696-KHK Kapsamında Taşeron İşçilerin Kadroya Geçirilmesinde sözleşmeli personel de kadroya geçebilir mi?

Yayın Tarih: 25.01.2018 12:01
Özet

Çalıştığım kamu kurumunda kurumun kendi sözleşmeli personeli olarak çalıştırılıyorum(4B,4C yada 4D değilim). Özlük haklarım tamamen taşeronlar ile aynı ve sadece arada taşeron firma bulunmamaktadır. Firmanın asıl işini yapmakta olup sözleşmem yıllık olarak yenilenmektedir. Kurumumuzda ki taşeron işçiler kadro alabiliyorken bizi kapsam dışında tutuyorlar ve kadroya almayacaklarını belirtiyorlar. Fakat bende, 696 sonrası 1 ocak Tebliğ^de 4. […]


Çalıştığım kamu kurumunda kurumun kendi sözleşmeli personeli olarak çalıştırılıyorum(4B,4C yada 4D değilim). Özlük haklarım tamamen taşeronlar ile aynı ve sadece arada taşeron firma bulunmamaktadır. Firmanın asıl işini yapmakta olup sözleşmem yıllık olarak yenilenmektedir. Kurumumuzda ki taşeron işçiler kadro alabiliyorken bizi kapsam dışında tutuyorlar ve kadroya almayacaklarını belirtiyorlar. Fakat bende, 696 sonrası 1 ocak Tebliğ^de 4. madde 6. ve 7. fıkralar neticesinde bizim durumumuz kapsamında düşüncesi üzerinde bir fikir oluştu. ilk sorum; 6. fıkrada ^^ikinci fıkranın (a) bendinde yer alan ^diğer mevzuattaki hükümler^ ibaresinden; kapsamda yer alan idarelerin belirlenen bütçelerden 4734 sayılı kanunun 3. maddesi ve diğer kanunlarla 4734 sayılı Kanundan istisna tutulan düzenlemeler kapsamında gerçekleştirdiği personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları anlaşılır^ tanımından bizim ihalesiz alınmamız ve kurumun direk sözleşme yapması bizi kapsayacak bir tanım mıdır? Çünkü 4734 sayılı kanun ihale kanunu olmasından ötürü bu kanundan hariç tutulan durumlar dediği ihalesiz olabileceği ve hizmet alımından söz ettiği durumunda şirketle değil direk şahıs ile yapmış olduğu bireysel hizmet alımı anlaşılır mı? Hizmet alımından kasıt tamamen şirket midir? Yoksa hizmet alımı dediğim bireysel hizmet alımı şeklinde de değerlendirilebilir mi? 2. sorum ise 7. fıkrada ^^Kapsamdaki idarelerin belirlenen bütçelerden 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca doğrudan temin yoluyla yapılan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri de bu Usul ve Esaslar kapsamında değerlendirilir.^^ tanımında 4734 sayılı kanunda doğrudan temin açıklamasına gittiğimde yapılan tanımlamalardan bizim durumumuzun bu kapsama girdiği ne kadar doğru olur? Yani Kamu kurumunda sözleşmeli olarak taşeron olmadan belirli süreli sözleşmeli çalıştırılarak 4B^li de olmadan çalıştırılma durumu doğru bir çalıştırılma yöntemi midir, değil ise biz neden taşeron mantığı ile değerlendirilemiyoruz.


Üst Konuları: Taşeron-Kadro

Benzer Yazılar

Cevabımız

Çalıştığım kamu kurumunda kurumun kendi sözleşmeli personeli olarak çalıştırılıyorum (4B,4C yada 4D değilim). Özlük haklarım tamamen taşeronlar ile aynı ve sadece arada taşeron firma bulunmamaktadır. Firmanın asıl işini yapmakta olup sözleşmem yıllık olarak yenilenmektedir. Kurumumuzda ki taşeron işçiler kadro alabiliyorken bizi kapsam dışında tutuyorlar ve kadroya almayacaklarını belirtiyorlar. Fakat bende, 696 sonrası 1 ocak Tebliğ^de 4. madde 6. ve 7. fıkralar neticesinde bizim durumumuz kapsamında düşüncesi üzerinde bir fikir oluştu. ilk sorum; 6. fıkrada ^^ikinci fıkranın (a) bendinde yer alan ^diğer mevzuattaki hükümler^ ibaresinden; kapsamda yer alan idarelerin belirlenen bütçelerden 4734 sayılı kanunun 3. maddesi ve diğer kanunlarla 4734 sayılı Kanundan istisna tutulan düzenlemeler kapsamında gerçekleştirdiği personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları anlaşılır^ tanımından bizim ihalesiz alınmamız ve kurumun direk sözleşme yapması bizi kapsayacak bir tanım mıdır? Çünkü 4734 sayılı kanun ihale kanunu olmasından ötürü bu kanundan hariç tutulan durumlar dediği ihalesiz olabileceği ve hizmet alımından söz ettiği durumunda şirketle değil direk şahıs ile yapmış olduğu bireysel hizmet alımı anlaşılır mı? Hizmet alımından kasıt tamamen şirket midir? Yoksa hizmet alımı dediğim bireysel hizmet alımı şeklinde de değerlendirilebilir mi?

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımının dayanağı değiştirilmeden önceki 4734 sayılı Kanunun 62/e maddesidir, bu kapsamda Kanunda istekli diye tanımlanan idarenin şartlarını belirlediği ihale dokümanına göre firmaların teklif vermesi ile sözleşme kapsamında hizmet alımı gerçekleştirilmektedir. İhale dokümanında çalıştırması gerekli personeli ise bu kapsamda istihdam etmektedir. Bireysel hizmet alımı diye birşey bulunmamaktadır. 

2. sorum ise 7. fıkrada,"Kapsamdaki idarelerin belirlenen bütçelerden 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca doğrudan temin yoluyla yapılan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri de bu Usul ve Esaslar kapsamında değerlendirilir." tanımında 4734 sayılı kanunda doğrudan temin açıklamasına gittiğimde yapılan tanımlamalardan bizim durumumuzun bu kapsama girdiği ne kadar doğru olur?

Sizin durumunuz doğrudan temin kapsamına kesinlikle girmez.

Yani Kamu kurumunda sözleşmeli olarak taşeron olmadan belirli süreli sözleşmeli çalıştırılarak 4/B'li de olmadan çalıştırılma durumu doğru bir çalıştırılma yöntemi midir, değil ise biz neden taşeron mantığı ile değerlendirilemiyoruz.

4/b li sözleşmeli personel statüsünde çalıştırılması 657'e göre bir yöntem olup daha önceden kalifiye personel bu yöntem ile çalıştırılmaktaydı, 2013 yılında bir çoğu kadroya geçti. bu kadroya geçirilme tamamen siyasi iradenin takdirinde olan bir durum olup ileride sizin de kadroya geçme ihtimaliniz bulunmaktadır.

Kolaylıklar diliyorum.

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap