Banka referans mektubunda imzalayan kişilerin isim ve unvanları bulunmaması durumunda yapılacak işlem nedir?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Banka referans mektubunda imzalayan kişilerin isim ve unvanları bulunmaması durumunda, idare tarafından imza sirküleri istenerek veya vb. yöntemlerle tamamlanacak belge konumunda olduğu hk


Toplantı No

: 2009/068

Gündem No

: 26

Karar Tarihi

: 17.09.2009

Karar No

: 2009/UH.III-2358

 Başvuru sahibi tarafından teklif dosyası kapsamında "… Bank A.Ş. İstanbul Boğaziçi" Ticari Şubesi tarafından düzenlenen 22.07.2009 tarihli banka referans mektubu sunulduğu, anılan belgede "… Bank A.Ş. İstanbul Boğaziçi" Ticari Şubesi ibaresinin altında iki imzanın bulunduğu anlaşılmıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Bankalardan temin edilecek belgeler” başlıklı 34. maddesinde; “Mali durumu göstermek üzere bankalardan temin edilecek yeterlik belgesi, banka referans mektubudur. Banka referans mektubu, Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilebilir. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

 

Gerek görüldüğünde, banka referans mektubunun teyidi ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden idarelerce yapılır. Yapılan teyitlerin bankanın en az iki yetkilisinin imzasını taşıması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

….Bank A.Ş. tarafından düzenlenen 22.07.2009 tarihli banka referans mektubunda her ne kadar imza sahiplerinin adı, soyadı ve unvanlarının bulunmadığı görülmüş olsa da, söz konusu belgede iki imzanın bulunması belgenin hukuken geçerli bir belge niteliğini kazanması sonucunu doğuracaktır. Nitekim Türk Ticaret Kanunun 321. maddesinde de anonim şirket adına tanzim edilecek evrakın geçerli olması için ana sözleşmede aksine hüküm olmadığı takdirde temsile yetkili olanlardan ikisinin imzasının yeterli olduğu hükme bağlanmıştır. 

 

 

Diğer taraftan, banka referans mektubunda imzalayan kişilerin isim ve unvanları bulunmaması sebebiyle idarede tereddüt hasıl olması durumunda Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 34. maddesine göre ilgili bankadan banka referans mektubunun teyidinin yapılması mümkün iken herhangi bir araştırma yapılmaksızın başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.”kararına göre;

 

Banka Referans mektubunda imzalayan kişilerin isim ve unvanlarını bulunmaması durumunda ancak imzalar tam ise belgenin hukuken geçerli bir belge niteliğine kazanmasına etki etmeyeceğinden geçerli kabul edilebilir. Ayrıca bu belgedeki bilgi eksikliği esasa etkisi olmadığından idare tarafından imza sirküleri istenerek veya vb. yöntemlerle tamamlanacak belge konumundadır.

 


Üst Konuları: Banka Referans Mektubu


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap