I.Giriş. Kamu İhale Kanununa göre ihalesi yapılan Mal, Hizmet, Yapım Danışmanlık sözleşmelerinde yer alan ilave işler ile ilgili madde uyarınca sonradan %10-20 oranındaki iş artışının yapıldığında, bu iş artışının damga vergisi tabi olup olmadığı yazımızın konusunu oluşturacaktır. II.Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmenin (Anahtar Teslimi Götürü Bedel Sözleşme / Birim Fiyat Sözleşme / Karma Sözleşme)Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek […]
I.Giriş.
Kamu İhale Kanununa göre ihalesi yapılan Mal, Hizmet, Yapım Danışmanlık sözleşmelerinde yer alan ilave işler ile ilgili madde uyarınca sonradan %10-20 oranındaki iş artışının yapıldığında, bu iş artışının damga vergisi tabi olup olmadığı yazımızın konusunu oluşturacaktır.
II.Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmenin (Anahtar Teslimi Götürü Bedel Sözleşme / Birim Fiyat Sözleşme / Karma Sözleşme)Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi başlıklı 28 nci maddesinde
“28.1. Öngörülemeyen durumlar nedeniyle iş artışının zorunlu olması halinde, işin;
a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,
b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması şartlarıyla,[1]……………….……, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde, ilave iş aynı Yükleniciye yaptırılabilir. “hükmü mevcuttur.
III.488 sayılı Damga Vergisi Kanununun;
1’inci maddesinde “Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabidir.Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.
Yabancı memleketlerle Türkiye’deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar, Türkiye’de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulur.”
2’nci maddesinde “Vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir.”
14’üncü maddesinde “Kağıtların Damga Vergisi bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır. (Ek cümleler: 22/07/1998 – 4369/77 md.) Şu kadar ki her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 800 bin Yeni Türk Lirasını aşamaz . Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır. (Ek cümle: 09/04/2003 – 4842 S.K./28. md.) Bakanlar Kurulu yeniden değerleme oranının % 50 fazlasını geçmemek ve % 20’sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etmeye yetkilidir.
Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır.
(Ek fıkra: 29/07/1970 – 1318/95 md. ) Mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır.
Akreditif mektup ve telgraflarında süre uzatıldığı takdirde verginin dörtte biri alınır.
Yabancı memleketlerden Türkiye üzerine düzenlenen kağıtlar aynı miktarda, yabancı memleketlerin birinden diğeri üzerine düzenlenip Türkiye’de tedavüle çıkarılanlar ise yarı nispette vergiye tabidir.”hükmü vardır.
Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 pozisyonunda; belli bir parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin ((Binde 9,48)) nispetinde damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.
IV.Sonuç.
Buna göre, mevcut sözleşme hükümlerine göre gerçekleşecek olan %10-20 oranındaki iş artışı ile ilgili olarak ;
İhale kararı,İhale kararı yerine geçecek bir olur ya da onların yerini alan mektup ve şerhler ile bu kâğıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerh veya sözleşme düzenlenmemek şartıyla,mevcut sözleşme hükümlerine göre iş artışının yapılması durumunda iş artışı için damga vergisi hesaplanmaz.
[1] (1) Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde madde metnine “sözleşme bedelinin % 10 una kadar oran dahilinde” ibaresi yazılacaktır.
(2) Birim fiyat sözleşmelerde madde metnine “sözleşme bedelinin % 20 sine (Bakanlar Kurulu bu oranı % 40’a kadar artırmaya yetkilidir) kadar oran dahilinde” ibaresi yazılacaktır.
(3) Karma sözleşmelerde madde metnine “işin; birim fiyat teklif teklif alınan kısmının bedelinin %20’sine (Bakanlar Kurulu bu oranı %40’a kadar artırmaya yetkilidir.), anahtar teslim götürü bedel teklif alınan kısmının bedelinin % 10’una kadar oran dahilinde” ibaresi yazılacaktır.
Üst Konuları: Makaleler
Benzer İçerikler: Artışında, Damga, ihale, İhalelerde, İlave, Kamu, kanununa, Keşif, Makaleler, tabi, Vergisi
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap