Düzeltme İlanı ile yapılması gereken ilana ilişkin değişiklik zeyilname ile yapılabilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Düzeltme İlanı ile yapılması gereken ilana ilişkin değişikliğin zeyilname ile yapılamayacağı hk.


Kararın Tarihi:11.02.2008

Karar No:2008/UH.Z719

İşe ait ilanın “Kalite ve Standarda İlişkin Belgeler” başlıklı 4.3.4 maddesinde; “Firma ihale tarihi itibariyle geçerlilik süresini doldurmamış (TS EN ISO 9001:2000) Kalite belgesini ibraz edecektir. (uluslararası kalite belgesi Türk Akreditasyon Kurumundan teyit edilmiş olmalıdır.) Ayrıca firma ihale tarihi itibariyle geçerlilik süresini doldurmamış TS 8985 Yemek Fabrikaları genel kurallar standardına uygunluk belgesi ibraz edecektir.(Kalite ve standartlara ilişkin belgeler üzerindeki adres ile tebligat adresi aynı olmalıdır.)” düzenlemesi yapılmıştır.

İhale işlem dosyasının incelenmesinde; idarece 12.11.2007 tarihinde zeyilname yapıldığı ve zeyilnamede yukarıda kalite ve standarda ilişkin belgeler arasında sayılan TS 8985 Yemek Fabrikaları genel kurallar standardına uygunluk belgesine ilişkin düzenlemenin kaldırıldığı anlaşılmıştır.

4734 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde;” 13, 24 ve 25 inci maddelerdeki hükümlere uygun olmayan ilânlar geçersizdir. Bu durumda, ilân bu maddelere uygun bir şekilde yenilenmedikçe ihale veya ön yeterlik yapılamaz.

Ancak, 13 üncü maddede belirtilen ilânın yapılmaması veya ilân sürelerine uyulmaması halleri hariç, yapılan ilânlarda 24 ve 25 inci madde hükümlerine uygun olmayan hatalar bulunması durumunda, idarelerce ilânların yayımlanmasını takibeden on gün içinde hatalı hususlar için düzeltme ilânı yapılmak suretiyle ihale veya ön yeterlik gerçekleştirilebilir.” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliğinin Birinci Bölümünün XII-. Kısmının C. Alt Başlığında;

“4734 sayılı Kanunun “İhale Dokümanında Değişiklik veya Açıklama Yapılması” başlıklı 29 uncu maddesinde;

“İlân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.

Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır.” Hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm gereğince, ilân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. İlan yapıldıktan sonra, ihale dokümanında ihalenin devamını engelleyecek bir durumun ortaya çıkması sonucu dokümanda değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.

Bu genel ilkenin bir istisnası olarak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilmesi mümkündür. Bu durumda, yapılan değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname düzenlenir ve düzenlenen zeyilnamelerin son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilmesi gerekir.

Ayrıca zeyilname ile ihale dokümanında değişiklikler yapılması nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, bir defaya mahsus olmak üzere ihale tarihinin de en fazla yirmi gün süreyle aynı zeyilname ile ertelenebilmesi de mümkündür.

Ancak ilanda yapılacak düzeltmeler sadece 4734 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde belirtilen hallerle sınırlı olarak ve ilanın yayımlanmasını takip eden 10 gün içinde yapılabileceğinden bu süre geçtikten sonra ihale dokümanının ilana yansıyan hükümleri ile ilgili olarak zeyilname düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır”  açıklaması yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde; ihale ilanı 24.10.2007 tarihinde Kamu İhale Bülteninde yayımlandığı anlaşılmış olup, idarece bu tarihten itibaren 10 gün içinde düzeltme ilanı yayımlamak suretiyle ihale dokümanının ilana yansıyan hükümleri ile ilgili değişiklik yapılması gerekirken, söz konusu değişikliğin zeyilname ile yapılmasının mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale işlemleri ile ihale kararının iptali gerekmektedir.

 


Üst Konuları: İhale/Düzeltme İlanı

Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap