İşçi alacağı

Yayın Tarih: 30.04.2019 10:04
Özet

Merhaba anahtar teslimi götürü bedel yapım işinde yüklenici 2. Ayda iflas ettiğinden dolayı işin sözleşmesi idarece feshedilmiştir. Yapılan fesih hakedişinde 4735 sayılı kanunun 22. Maddesi gereği teminat mektubu güncelleme tutarı idarece kesilecektir aynı zamanda işçi alacağı varken hakediş miktarı yetersizdir.bu durumda öncelik işçi alacakları mıdır yoksa kesin teminat güncelleme tutarının kesilmesi midir.ayrıca işin geçici kabulü […]


Merhaba anahtar teslimi götürü bedel yapım işinde yüklenici 2. Ayda iflas ettiğinden dolayı işin sözleşmesi idarece feshedilmiştir. Yapılan fesih hakedişinde 4735 sayılı kanunun 22. Maddesi gereği teminat mektubu güncelleme tutarı idarece kesilecektir aynı zamanda işçi alacağı varken hakediş miktarı yetersizdir.bu durumda öncelik işçi alacakları mıdır yoksa kesin teminat güncelleme tutarının kesilmesi midir.ayrıca işin geçici kabulü yapılmadığı için ilk iki hakedişinde kesilen geçici kabul kesintileri gelir kaydedilir mi gelir kaydedilmezse idare emanete alıp teminat güncelleme tutarını geçici kabul kesintisinden mahsup edebilir mi?teşekkür ederim


Cevabımız

4735 sayılı Kanunun “kesin teminat ve ek kesin teminatların geri verilmesi” başlıklı 13’üncü maddesine göre;

“ Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra alınmış olan kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların;

a) Yapım işlerinde; varsa eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra yarısı, Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra kalanı yükleniciye iade edilir.

b) Yapım işleri dışındaki işlerde Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksiz belgesinin getirildiği saptandıktan sonra; alınan mal veya yapılan iş için bir garanti süresi öngörülmesi halinde yarısı, garanti süresi dolduktan sonra kalanı, garanti süresi öngörülmeyen hallerde ise tamamı Yükleniciye iade edilir.

 Yüklenicinin bu iş nedeniyle idareye ve Sosyal Sigortalar Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanunî vergi kesintilerinin yapım işlerinde kesin kabul tarihine, diğer işlerde kabul tarihine veya varsa garanti süresinin bitimine kadar ödenmemesi halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilir, varsa kalanı yükleniciye geri verilir.

 

               İşin konusunun piyasadan hazır halde alınıp satılan mal alımı olması halinde, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi şartı aranmaz.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin teminat mektuplarının iadesi başlığını taşıyan 18.4. maddesine göre;

18.4. Teminat mektuplarının iadesi

“18.4.1. İş tamamlandığı halde ilgilisi tarafından iadesi istenmemiş, ancak mektup üzerinde öngörülen geçerlilik süresini doldurduğu için teminat olma vasfını yitirmiş olan kesin teminat mektupları ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sosyal güvenlik borcu bulunmadığına ilişkin yazıların geç verilmesi ve kesin teminat mektuplarının geçerlilik süresinin dolması durumunda geçerlilik süresi dolan kesin teminat mektuplarına ilişkin olarak, idarelerce 4735 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddeleri gereğince işlem yapılacaktır.

18.4.1.1 İdarelerce SGK tarafından sosyal güvenlik borcu bulunmadığına ilişkin yazıların geç verilmesi sebebiyle kesin teminat mektuplarının geçerlik süresinin dolmasına meydan verilmeksizin işlemlerin tekemmül ettirilmesini teminen, 4735 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince, yükleniciler tarafından yapım işlerinde kesin kabul tarihine, diğer işlerde kabul tarihine veya varsa garanti süresinin bitimine kadar SGK’dan ilişiksiz belgesi getirilmemesi halinde kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına mahsup edilecek, varsa kalanı yükleniciye geri verilecektir. Kesin teminatların paraya çevrilmesi esnasında yüklenicinin SGK’ya olan borcunun miktarının bilinememesi halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu, Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmeliğin “Kesin Teminatın İadesi” başlıklı 7 nci maddesi gereğince işlem tesis edilerek, yüklenicinin tespit edilecek borcu Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminin hesabına yatırılacak ve varsa kalanı yükleniciye geri verilecektir.”

YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ / Çalışanların hakları ve çalışma şartları

“Madde 34 - (3) Yükleniciden alacağı olan işçi, personel ve teknik elemanlar, ilan tarihinden başlamak üzere bir hafta içinde yapı denetim görevlisine başvurabilirler. Alacaklar, hakediş raporunun düzenlendiği tarihten önceki (işçi ücretleri ödeme günü öncesindeki) günler için belirlenmiş sayılır. Bu tür alacakların üç aylık tutarından fazlası hakkında idareye herhangi bir sorumluluk düşmez.”

Sorunuza gelince ;aynı zamanda işçi alacağı varken hakediş miktarı yetersizdir.bu durumda öncelik işçi alacakları mıdır yoksa kesin teminat güncelleme tutarının kesilmesi midir.”

Cevap …Öncelikle işçinin 3 aylık alacağı mahsup edilecek daha sonra kesin teminat tutarı kesilecektir.

Soru  ayrıca işin geçici kabulü yapılmadığı için ilk iki hakedişinde kesilen geçici kabul kesintileri gelir kaydedilir mi gelir kaydedilmezse idare emanete alıp teminat güncelleme tutarını geçici kabul kesintisinden mahsup edebilir mi?

Cevap ..YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ /Sözleşmenin feshi ve tasfiye durumları

“Madde 47 - (17) Gerek sözleşmenin feshedilmesi, gerekse tasfiye halinde kesin hesabın yapılabilmesi için işlerin ve ihzaratın ölçülebilir duruma getirilmesi, teknik zorunluluklar nedeniyle veya yapılmış iş kısımlarının korunmasını sağlamak üzere işlerin belli bir aşamaya kadar yapılması gerekiyorsa, bu husus ayrıntılı olarak tasfiye geçici kabul tutanağında veya sözleşmenin feshedilmesi hali için “Durum Tespit Tutanağı”nda belirtilir. İdare, belirli bir süre vererek bu işlerin yapılmasını yükleniciden isteyebilir. Yüklenici bu hususları yerine getirmediği takdirde idare, bu belirli işleri yüklenici hesabına yapar veya yaptırır. Bu işlerin yaptırılması bedeli, sözleşmeye göre yükleniciye ödenecek bedelden fazla olursa aradaki fark yüklenicinin alacaklarından düşülür, alacağı kalmamışsa tasfiye halinde teminatından kesilir, fesih halinde ise genel hükümlere göre işlem yapılır.” Buna göre eksik imalat varsa tamamlanması için bu kesintiden faydalanılır, kalan miktar gelir kayıt edilebilir.

 

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap