2886 sayılı Kanun kapsamında hangi işler SGK ya bildirim yapılır?

Yayın Tarih: 18.07.2019 11:07
Özet

Siteniz ve yanıtlarınız çok güzel bir çalışma tüm meslektaşlama tavsiye edeceğim, sorum şu: 2010 yılında açtığımız iş yerimizde belediye bir iş yapıyoruz. Yalnız geçtiğimiz günlerde SGK kurumundan bir yazı aldık ve 2886 ihale kanuna göre alıp almadığımızı soruyor. Biz yeri 2886 ihaleye göre aldık ama ozaman için bu bildirim yapılmamış.Çünkü belediyeden herhangi bir hak ediş […]


Siteniz ve yanıtlarınız çok güzel bir çalışma tüm meslektaşlama tavsiye edeceğim, sorum şu: 2010 yılında açtığımız iş yerimizde belediye bir iş yapıyoruz. Yalnız geçtiğimiz günlerde SGK kurumundan bir yazı aldık ve 2886 ihale kanuna göre alıp almadığımızı soruyor. Biz yeri 2886 ihaleye göre aldık ama ozaman için bu bildirim yapılmamış.Çünkü belediyeden herhangi bir hak ediş almıyoruz üstüne kira sözleşmesi olarak her yıl para ödüyoruz. Bu yazıya yanıtı ne şekilde vermem uygun olur ve kurumun ihale kapsamı iş olduğunu düşünüp geriyede yönelik herhangi bir cezai işlem uygulama hükümlülüğü varmı? İrtibat bilginiz var ise telefon ilede daha detaylı bilgi rica edebilirim,


Cevabımız

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 90’ıncı maddesinde yer alan; “Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri ve bunların adreslerini on beş gün içinde kuruma bildirmekle yükümlüdür” hükmü gereğince İdarelerin, ihale suretiyle yaptırdıkları işleri üstlenenleri, bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihini, Kuruma bildirmeleri veya sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden 15 günlük süre geçirildikten sonra bildirmeleri halinde, 5510 sayılı Kanunun 102 inci maddesinin (g) bendi uyarınca haklarında, 15 inci günün son gününde geçerli olan ve 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan aylık asgari ücret tutarında para cezası uygulanacaktır.

Anılan Kanunun 90. maddesinin uygulamasına ilişkin olarak, 29.09.2008 tarihli, 2. mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu, Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmeliğin;

İhalelerin bildirilmesi başlıklı 5. maddesinde, “(1) İdareler, ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri ve bunların tebligat adreslerini sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden onbeş gün içinde ilgili üniteye bildirmek zorundadır. İhale konusu iş, piyasadan hazır halde alınıp satılan malın temini ise bu işler idare tarafından Kuruma bildirilmez.

(2) İlgili ünite, bu bildirimin kayıtlarına intikal tarihini takip eden onbeş gün içinde işyeri sicil numarasını ve işyerine ilişkin gerekli diğer bilgileri ihaleyi yapan idareye bildirir. İdare bu bilgiler ile kendi kayıtlarındaki bilgilerin örtüşmemesi halinde durumu, bilginin kendisine ulaştığı tarihten itibaren onbeş gün içinde üniteye bildirir.” Hükmü yer almakta,

2008/88 sayılı Prim ve idari para cezası borçlarının hak edişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranılması hakkında genelgenin “İdarelerin İhaleli İşleri Üstlenenleri Kuruma Bildirmesi” başlıklı 2’inci maddesine göre;

“Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar (İdareler), ihale suretiyle yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri, bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihinisözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden 15 gün içinde, ihale konusu işin yapıldığı yeri çevresine alan Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

İdarelerin, ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri, bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihini Kuruma bildirimlerinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yolu ile gönderilerde, sözkonusu belgelerin postaya verildiği tarih; adi posta yoluyla yapılan gönderilerde ise, Kurum kayıtlarına intikal tarihi, Kuruma bildirilen tarih olarak kabul edilecektir.

İdarelerin, ihale suretiyle yaptırdıkları işleri üstlenenleri,  bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihini, Kuruma bildirmemeleri veya sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden 15 günlük süre geçirildikten sonra bildirmeleri halinde, 5510 sayılı Kanunun 102. maddesinin (g) bendi uyarınca, haklarında, 15. günün son gününde geçerli olan ve 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

İhale konusu işin, piyasadan hazır halde alınıp satılan mal teminine yönelik olması halinde ise, hazır halde alınıp satılan malların teminine ilişkin işler için işçilik sözkonusu olmayabileceğinden, işyeri dosyası tescil edilmeyecektir. Bu bakımdan, İdareler, piyasadan hazır halde alınıp satılan mal teminine yönelik ihaleleri üstlenenleri Kuruma bildirilmeyecektir.

Örnek 1- (A) Kamu Kurumunun, ihale suretiyle, 50 adet telefonu (B) Limited Şirketinden almış olduğu varsayıldığında, sözkonusu telefonun teslimi işi dışarıdan hazır halde alınıp satılan bir mal olduğundan, ihale konusu bu işi üstlenen (B) Limited Şirketi Kuruma bildirilmeyecektir.

Örnek 2- (B) Kamu Kurumunun, ihale suretiyle 90 adet dolap yapımı işini (D) gerçek kişisine vermiş olduğu varsayıldığında, sözkonusu dolabın imal edilebilmesi ayrıca işçilik gerektirdiğinden, bu defa bahse konu işin Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.” Açıklaması yer almaktadır.

Yukarıdaki 5510 sayılı Kanunun 90’ıncı maddesinde bildirimi yükümlülüğünü açıklayan Yönetmelik ve Genelge hükümleri 4734 sayılı Kanun kapsamında ihale yoluyla yaptırılan her türlü işleri üstelenenlere ilişkin bir bildirim yükümlülüğü öngörmüş olup 2886 sayılı Kanun kapsamında satım, kiralama, trampa ile ayni hak tesisine ilişkin hükümleri uygulandığından 2886 sayılı Kanun kapsamından bir iş üstlenimi var ise bunun sözleşmesinin imzalanmasından itibaren bildirim yapılması gerekir yoksa örneğin 2886 sayılı Kanun kapsamında kiralama veya satış yapılması durumunda bunun bildirilmesi gerekmeyeceği ancak Belediyelerce kat karşılığı bir inşaat yaptırılacak ise bunda yüklenicinin bir üstlenimi söz konusu olduğundan bunun bildirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap