6661 sayılı kanun Hazine teşviği hk.

Yayın Tarih: 02.02.2016 02:02
Özet

6661 sayılı Kanunun 17.maddesi gereği yüklenicilere kanunda sayılan hallerde günlük 3,33 TL teşvik uygulanacak bildiğiniz gibi.Kamu idareleri bu teşvik tutarını hakedişlerden kesecek hükmüde bulunmaktadır. Sorum şu üstadım; bu teşvik tutarını cari aydaki ödeyeceğimiz fiyat farkında mı mahsup edersek ? veya hakediş Raporunda ki kesintiler bölümünden mi kesersek mezvuata uygun işlem yapmış oluruz? Fiyat farkından düşülmesi […]


6661 sayılı Kanunun 17.maddesi gereği yüklenicilere kanunda sayılan hallerde günlük 3,33 TL teşvik uygulanacak bildiğiniz gibi.Kamu idareleri bu teşvik tutarını hakedişlerden kesecek hükmüde bulunmaktadır. Sorum şu üstadım; bu teşvik tutarını cari aydaki ödeyeceğimiz fiyat farkında mı mahsup edersek ? veya hakediş Raporunda ki kesintiler bölümünden mi kesersek mezvuata uygun işlem yapmış oluruz? Fiyat farkından düşülmesi halinde malumunuz o kadar KDV eksik tahakkuk edecektir.Bu onudaki görüşünüzü paylaşırsanız memnun olurum.Kolay gelsin.


Cevabımız

6661 sayılı Kanuna göre öngörülen hazine yardımının hakedişten kesileceği belirtilmiştir. Hakediş raporunda kesintiler kısmına hazine yardımı/hazine teşviği kesintisi şeklinde kısım açılarak buradan kesintiler gösterilebilir. Yüklenicinin faturasında hazine yardımına ilişkin herhangi bir husus belirtilmeyecek ve faturadan düşülmeyeceği değerlendirilmektedir. Belirttiğiniz gibi faturada gösterilir ise KDV kaybı oluşacaktır. Hazine yardımı ile ilgili usul ve  esaslar SGK tarafından belirlenecek olup tavsiyemiz söz konusu usul ve esaslar yayımlanana kadar hakediş kısmından kesilmesi ve vergi kaybına sebebiyet verilmemesi, tabi Usul ve Esaslarda farklı bir şekilde yayımlanır ise sonraki hakediş ödemesinde bunun telafisi yapılabilir. Belgelendirmenin 5510 sayılı Kanunun 81'nci maddesinin (ı) bendindeki %5 hazine teşviğindeki gibi yapılacağı değerlendirilmektedir.  

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap