Belediye şirketinde çalışan engelli personel hazinece karşılanan prim teşvikinden faydalanabilir mi?

Yayın Tarih: 17.10.2018 04:10
Özet

Öncelikle iyi günler ve iyi çalışmalar dilerim. Üstadım benim sorum Belediye Şirketinde çalışan engelli personel için SGK nın 2018-77 sayılı genelgesi gereği engelli prim teşvikinden yararlanamamaktadır. Belediye ile Belediye şirketi arasında yapılan sözleşme gereği iş kanunu gereği çalıştırması gerekli engelli personel için Belediye olarak ihale mevzuatı gereği engelli işçi için KİK de yer alan işçilik […]


Öncelikle iyi günler ve iyi çalışmalar dilerim. Üstadım benim sorum Belediye Şirketinde çalışan engelli personel için SGK nın 2018-77 sayılı genelgesi gereği engelli prim teşvikinden yararlanamamaktadır. Belediye ile Belediye şirketi arasında yapılan sözleşme gereği iş kanunu gereği çalıştırması gerekli engelli personel için Belediye olarak ihale mevzuatı gereği engelli işçi için KİK de yer alan işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunluluğu gereği normal işçiye göre düşük bir ücret çıkarmakta olup bu da Belediye şirketinin öngörülenden daha düşük ücret almasına sebep olmaktadır. Belediye olarak işçilik hesaplama modülünde engelli işçi için değil de normal işçi asgari işçilik maliyeti üzerinden şirkete ödeme yapabilir miyiz.


Benzer Yazılar

Cevabımız

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 70. Maddesinde; “Belediye kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usûllere göre şirket kurabilir.”

4046 sayılı Kanunun 25’ncı maddesinde; “Belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birlikler tarafından ticari amaçla faaliyette bulunmak üzere ticari kuruluşlar kurulması, mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunması, (Bakanlar Kuruluna) Cumhurbaşkanının iznine tabidir. “ denilmiş,

696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 24/12/2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete’de, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel alıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve geçici 24 üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar ise 01/01/2018 tarih ve 30288 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.           

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 126 ncı maddesi ile 27/06/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen Ek 20 nci ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Uygulanmasına Dair Usul ve Esasları belirleyen tebliğin 28 inci maddelerinde il özel idareleri, belediyeler ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri ve belediye bağlı kuruluşlarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ve Kamu İhale Genel Tebliği 78 inci madde hükümleri kapsamında hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılan personelin bu idarelerin doğrudan doğruya veya dolaylı olarak birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarıdan fazlasına sahip olduğu şirketlerde işçi statüsünde istihdam edilmelerine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Bu anlamda Belediyede taşeron olarak çalışanların belediyelerin mevcut şirketleri bulunanların bu şirketlerde bulunmayanların ise İçişleri Bakanlığınca belirlenen belgeler tamamlanarak şirket kurulma izni verilmiştir.

Belediyelere kendisine verilen görev ve hizmet alanları ile sınırlı olmak üzere şirket kurabilme hakkı tanınmış olup her ne kadar şirketin yönetimi belediye’ye ait olsa da bu şirket Ticaret Kanunu hükümleri ile işlemlerinde bazı istisnalar hariç özel hukuk hükümlerine tabi olarak faaliyetlerini yürütmektedir.

Engelli personele hazine yardımı ise 4857 sayılı İş Kanunun 30’uncu maddesine göre verilmektedir. Bu madde de; “Özel sektör işverenlerince bu madde kapsamında çalıştırılan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi engelli sigortalılar ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen korumalı işyerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, aynı Kanunun 72 nci ve 73 üncü maddelerinde sayılan ve 78 inci maddesiyle belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, kontenjan fazlası engelli çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazinece karşılanır. İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şarttır. Bu fıkraya göre işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilir. Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz. (Ek cümle: 31/7/2008-5797/10 md.) Bu fıkrada düzenlenen teşvik, kamu idareleri hariç 506 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah ve oranlar üzerinden olmak üzere, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personeli için de uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir.” Denilmektedir.

Yukarıdaki hükümlere göre belediye şirketi belediye faaliyetleri ile sınırlı olarak kurulan ve  gösteren Türk Ticaret Kanununa göre faaliyete gösteren şirket olmasına rağmen özel sektör işvereni olmadığından belediye şirketinde çalışan engelli personellerin  özel sektör işverenleri tarafından çalıştırılan engelli personel için öngörülen hazinece karşılanan prim teşvik tutarından yani hazine yardımından faydalanmaması gerektiği değerlendirilmektedir.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap