Alt Yüklenici Nasıl Çalıştırılır? Alt Yüklenici Çalıştırmada Sınır Nedir? Aşılabilir mi? Alt Yüklenici Hangi İşlerde Çalıştırılabilir? Alt Yüklenici İle Sözleşmesi Yapılması Gerekir Mi? İdarece Onaylanmasa da Yüklenici Alt Yüklenici Çalıştırabilir mi? Alt Yüklenicilerin Sorunluluğu ve Yüklenicinin Sorumluluğu Nedir? Yüklenici İle Alt Yüklenici Arasında İmzalanan Sözleşmede Damga Vergisi Doğar Mı, Kamu Zararı Olur Mu? Alt Yükleniciye İş Deneyim Belgesi Hangi Hallerde Düzenlenir?
Bilindiği gibi yapım işlerinde idare sözleşmede belirlenmesi halinde veya sonradan yüklenici tarafından idareye bildirilmesi halinde idare onayı ile alt yüklenici çalıştırabilirler. Söz konusu çalışmada, alt yüklenici nasıl çalıştırılır, bütün işler için çalıştırılır mı, şartları var mıdır gibi soruları analizde cevaplanmıştır.
Alt Yüklenici Nasıl Çalıştırılır?
İhale dokümanında (İdari şartnamede) istenmesi halinde veya işin yürütülmesi sırasında yüklenici tarafından ihtiyaç duyulması halinde idarenin onayı ile alt yüklenici çalıştırılabilir.
Alt Yüklenici Çalıştırmada Sınır Nedir? Aşılabilir mi?
Alt Yüklenici Hangi İşlerde Çalıştırılabilir?
İdarece Onaylanmasa da Yüklenici Alt Yüklenici Çalıştırabilir mi?
İdarece onaylanmayan alt yükleniciler hiçbir suretle iş yerinde çalışamaz.
Ancak; ihale dokümanında alt yüklenicilere yaptırılması düşünülen işlerin belirtilmesi istenmekle birlikte yüklenici teklifi kapsamında liste vermese dahi işin yürütülmesi sırasında yüklenici tarafından ihtiyaç duyulması halinde idarenin onayı ile alt yüklenici çalıştırılabilir.(YİGŞ 20/6)
İdarece onaylanmış alt yüklenicilerin ve/veya bunlara ait iş kısımlarının işin devamı sırasında değiştirilerek, işin başka alt yüklenicilere yaptırılması da idarenin iznine ve yukarıdaki şartlara tabidir.(YİGŞ 20/7)
Alt Yüklenici Sözleşmesi Yapılması Gerekir Mi?
İhale dokümanında, sözleşme imzalanmadan önce alt yüklenicilerin listesinin idarenin onayına sunulmasının istendiği hallerde; İdare, onaya sunulan listede yer alan alt yüklenicileri onaylayıp onaylamadığını, on beş gün içinde yükleniciye bildirir.(YİGŞ 20/4)
Yüklenicinin, idare tarafından onaylanan alt yükleniciler ile bunlar işe başlamadan önce sözleşme yapması ve bir örneğini idareye vermesi gerekir.(YİGŞ 20/5)
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun; “Konu” başlıklı 1’inci maddesinde, Kanun’a ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Tablonun “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar”, “A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar:” kısmına göre mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin damga vergisine tabi olduğu ve belli parayı ihtiva eden sözleşmelerden binde 9,48 oranında damga vergisi alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Anılan Kanun’un “Resmi dairelerin mecburiyeti” başlıklı 26’ncı maddesinde ise, “Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kâğıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar.” denilmektedir.
Bahse konu mevzuat hükümleri uyarınca Yüklenici firmanın sözleşmenin belirlediği kapsam içinde kalmak kaydı ile alt yüklenici çalıştırması mümkün olup, bu minvalde Yüklenicinin alt yüklenicilerle akdettiği sözleşmelerin de damga vergisine tabi olduğu açıktır. Bu çerçevede yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan ve idareye sunulmuş olan sözleşme üzerinden damga vergisi kesintisinin yapılıp yapılmadığının idarenin memurlarınca aranması ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanların bir tutanakla tespit edilmesi veya bunların tutanağa bağlanmak üzere vergi dairesine gönderilmesi veya sözleşmeden alınması gereken damga vergisinin tahsil edilmesi için gerekli iş ve işlemlerin yürütülerek tahsil edilmesi sonrasında damga vergisi beyannamesi ile vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.
Kamu zararı açısından, Belediye ve özel idareler gibi mahalli idareler açısından damga vergisi bir gelir kalemi değildir ve tahsil edilen damga vergisi, tahsil sonrasında beyanname yoluyla ilgili vergi dairesine intikali sağlanmaktadır. Bunun eksik tahsil edilmesi mahalli idare bütçesi bakımından 5018 sayılı Kanun’un 71’inci maddesi uyarınca bir kamu zararı oluşturmamaktadır.
Alt yüklenicilere iş deneyim belgesi düzenlenebilmesi için, ilgili alt yüklenicinin idarenin onayıyla ihale konusu işin ifasında görev almış olması gerekli olup, bu şartın sağlanmadığı hallerde alt yüklenici iş deneyim belgesi düzenlenemez ve bu kapsamdaki işler idarelerce iş deneyimi olarak kabul edilemez. (KİGT 41.2)
Alt yüklenici bünyesinde görev yapan mühendis veya mimarlara, iş denetleme ve iş yönetme belgesi düzenlenmeyecektir.(KİGT 41.3)
Bunun yanında BII/BIII grubu bina işleri için Yapım İşleri Genel Şartnamesinde alt yükleniciye yaptırılabilecek imalat grupları kapsamında işlerin dışındaki iş veya iş kısımları da yaptırılmış ise idarece yaptırılan bu iş veya iş kısımları için bu iş veya iş kısımlarına isabet eden tutar için iş deneyim belgesi düzenlenmemesi gerektiği ancak mahkeme kararı gereğince bu tutar için de iş deneyim belgesi verilebileceğine ilişkin karar varsa o zaman bu kısmın tutara dahil edilebileceği değerlendirilmektedir.
Üst Konuları: İhale (Ortak - Diğer), Makaleler, Üstada Sor
Benzer İçerikler: Alt, Alt Yüklenici, Alt Yüklenici Çalıştırmada Sınır, Alt Yüklenici Hangi İşlerde Çalıştırılabilir, Alt Yüklenici İş Deneyim Belgesi, Alt Yüklenici Nasıl Çalıştırılır, Alt Yüklenici Sorumluluğu, Alt Yüklenici Sözleşmesi Yapılması, Alt Yüklenici Sözleşmesinde Damga Vergisi, Diğer, her, ihale, İş, İşi, mi, Ortak, yapabilir, yaptırılabilir, Yüklenici, Yüklenici Sorumluluğu, yükleniciye