İhaleye ilişkin karar pulunun (ihale kararına ilişkin damga vergisi) ve sözleşmeye ilişkin damga vergisi ne zaman yarıtılmalıdır?

Yayın Tarih: 18.11.2018 10:11
Özet

Çalıştığımız kurumda sözleşme imzalanmış kesin teminat alınmış ancak karar pulu damga pulu yatirilmamiş yapılması gereken işlem nedir. Biraz detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz? kolay gelsin


Çalıştığımız kurumda sözleşme imzalanmış kesin teminat alınmış ancak karar pulu damga pulu yatirilmamiş yapılması gereken işlem nedir. Biraz detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz? kolay gelsin


Cevabımız

Genel bütçeli daireler ile kişiler arasında düzenlenen kağıtlara (ihale kararları hariç) ait damga vergisi, anılan dairece kağıdın mahiyeti ve nispi veya maktu vergi tutarını gösteren formüle edilmiş bir yazıyla, kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın, kişiler tarafından, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak, genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya mükellefin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine makbuz karşılığı ödenir. Ayrıca, verginin ödendiğine dair mükellefçe getirilecek makbuzun aslının ilgili iş kağıdına bağlanması, makbuzun onaylı bir örneğinin ilgiliye verilmesi ve düzenlenen makbuza da verginin hangi işe ve kağıda ait olduğuna dair bilginin yazılması gerekmektedir. 

İhale kararına ilişkin damga vergisi ile karar pulu çoğu zaman aynı anlamda kullanılmaktadır. Önceleri damga vergisi  damga pulu şeklinde ödendiğinden adı bu şekilde anılmaya devam etmektedir. İhale ile ilgili olan ihale kararına ait damga vergisidir. Bunun yanında bazı mevzuatta veya sözleşmelerde (TOKİ mevzuatında olduğu gibi) hâla adı karar pulu olarak anılmakta olup buradaki anlamı da esasen alınan karar ilişkin damga vergisini ifade etmektedir. İhale kararına ilişkin damga vergisinde kararın alınması ile vergiyi doğuran olay gerçekleşmekte olup sizin işinizde zaten sözleşme imzalanmış ise karara ilişkin damga vergisinin yüklenici tarafından idarenein sayamanlığına veya ilgili vergi dairesine yatırılması gerekmekte olup idarece yükleniciye yazı yazılarak sözleşme imzalanmadan önce " .... tarihinde yapılan ihale üzerinizde kalmış olup ... TL sözleşme damga vergisinin ... TL ihaleye ilişkin damga vergisinin yatırılması gerekmektedir".

Dolayısıyla gerek ihale usulü kapsamında, gerekse ihale usulü kapsamında olmayan doğrudan temin usulünde sözleşme düzenlenmesi halinde, sözleşmeye ait damga vergisinin sözleşme imzalanmadan önce mükellef tarafından genel bütçe kapsamında olan idareler için genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya ilgilinin gelir veya kurumlar vergisi açısından bağlı oluna vergi dairesine yatırılması gerekmektedir.  

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap