Belediyelerde artık ne şekilde olursa olsun taşeron firmaya ait işçi çalışabilir mi? Bunun bir yolu yöntemi, istisnası var mı?

Yayın Tarih: 04.04.2018 03:04
Özet

Hocam Mrb! Belediyelerde artık ne şekilde olursa olsun taşeron firmaya ait işçi çalışabilir mi? Bunun bir yolu yöntemi, istisnası var mı? Yoksa tüm işçilerin tamamı belediye bünyesinde kurulan şirket tarafından mı çalıştırılacak?


Hocam Mrb! Belediyelerde artık ne şekilde olursa olsun taşeron firmaya ait işçi çalışabilir mi? Bunun bir yolu yöntemi, istisnası var mı? Yoksa tüm işçilerin tamamı belediye bünyesinde kurulan şirket tarafından mı çalıştırılacak?


Cevabımız

Bildiğiniz gibi 696 sayılı KHK'nın 83'üncü maddesiyle 4734'ün 62/e maddesinin değiştirilen hükmüne göre; "5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri (MİT Müsteşarlığı hariç) ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan idarelerin merkez ve taşra teşkilatları, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketler; merkezi yönetim, sosyal güvenlik kurumu, fon, kefalet sandığı, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü, mahalli idare ve şirket bütçelerinden veya döner sermaye bütçelerinden, anılan liste kapsamındaki diğer idareler için ise kendi bütçelerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı veya niteliği itibarıyla bu sonucu doğuracak şekilde alım yapamaz ve buna imkân sağlayan diğer mevzuat hükümleri uygulanmaz." denilmektedir.

Bu kapsamda bu maddenin uygulanmasıyla ilgili olarak Kamu İhale Genel Tebliğinde değişiklik de 31.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 31.3.2018 tarihli ve 30377 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile;

Hizmet alımı ihalelerinde, EKAP üzerinden gerçekleştirilen ihale hazırlık işlemlerinde; ihalede işçilik giderinin yaklaşık maliyet içerisindeki ağırlık oranı, işin sürekli nitelik taşıyıp taşımadığı gibi bilgileri içeren formun idareler tarafından doldurulması ve formun bir örneğinin ihale işlem dosyasında saklanması gerektiğine yönelik düzenleme yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca, forma işlenecek olan işçilik giderinin yaklaşık maliyet içerisindeki ağırlık oranı bilgisinin, ihale dokümanında personel sayısı ve işçilik ücretine ilişkin düzenleme olup olmadığına ya da işçilerin tam ve/veya kısmi zamanlı çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın hizmetin yürütülmesi için ihtiyaç duyulan işçilik girdisi hesaplanmak suretiyle belirlenmesi ve buna ilişkin bilgi ve belgelere yaklaşık maliyet hesap cetveli ekinde yer verilmesi gerekmektedir.

4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında hizmet alımının, personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığının ya da niteliği itibarıyla bu sonucu doğurup doğurmadığının tespiti, bu formda yer alan beyanlar esas alınarak yapılacaktır. 

Söz konusu Tebliğdeki değişiklik ile sorumluluğun idarelerde olduğu anlaşılmakta ve buna ilişkin bilgi ve belgelere yaklaşık maliyet hesap cetveli ekinde yer verilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Öncelikle Kanun ve çıkarılan Tebliğ bunun istisnasının (istisna kapsamındaki kurumlar hariç) olmadığını göstermektedir. bunun yanında direkt olarak personel çalıştırılmasına dayalı olarak tanımlanan ihaleler zaten EKAP tarafından reddedilecektir. Bunun yanında personel çalıştırılmasına dayalı olarak belirlenen 4 kriterden[1] birinin sağlanmaması söz konusu ihaleyi personel çalıştırılmasına dayalı ihale olmaktan çıkartacak olup ihalenin buna göre hazırlanarak yaklaşık maliyetin buna göre belirlenebileceği değerlendirilmektedir. Birim fiyat teklif usulü ile yapılacak ihaleler için birim fiyat teklif cetveline personelin yazılması yerine teknik şartnamede yer verilerek teklif fiyata dahil olduğu belirtilebilir. Götürü bedel olarak ihaleye çıkılan ihalelerde zaten durum personel açısından daha farklı olacaktır. 

 

 


[1] Bu bendin uygulanmasında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; bu Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca ihale konuşu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden işlere ilişkin hizmet alımlarını ifade eder. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilir. Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap