Birim fiyat teklif cetvelinde tespit edilen aykırılığın ihalenin ilk oturumuna konu edilir mi?

Yayın Tarih: 30.11.2022 11:11
Özet

İsteklilere 06.09.2022 tarihinde tebliğ edilen ilk ihale komisyonu kararında teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerine açıkça yer verilmemekle birlikte geçici teminatın uygun olmaması gerekçesiyle 1 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığının anlaşılabileceği, e-ihale yöntemiyle gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede birim fiyat teklif mektubunun uygunsuzluğu imkânı bulunmamakla birlikte idare tarafından şikayete cevap yazısında belirtilen birim fiyat teklif cetvelinde tespit edilen aykırılığın ihalenin ilk oturumuna konu edilemeyeceği, dolayısıyla sınır değerin tespiti bakımından bu kapsamdaki isteklilerin de tekliflerinin sınır değer hesabına katılması gerektiği, netice itibarıyla her iki ihale komisyonu kararında da geçici teminatı uygun olmadığı ifade edilen istekli haricinde bulunan tüm isteklilerin tekliflerinin geçerli teklif olarak tespit edilerek sınır değer hesabına katılması gerektiği, yapılan incelemede idare tarafından bu yönde gerçekleştirilen idari işlem neticesinde alınan başvuruya konu ihale komisyonu kararının mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.


Toplantı No 2022/051
Gündem No 33
Karar Tarihi 09.11.2022
Karar No 2022/UH.I-1389

BAŞVURU SAHİBİ:

Yeni Han Tur. Org. İnş. Elektr. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/724659 İhale Kayıt Numaralı “Diyarbakır Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitim Taşıma Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 26.08.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Diyarbakır Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitim Taşıma Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Yeni Han Tur. Org. İnş. Elektr. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 12.10.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 19.10.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.10.2022 tarih ve 57896 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.10.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/1225 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 06.09.2022 tarihli ihale komisyonu kararında ihalenin 2’nci ve 3’üncü kısımlarında ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendikleri akabinde idare tarafından 03.10.2022 tarihli yeni bir ihale komisyonu kararının alındığı ancak bu kararda yeni bir ihale komisyonu kararı alınması gerekliliğine ilişkin olarak herhangi bir açıklamaya yer verilmediği, 06.09.2022 tarihli ihale komisyonu kararına esas teşkil edecek değerlendirmelerin mevzuata uygun olduğu, dolayısıyla idarece alınan 03.10.2022 tarihli ihale komisyonu kararının iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve  değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,           

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,           

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 53’üncü maddesinde “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a) Yazılı olması.

b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.

(3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.

(4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu, işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.

(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 56’ncı maddesinde “(1) Ön yeterlik ve yeterlik başvuruları ile tekliflerin alınması ve açılmasına ilişkin işlemler; Kanun, bu Yönetmelik, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve tip şartnamelerde belirtilen hükümler çerçevesinde standart formlar kullanılarak gerçekleştirilir.

(2) Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı, başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerin her biri için ayrı sütun içerecek şekilde düzenlenir.

(3) Başvuru veya teklif zarfları, alınış sırasına göre incelenir. Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde teklif zarfları açılmadan önce, pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde ise son yazılı fiyat tekliflerinin verildiği oturumda yaklaşık maliyet açıklanır. Zarflardan uygun olanların açılması ve belge kontrolünün yapılması aşamasında, aday veya isteklilerce sunulan belgeler tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğu, Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterilir. İhale usulüne göre ilgili oturumda istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar duyurularak tutanak düzenlenir. Bu tutanakların komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz.

(4) Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.

(5) Başvuru ve teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Bu çerçevede, tamamlatılması istenen bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak, idare tarafından iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayanların başvuru veya teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.

(6) İdarelerce bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak verilen süre içinde aday veya isteklilerce sunulan belgelerin, son başvuru veya ihale tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgeler, aday veya isteklinin son başvuru veya ihale tarihi itibarıyla ihaleye katılım şartlarını sağladığını göstermesi gereklidir.

(7) Birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunduğu tespit edilen isteklilere ait teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 58’inci maddesinde “(1) Teklifler; Kanun, bu Yönetmelik, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve tip şartnamelerde belirtilen esaslar çerçevesinde standart formlar kullanılarak değerlendirilir.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde; “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Diyarbakır İli Kayapınar İlçesi Taşımalı Eğitim Kapsamındaki Özel Eğitim Öğrenci/Kursiyer/Velilerin Yerleşim Birimlerinden Taşıma Merkezi Okul/Kurum/Sınıflara Taşınma İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği kapsamında Diyarbakır İli Kayapınar İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından taşıma kapsamına alınan özel eğitim öğrenci/kursiyer/velilerin taşıma merkezi okul/kurum/sınıflara 95 araç ve rehber personel ile 180 iş günü taşınması hizmet alım işi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:

Özel Eğitim Taşıma Planlamasında Belirtilen Tüm Okullar:

Piri Reis Ortaokulu – Akşemsettin İ.O – Akşemsettin O.O.- Bist İstanbul İmkb Hatat Hamid Aytaç O.O. – Eren Şahin Eronat Mtal – Mehmet Akif İnan İlkokulu – Mezopotamya İlkokulu – Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu – Kayapınar İlkokulu – Millet İ.O.

Muhammed Yurtoğlu Mtal-Piri Reis O.O.-Prof. Dr. Fuat Sezgin İ.O. – Ş. Abdulvahap Çokur Mtal – Ş.Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan O.O – Ş. Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İ.O. – Ş. Öğretmen Elif Livan O.O. – K.Pınar Özel Eğitim A.O – Ş.Polis Sabrikün İ.O

Ş. Şeyhmuş Karakurt O.O. – Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği İ.O – Valikurt İsmail Paşa O.O – Vehbi Koç İ.O – Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İ.O – Aşık Veysel Özel Eğitim Uygulama Okulu-Kayapınar Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır:

a) İdari Şartname,

b) Teknik Şartname,

c) Sözleşme Tasarısı,

ç) Hizmet İşleri Genel Şartnamesi,

d) Standart formlar, Standart Form-KİK015.5B/EKAP-H: Birim Fiyat Teklif Mektubu, Standart Form-KİK0015.5B/EKAP-H: Birim Fiyat Teklif Cetveli, Standart Form-KİK015.5BO/EKAP-H: İş Ortaklığı Beyannamesi, Standart Form-KİK015.5BY/EKAP-H: Yeterlik Bilgileri Tablosu, Standart Form-KİK051.2/EKAP_H: Geçici Teminat Bilgileri Formu, Standart Form-KİK024.2/H: Kesin Teminat Mektubu, Standart Form-KİK026.1/H: İş Bitirme Belgesi, Standart Form-KİK026.2/H: Alt yüklenici İş Bitirme Belgesi, Standart Form-KİK027.0/H: Ortaklık Tespit Belgesi, Standart Form-KİK027.1/H: Kanun Kapsamındaki İdarelere Taahhüt Edilenler Dışında Yurt Dışında Gerçekleştirilen İşler İçin Düzenlenen Belgeler Kullanılmasına İlişkin Ortaklık Tespit Belgesi (İdari Şartname madde 7.1.i’de belirtilen belge), Standart Form-KİK024.5/H: Kesin Kefalet Senedi …” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 30’uncu maddesinde “30.1. Teklifler, bu Şartnamede belirtilen ihale saatine kadar EKAP üzerinden verilecektir.

30.2. e-teklifler, ihale tarih ve saatinde hazır bulunanlar önünde, ihale komisyonu tarafından e-anahtarlar kullanılmak suretiyle EKAP üzerinde açılır. e-anahtarın bozuk olması veya e-teklifin virüs içermesi gibi nedenlerle açılamayan e-teklifler tespit edilerek açılamama gerekçeleri belirtilmek suretiyle, EKAP üzerinden Açılamayan e-tekliflere İlişkin İhale Komisyonu Tutanağı düzenlenir. İhale komisyonunca ihale saatine kadar kaç teklif verilmiş olduğu EKAP üzerinde ve hazır bulunanlara duyurulur. İsteklilerin teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Kanunun 21 inci maddesinin (f) bendine göre pazarlık usulü ile yapılan ihaleler ile fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılması öngörülen ihaleler dışındaki ihalelerde; istekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet açıklanarak, EKAP üzerinden İsteklilerce Teklif Edilen Fiyatlara İlişkin Tutanak hazırlanır. Hazırlanan bu tutanaklar durum izleme ekranında ihaleye katılan istekliler tarafından görülebilir ve EKAP üzerinde kayda alınır. Bu tutanakların çıktısı ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır ve talep etmeleri halinde hazır bulunan isteklilere birer örneği verilir. Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilemez. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.1. İlk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirilmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir ve düzenlenen tutanakların bir çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır.

31.2. Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 30 uncu madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır.

31.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

31.5. Bu madde boş bırakılmıştır.

31.6. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar ve aşırı düşük teklifleri 33 üncü maddeye göre değerlendirir.

31.7. Bu madde boş bırakılmıştır.

31.8. Yapılan değerlendirme sonucunda, ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılarak EKAP üzerinden Uygun Olmayan e-Teklif Kontrol Tutanağı düzenlenir ve değerlendirme dışı bırakma işleminin gerekçeleri belirtilir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir.

Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “48.1. İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı (R): Diğer Hizmetler/0,71

Kesin teminat mektubunun tarihi belirtilecek ve en az iş bitim tarihinden 1 ay sonrası tarihli istenecektir.

Bu kısımda taşıma merkezi okullar ve bu okullara bağlı güzergâhlar ile güzergâhlarda çalışacak araç kapasitesi ve sayısına liste halinde yer verilecektir. Bir güzergâhta aynı veya farklı kapasitelerde birden fazla araç çalıştırılacaksa bu araçlar için güzergâhın yer aldığı satırın altına araç satırı ilave edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale dokümanı kapsamında isteklilere verilen birim fiyat teklif mektubunun eki olan birim fiyat teklif cetvelinin aşağıdaki şekilde düzenlendiği görülmüştür.

 

1. Kısım: Piri Reis Ortaokulu – Akşemsettin İ.O – Akşemsettin O.O. – Bist İstanbul İmkb Hatat Hamid Aytaç O.O. – Eren Şahin Eronat Mtal – Mehmet Akif İnan İlkokulu – Mezopotamya İlkokulu – Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu – Kayapınar İlkokulu – Millet İ.O.

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

1. Kısım: Piri Reis Ortaokulu – Akşemsettin İ.O – Akşemsettin O.O. – Bist İstanbul İmkb Hatat Hamid Aytaç O.O. – Eren Şahin Eronat Mtal – Mehmet Akif İnan İlkokulu – Mezopotamya İlkokulu – Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu – Kayapınar İlkokulu – Millet İ.O. Okullara 24 Araç ve 24 Rehber Personel İle Özel Eğitim Taşıma Hizmet Alımı İşi (Brüt Asgari Ücret)

Gün

24,00

247,000

 

 

                                                                                   I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Diyarbakır Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitim 24 Araç İle Taşıma Hizmet Alım İşi

Gün

180,000

 

 

                                                                               II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

KISIM TOPLAM TUTARI(K.D.V Hariç)

 

2.Kısım: Muhammed Yurtoğlu Mtal – Piri Reis O.O. – Prof. Dr. Fuat Sezgin İ.O. – Ş. Abdulvahap Çokur Mtal – Ş. Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan O.O – Ş. Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İ.O. – Ş. Öğretmen Elif Livan O.O. – K. Pınar Özel Eğitim A.O – Ş. Polis Sabrikün İ.O

 

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif EdilenBirim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

2.Kısım: Muhammed Yurtoğlu Mtal – Piri Reis O.O. – Prof. Dr. Fuat Sezgin İ.O. – Ş. Abdulvahap Çokur Mtal – Ş. Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan O.O – Ş. Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İ.O. – Ş. Öğretmen Elif Livan O.O. – K. Pınar Özel Eğitim A.O – Ş. Polis Sabrikün İ.O Okullara 28 Araç ve 28 Rehber Personel İle Özel Eğitim Taşıma Hizmet Alım İşi (Brüt Asgari Ücret)

Gün

28,00

247,000

 

 

                                                                                   I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Diyarbakır Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 28 Araç İle Özel Eğitim Taşıma Hizmet Alım İşi

Gün

180,000

 

 

                                                                               II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

KISIM TOPLAM TUTARI(K.D.V Hariç)

 

3. Kısım: Ş. Şeyhmuş Karakurt O.O. – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İ.O – Valikurt İsmail Paşa O.O – Vehbi Koç İ.O – Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İ.O – Aşık Veysel Özel Eğitim Uygulama Okulu – Kayapınar Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

3. Kısım: Ş. Şeyhmuş Karakurt O.O. – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İ.O – Valikurt İsmail Paşa O.O – Vehbi Koç İ.O – Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İ.O – Aşık Veysel Özel Eğitim Uygulama Okulu – Kayapınar Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe Okullarına 43 Araç ve 43 Rehber Personel İle Özel Eğitim Hizmet Alım İşi (Brüt Asgari Ücret)

Gün

43,00

247,000

 

 

                                                                                 I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Diyarbakır Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 43 Araç İle Özel Eğitim Taşıma Hizmet Alım İşi

Gün

180,000

 

 

                                                                               II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

KISIM TOPLAM TUTARI(K.D.V Hariç)

 

GENEL TOPLAM

B2

 

26.08.2022 tarihinde gerçekleştirilen başvuruya konu ihalenin iddiaya konu edilen 2’nci kısmında 25 istekli tarafından teklif verildiği, isteklilere 06.09.2022 tarihinde tebliğ edilen ilk ihale komisyonu kararında ihalenin anılan kısmında 9 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, 16 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği ve 12 isteklinin teklifinin sınır değerin altında kaldığı, bahse konu kısımda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan başvuru sahibi Yeni Han Tur. Org. İnş. Elektr. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği,

 

İhalenin iddiaya konu edilen 3’üncü kısmında 24 istekli tarafından teklif verildiği, aynı ihale komisyonu kararında ihalenin anılan kısmında 7 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, 17 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği ve 13 isteklinin teklifinin sınır değerin altında kaldığı, bahse konu kısımda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan başvuru sahibi Yeni Han Tur. Org. İnş. Elektr. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Akabinde idare tarafından 28.09.2022 tarihinde yeni bir ihale komisyonu kararı alındığı, 03.10.2022 tarihinde tebliğ edilen söz konusu kararda ihalenin iddiaya konu 2’nci kısmında geçici teminatı uygun olmadığı tespit edilen 1 isteklinin (Cetka Taş. Tur. İnş. Gıd. Pet. San ve Tic. Ltd. Şti.) teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, 24 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği ve 15 isteklinin teklifinin sınır değerin altında kaldığı, anılan kısımda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan Efecan Lojistik Sos. Hiz. Yemek Petrol Ür. Hayv. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği,

 

Aynı ihale komisyonu kararında ihalenin iddiaya konu 3’üncü kısmında geçici teminatı uygun olmadığı tespit edilen 1 isteklinin (Cetka Taş. Tur. İnş. Gıd. Pet. San ve Tic. Ltd. Şti.) teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, 23 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği ve 13 isteklinin teklifinin sınır değerin altında kaldığı, anılan kısımda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan Kervan Tur. İnş. Nak. Tem. Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından şikayet başvurusuna verilen ve iki komisyon kararının gerekçesinin belirtildiği 19.10.2022 tarihli cevabi yazıda “… ihaleye sunulan tekliflerden bazılarında rehber personel çalıştırmaya dayalı hesaplama yapılırken 264,23 TL asgari ücret gündeliğinin üzerinde fiyat verdiklerinden değerlendirme dışı bırakılmıştır. Ancak komisyon tarafından verilen karara, isteklilerin itiraz etmeleri neticesinde, ihale komisyon tarafından yeniden değerlendirme yapılarak teklifleri değerlendirmeye alınmayanların da teklifleri değerlendirmeye alındıklarından, sınır değer değişikliğinden ihaleye teklif veren tüm isteklilerin sıralaması değişmiştir.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Bahse konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı olduğu ve sınır değerin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1.2’nci maddesine göre, ihalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan isteklilerin teklif bedellerinin dikkate alınarak sınır değerin hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre, ihale komisyonunun ilk oturumda isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığını ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığını kontrol edeceği, anılan Kanun’un 37’nci maddesine göre ise, ikinci oturumda ihale komisyonunun, tekliflerin değerlendirilmesine geçip, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar vereceği, daha sonra ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçip, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığını inceleyeceği ve uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifleri değerlendirme dışı bırakacağı anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede, Kamu İhale Kanunu’nun 36’ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri “geçerli teklif” olarak tespit edildikten sonra geçerli teklifler dikkate alınarak sınır değer tutarı hesaplanması gerekmektedir.

 Netice olarak; isteklilere 06.09.2022 tarihinde tebliğ edilen ilk ihale komisyonu kararında teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerine açıkça yer verilmemekle birlikte geçici teminatın uygun olmaması gerekçesiyle 1 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığının anlaşılabileceği, e-ihale yöntemiyle gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede birim fiyat teklif mektubunun uygunsuzluğu imkânı bulunmamakla birlikte idare tarafından şikayete cevap yazısında belirtilen birim fiyat teklif cetvelinde tespit edilen aykırılığın ihalenin ilk oturumuna konu edilemeyeceği, dolayısıyla sınır değerin tespiti bakımından bu kapsamdaki isteklilerin de tekliflerinin sınır değer hesabına katılması gerektiği, netice itibarıyla her iki ihale komisyonu kararında da geçici teminatı uygun olmadığı ifade edilen istekli haricinde bulunan tüm isteklilerin tekliflerinin geçerli teklif olarak tespit edilerek sınır değer hesabına katılması gerektiği, yapılan incelemede idare tarafından bu yönde gerçekleştirilen idari işlem neticesinde alınan başvuruya konu ihale komisyonu kararının mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.


Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap