I.Giriş. Organize sanayi bölgesi dâhilindeki yerlerde gerçekleştirilen inşaat (yapım ) işleri için İş deneyim belgesi kimin tarafından verileceği,4734 sayılı Kamu ihale Kanunun uygulamasını düzenleyen ikincil mevzuat olan oluşturan Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. II.Mezkur Yönetmeliğin 43/3 maddesinde; “Değişik:RG-3/7/2009-27277;Değişik:RG-7/6/2014-29023) Organize sanayi bölgesinin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, organize sanayi bölgesi müdürlüğü […]
I.Giriş.
Organize sanayi bölgesi dâhilindeki yerlerde gerçekleştirilen inşaat (yapım ) işleri için İş deneyim belgesi kimin tarafından verileceği,4734 sayılı Kamu ihale Kanunun uygulamasını düzenleyen ikincil mevzuat olan oluşturan Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.
II.Mezkur Yönetmeliğin 43/3 maddesinde;
“Değişik:RG-3/7/2009-27277;Değişik:RG-7/6/2014-29023) Organize sanayi bölgesinin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafından düzenlendikten sonra; yönetim kurulunun kararı üzerine yönetim kurulu başkanınca, organize sanayi bölgesinde ilgili Bakanlık veya kamu kurum ve kuruluşu tarafından kredi kullandırılan işler için ise bu Bakanlığın veya kamu kurum ve kuruluşunun ilgili birimince onaylanmak suretiyle verilir…”hükmü vardır.
Uygulamada Organize sanayi bölgesinin yapısı bilinmediğinden bir takım sıkıntılar çıkmaktadır.
III. 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun “Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı 3 ncü maddesinde ;
“Organize Sanayi Bölgeleri (OSB): Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dahilinde gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık alanları, teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve bu Kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgelerini,”olarak tanımlanmıştır.
Organlar başlıklı 6 ncı maddede,
OSB`nin organları;
Olarak sayılmıştır.
Yönetim kurulu ise 8 nci maddede düzenlenerek,
“Yönetim kurulu, müteşebbis heyetin en az dördü kendi üyeleri arasından olmak üzere seçeceği beş asıl, beş yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyeleri iki yıl için seçilir.
Yönetim kurulu üyeleri kendi aralarında bir başkan ve bir başkanvekili seçerler. Yönetim kurulu en az ayda iki defa toplanır ve toplantı salt çoğunluk ile yapılır. Geçerli bir mazereti olmadan üst üste yapılan üç toplantıya veya mazereti olsa dahi altı ay içinde yapılan toplantıların en az yarısına katılmayan üyeler üyelikten çekilmiş sayılırlar. Kararlar salt çoğunlukla verilir. Oyların eşitliği halinde başkanın oyuna itibar edilir
Yönetim kurulu; kanun, yönetmelik, kuruluş protokolü ve benzeri düzenlemeler ile müteşebbis heyetin kararları çerçevesinde OSB`nin sevk ve idaresini yürütmekle görevlidir” denmiştir.
Bölge müdürlüğü Kanunun 10 ncu maddesinde,
“Bölge müdürlüğü, bölge müdürü ile yeteri kadar idarî ve teknik personelden oluşur. Kredi kullanan OSB`lerde, müdürlüğün teşkilat seması ve kadrosu Bakanlık onayı ile oluşur ve değişir.
Bölge müdürü, müteşebbis heyet tarafından atanır. Bölge müdürü, yönetim kurulunun kararları ve talimatları doğrultusunda OSB`nin sevk ve idaresini yürütmek ve verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdür.
Kredi kullanan OSB`lerde bölge müdürünün ve OSB`de görevlendirilecek diğer personelin nitelikleri ve sayıları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir.”biçiminde düzenlenmiştir.
IV. Sonuç
OSB’ler tarafından ihalesi yapılan ihalelerde iş deneyim belgesi almak için;
İlgili, organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafından, geçici kabulü yapılmış işlerde, “yüklenici iş bitirme belgesi” devam eden işlerde “yüklenici iş durum belgesi”, denetleyen veya yönetenlere ise “iş denetleme belgesi “veya “iş yönetme belgesi almaya hak kazananların tespiti yapacak ve yönetim kuruluna sunacaktır.
Bilindiği üzere, OSB Üst Kuruluşu, Yönetim Kurulu başkanı veya başkan vekili tarafından temsil edilir. Üst Kuruluşu ilzam edici yazılar Yönetim Kurulu başkanı veya başkan vekili ile birlikte bir diğer Yönetim Kurulu üyesi veya Genel Sekreter tarafından imzalanır ve çift imzalı olarak olarak geçerli olacaktır ancak Kamu İhale Kanunu eki ikincil mevzuatta Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinde de saptandığı üzere İş deneyim belgesini Yönetim Kurulu başkanı tarafından bizzat imzalanması gerekmektedir.
Üst Konuları: Makaleler
Benzer İçerikler: belgesi, Bölgesi, Dâhilindeki, deneyim, İş, işlerinde, Makaleler, Organize, Sanayi, Yapım
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap