İstisna kapsamındaki ihalelerde damga vergisi kesilir mi? Hangileri için kesilir hangileri için kesilmez?

Yayın Tarih: 09.02.2018 10:02
Özet

Merhabalar, 4734 sayılı Kanunun "istisnalar" başlıklı 3üncü maddesinde sayılan haller ve işler, anılan kanunun kapsamı dışında olup, herhangi bir ihale yapılmaksızın belirlenen şartlarda iş verilebiliyor. Bu kapsamda verilen işlerde ihale karar pulu kesilmesine gerek var mıdır? Sayıştay 5. Dairesi^nin 30.10.2008 tarih ve 2008/11544 sayılı kararında kanunun 22/d maddesince yapılan doğrudan alımlarda karar pulu kesilmesine gerek […]


Merhabalar, 4734 sayılı Kanunun "istisnalar" başlıklı 3üncü maddesinde sayılan haller ve işler, anılan kanunun kapsamı dışında olup, herhangi bir ihale yapılmaksızın belirlenen şartlarda iş verilebiliyor. Bu kapsamda verilen işlerde ihale karar pulu kesilmesine gerek var mıdır? Sayıştay 5. Dairesi^nin 30.10.2008 tarih ve 2008/11544 sayılı kararında kanunun 22/d maddesince yapılan doğrudan alımlarda karar pulu kesilmesine gerek olmadığı belirtilmektedir. Aynı hüküm 3üncü madde için de geçerli midir? gerekçesi nedir?


Üst Konuları: Damga Vergisi

Benzer Yazılar

Cevabımız

Bildiğiniz gibi 4734 sayılı Kanunun 3’üncü maddesindeki istisnalar kısmındaki bazı idareler ve hizmetler itibariyle istisnalar öngörülmüş olup bu alımlar ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kamu İhale Kanununa tâbi değildir. Kanunun geçici 1’inci maddesine göre yine 3’üncü maddedeki istisnalar için hazırlanan ve yürürlüğe konulan esas ve usuller yayımlanmıştır olup yayımlanan esas ve usullerde de benzer şekilde limitleri farklı şekilde belirlenmiş ihale usulleri ve doğrudan temin usulü öngörülmüş bulunmaktadır.

Damga vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tabloda ise “İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararları" üzerinden binde 5,69 oranında damga vergisi alınması öngörülmüştür.

Bu anlamda doğrudan temin ihale usulü olmadığı ve ihaleye ilişkin bir karar da olmadığından bunun üzerinden ihaleye ilişkin bir damga vergisi alınmaması gerekmektedir. (bu anlamda Sayıştay’ın kararı isabetlidir. Söz konusu hususa ilişkin Danıştay’ın da bir kararı bulunmaktadır.)

İkincisi ise eğer istisnalara ilişkin yürürlükte olan esas ve usullere göre bir ihale yapılmış ise ihale komisyonu tarafından alınan ihaleye kararına ilişkin ihale bedeli üzerinden damga vergisinin alınması gerekmektedir.

Üçüncüsü Damga vergisi Kanununun 8’inci maddesine göre resmi daire sayılan idarelerin kendi aralarında yapacağı işler için damga vergisi doğmayacağı için Kamu İhale Kanunun 3’üncü maddesindeki istisnalar kısmındaki idarelerden yapılan alımlar için damga vergisi doğmamaktadır.

Kolaylıklar dliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap