Üstadım benim sorum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 375 sayılı KHK^nın geçici 24^üncü maddesi gereği Belediye Şirketine geçişi yapan personelin sosyal ve mali haklarını düzenleyen Yüksek Hakem Kurulu Kararının İkramiyeler başlıklı maddesinde yer alan "İşçiler Ekim ve Nisan aylarında 5^er günlük olmak üzere yılda toplam on günlük (5×2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödemenin, işçinin […]
Üstadım benim sorum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 375 sayılı KHK^nın geçici 24^üncü maddesi gereği Belediye Şirketine geçişi yapan personelin sosyal ve mali haklarını düzenleyen Yüksek Hakem Kurulu Kararının İkramiyeler başlıklı maddesinde yer alan "İşçiler Ekim ve Nisan aylarında 5^er günlük olmak üzere yılda toplam on günlük (5×2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödemenin, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir." düzenlemesi gereği Belediye şirketine 02 Nisan 2018 tarihinde geçiş yapan işçilere bu ikramiye tam bir yıllık mı yoksa geçiş yaptığı tarih olan 02 Nisan 2018 tarihi göz önüne alınarak 275 günlük mü hesaplanarak ödeme yapılmalıdır? Cevabınız için şimdiden teşekkür eder iyi günler iyi çalışmalar dilerim.
Üst Konuları: 696 sayılı KHK
Benzer İçerikler: 696, alınarak, Belediye, dikkate, hangi, İkramiye, KHK, Ödemeleri, Personeline, sayılı, şirket, tarih, TİS, yapılır
12 Nisan tarihinde Bakanlıkça yayınlanan “375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 24. Maddesi Uyarınca İşçi Statüsüne Geçirilen İşçilerin Ücret İle Diğer Mali Ve Sosyal Haklarının Belirlenmesinde Esas Alınacak Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri” işçilerin toplu olarak kadroya geçtiği tarihten ve geçiş işlemleri tamamlanan işçilere geçiş yaptığı şirket tarafından uygulanacağı belirtilmiştir.
6772 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinde de “Mezkür ilave tediyeler, tediye tarihinde işçinin işinden ayrılmış olup olmadığına bakılmaksızın işçinin ilave tediyenin taallük ettiği yıl içinde o yerde veya aynı idare, teşekkül ve müesseseye ait muhtelif yerlerde geçmiş olan hizmetlerinin yekünu nispetinde ve son çalıştığı yerde ödenir. İşçinin bu tediyelere esas olacak çalışma süresinin hesaplanmasında iş veya hizmet akdinin devamı müddetine rastlıyan kanuni ve idari izinlerle hastalık izinleri, hafta tatili ve genel tatil günleri çalışılmış gibi hesaba katılır. Münavebeli işçilerin münavebe sebebiyle çalıştırılmadıkları günler çalışmış gibi sayılır.” denilmektedir.
Toplu iş sözleşmesi hükümlerinde “İşçilere Ekim ve Nisan aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.” Denilmektedir. Bu anlamda ücretsiz izinli olunan süreler hariç diğer süreler dikkate alınır.
Yukarıdaki mevzuat hükümleri bir arada değerlendirildiğinde, ikramiye ve diğer ödemeler ile sosyal hakların işçilerin toplu olarak kadroya geçtiği tarihten ve geçiş işlemleri tamamlanan işçilere geçiş yaptığı tarihten itibaren uygulanacağı belirtildiğinden ayrıyeten o tarihi kapsayan bir TİS yok ise (YHK kararı ile karar bağlanan daha önceki TİS’lerde aynı hükümler yer almaktadır) geçiş işlemi tamamlandıktan sonra çalışılan günlere oranlama yapılarak ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap