacak çağrıya uymazsa incelemeler kontrol teşkilatı tarafından tek taraflı olarak yapılıp durum bir tutanakla tespit edilir.
Bu gibi inceleme ve araştırmaların giderleri, işlerin hatalı ve kusurlu olduğunun anlaşılması halinde yükleniciye ait olur.
Sorumluluğunun yükleniciye ait olduğu anlaşılan hatalı, kusurlu ve malzemesi kötü işlerin bedelleri, geçici hakedişlere girmiş olsa bile, işin gerçekleştirilme şekil ve durumuna göre yüklenicinin daha sonraki hakedişlerinden veya kesin hakedişinden veya teminatından kesilir.
Belli dönemler halinde ( günlük, haftalık, vs ) tekrarlanmak suretiyle ifa edilen sürekli nitelikteki işlerde kontrol teşkilatı, yapılan işle ilgili olarak Genel Şartnamenin 34 üncü maddesindeki esaslara göre bu dönemler itibariyle kayıt tutar. Hakediş ödemelerinde bu kayıtlar da dikkate alınır ve sözleşme ve eklerine aykırı olarak gerçekleştirildiği tutanağa yazılan işler için sözleşmesinde belirtilen kesinti ve cezalar uygulanır.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap