Merhaba Üstadım; Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 3’üncü maddesinin b) bendinde benzer iş tanımı “İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer inşaat tekniği gerektiren, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile mali güç, ihtisas ve organizasyon gerekleri itibariyle benzer özellikteki işleri” olarak yapılmıştır. Sizden yardım […]
Merhaba Üstadım;
Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 3’üncü maddesinin b) bendinde benzer iş tanımı “İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer inşaat tekniği gerektiren, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile mali güç, ihtisas ve organizasyon gerekleri itibariyle benzer özellikteki işleri” olarak yapılmıştır.
Sizden yardım istediğim husus ise;
Başkanlığımızda genel olarak onarım ve tadilat işleri yapılmaktadır. Tadilat işlerimizde genel olarak BIII sınıfı yapılar ile bunlara dair onarım, tadilat, güçlendirme işlerini iş bitirme olarak kabul etmekteyiz. Ancak bu iş bitirmelerin değerlendirmelerinin ne şekilde yapılması gerektiği hususunda bazı itilaflarımız oluyor. Örneklemek gerekirse;
• Bizim işimiz kapsamında inşaat, mekanik ve elektrik imalatları var (bazılarının miktarı çok küçük). Ancak firma iş bitirmesine konu işte yalnızca inşaat imalatı yapmış veya inşaat ve mekanik işleri yapmış. Bu durumda istekli değerlendirme dışı bırakılabilir mi?
• Veya bizim işimiz kapsamında yalnızca inşaat imalatı var, zemin kaplamalarının değiştirilmesi. Ancak firmanın sunduğu iş bitirme belgesinde işin kapsamı sadece sıva boya imalatlarını içeriyor. Bu durumda benzer iş kalemleri ayıklanarak iş bitirme yetersiz diye istekli değerlendirme dışı bırakılabilir mi?
Bu gibi durumlarda ihale komisyonu firmadan kanıtlayıcı belge olarak hakedişleri talep edip imalat kalemi bazında veya iş grubu (mekanik, mimari, inşaat vb) bazında yapılan işin benzer iş olup olmadığını değerlendirmeli mi?
Yoksa bu değerlendirmeyi yapmaksızın Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği eki listedeki grup başlıklarını (AI, BII, CIV gibi) esas alarak iş bitirme belgesinin grup içerisinde olup olmadığı değerlendirmesini yapması yeterli olacak mıdır?
Konuya ilişkin olarak Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin konuya ilişkin 2.4., 2.5., 2.7. hükümleri mevcuttur.
Tadilat işlerinin tebliğin 2.7. madde kapsamında değerlendirip işin ağırlıklı iş kalemlerini belirtir bir şekilde iş bitirme talep edilmesi uygun olur mu?
İlginizden dolayı şimdiden teşekkür ederim.
Üst Konuları: ticaret odası kayıt belgesi
Örneklemek gerekirse; • Bizim işimiz kapsamında inşaat, mekanik ve elektrik imalatları var (bazılarının miktarı çok küçük). Ancak firma iş bitirmesine konu işte yalnızca inşaat imalatı yapmış veya inşaat ve mekanik işleri yapmış.
Bu durumda istekli değerlendirme dışı bırakılabilir mi? •
Cevap:İlgililerin hakedişine bakılması gerekir, eğer benzer iş olarak mekanik ve/veya elektrik işleri belirtilmişse ;isteklinin hakkedişinde bu imalatlar yoksa kabul edilmesi mümkün değildir.
Soru.Veya bizim işimiz kapsamında yalnızca inşaat imalatı var, zemin kaplamalarının değiştirilmesi. Ancak firmanın sunduğu iş bitirme belgesinde işin kapsamı sadece sıva boya imalatlarını içeriyor.
Cevap.Bu durumda ,imalatlar inşaat kalemi olduğundan benzer iş olarak kabul edilmesi gerekir.
Bu durumda benzer iş kalemleri ayıklanarak iş bitirme yetersiz diye istekli değerlendirme dışı bırakılabilir mi?
Bu gibi durumlarda ihale komisyonu firmadan kanıtlayıcı belge olarak hakedişleri talep edip imalat kalemi bazında veya iş grubu (mekanik, mimari, inşaat vb) bazında yapılan işin benzer iş olup olmadığını değerlendirmeli mi?
Evet
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap