İhale komisyonunda yer alan uzman üyenin uzmanlık şartını sağlamadığı durumda ihale iptal edilebilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 19 uncu maddesindeki hükme aykırı olduğu anlaşılmıştır. Bu çerçevede, iki üyeden birinin uzmanlık şartını sağlamadığı anlaşılan anılan ihalede tekliflerin sağlıklı olarak değerlendirme imkânı da ortadan kalkacağından, uzman üye yönüyle mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.


Toplantı No

: 2012/024

Gündem No

: 19

Karar Tarihi

: 19.04.2012

Karar No

: 2012/UH.II-1799

 

Şikayetçi: 

S… Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti., galyum Blok ZK2 ODTÜ Teknokent ANKARA 

İhaleyi Yapan Daire: 

M… Devlet Hastanesi Baştabipliği, Bahçelievler Mah. Demokrasi Cad. İbni Sina Sok. No: 2 05300 A… 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

09.03.2012 / 9921 

Başvuruya Konu İhale: 

2011/168420 İhale Kayıt Numaralı "2012-2013 Yıları Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (Hbys) Hizmet Alımı" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

17.04.2012tarih ve B.07.6.KİK.0.10.00.00-101.04-.H.[1059].(0109)./2012-10Esayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

            M… Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından 15.12.2011tarihinde açık ihale usulüile yapılan “2012-2013 Yılları Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak S… Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.’nin 16.02.2012tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.02.2012tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin  09.03.2012tarih ve 9921sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.03.2012tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

 

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

 

Karar verilmesinin uygun olacağının düşünüldüğü hususlarına yer verilmiştir.

Karar: 

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle;

 

1) İdarenin şikâyet başvurularına vermiş olduğu cevapta, firmalarının yetersiz olduğuna atıfta bulunarak tüm şikâyet başvurularını reddettiği, ihale kararında karşılanamadığı iddia edilen maddelerin gerekçe gösterilmek suretiyle, değerlendirme dışı bırakılmalarının tamamen hukuksuz olduğu; demonstrasyonu gerçekleştiren komisyonun Kamu İhale Kanunu'nun 6 ncı maddesine göre oluşturulmamasının firmalarını hak kaybına uğrattığı, demonstrasyonun firmaları elemanlarınca tam ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirildiği, komisyonda uzman üyenin bulunmamasının, tutulan tutanakları ve komisyon ve ihale kararını doğrudan etkilediği, neredeyse tüm demonstrasyon oturumlarının tek bir komisyon üyesinin huzurunda ve diğer hastane personeli nezaretinde gerçekleştiği, isimleri geçen diğer üyelerin ise, iş yoğunluğu gerekçesiyle demonstrasyona iştirakleri sınırlı sayıda ve sınırlı zamanda olduğu, anılan demonstrasyon 15 oturumda gerçekleştirilmiş olup eksik olan imzaların sonradan tamamlatıldığı,

İddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

           
1 ) Başvuru sahibinin 1 inci iddiası ile ilgili olarak:

 

Başvuru sahibinin 1 inci iddiasına ilişkin idarenin cevabının özetle;

 

4734 sayılı Kanunun ‘İhale komisyonu’ başlıklı 6 ncı maddesi hükmü uyarınca tekliflerin ihale komisyonunca değerlendirilmesi gerekmekte olup, idarece demo için ihale komisyonunun üyeleri tarafından tüm modüllerin işlevleri kontrol edildikten sonra ihale komisyonunca uygun bulunmayan tekliflerin değerlendirme dışı kalacağına dair düzenleme yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Düzenlenen demo tutanaklarında ihale komisyonu başkanı olmak üzere diğer ihale komisyonunun üyeleri tarafından imzalanarak söz konusu demonstrasyonların gerçekleştirildiği anlaşıldığından, demonstrasyon uygulaması yapılan isteklilerin de imzasının bulunduğu görüldüğünden idarece yapılan demonstrasyon uygulamasının mevzuata uygun yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Teknik şartnamenin şikayete konu edilen maddelerine ilişkin incelemede; demonstrasyon tutanaklarında ilgili firmanın 10.11.4 maddesi, 10.20.4. maddesi, 10.27.6 maddesi, 10.27.9. maddesi, 10.27.10 maddesi, 10.27.14 maddesi, 10.27.15 maddesi, 10.29 maddesi, 10.29.14 maddesi, 10.29.30 maddesinde belirtilen şartname hükümlerini karşılamadığı buna karşın firmanın şerh düştüğü görülmüştür.

 

Ancak 14 üncü oturum tutanaklarının incelenmesinde hastaya verilecek ilaç ve sıvı miktarının otomatik olarak hesaplanmasının istendiği fakat gösterilemediği, firma şerhi ifadelerinde damla hesabı adı altında uygulama talep edildiği bunun tam olarak gösterilemediği ifade edildiği tespit edilmiştir. Burada istenen sıvı hesabı damla hesabı ise firma şerhinde kendilerinin de ifade ettikleri üzere ilgili özelliği gösteremedikleri anlaşılmıştır.

 

Şeklinde olduğu görülmektedir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ilânlarında bulunması zorunlu hususlar” başlıklı24 üncü maddesinde “İhaleye katılabilme şartları ve istenilen belgelerin neler olduğu” ile “Yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler”in ihale ilanlarında belirtilmesinin zorunlu olduğu yer almaktadır. Nitekim anılan Kanunun 24 üncü maddesinde:

 

“İhale dokümanında belirtilmeyen hususlara ilânlarda yer verilemez. İhale ilânlarında aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

 

           

e) Uygulanacak ihale usulü, ihaleye katılabilme şartları ve istenilen belgelerin neler olduğu.

           

f) Yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler.

           

…”

 

hükmü,

 

Anılan Kanunun “İlânın uygun olmaması” başlıklı 26 ncı maddesinde:

 

13, 24 ve 25 inci maddelerdeki hükümlere uygun olmayan ilânlar geçersizdir. Bu durumda, ilân bu maddelere uygun bir şekilde yenilenmedikçe ihale veya ön yeterlik yapılamaz.

 

(Değişik ikinci fıkra: 20/11/2008-5812/9 md.) Ancak, 13 üncü maddede belirtilen ilânın yapılmaması veya ilân sürelerine uyulmaması halleri hariç, yapılan ilânlarda 24 ve 25 inci madde hükümlerine uygun olmayan hatalar bulunması durumunda, 13 üncü maddeye göre yirmibeş ve kırk günlük ilan süresi bulunan ihalelerde ilânların yayımlanmasını takip eden onbeş gün diğer ihalelerde ise on gün içinde hatalı hususlar için düzeltme ilânı yapılmak suretiyle ihale veya ön yeterlik gerçekleştirilebilir.

 

hükmü,

 

Anılan Kanunun “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı27 nci maddesinde:

 

İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir.

 

İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri.

 

hükmü yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İdari şartname” başlıklı 14 üncü maddesinde:

 

(1) İdare, uygulayacağı ihale usulüne ilişkin bu Yönetmelik ekinde yer alan tip idari şartnameyi esas alarak idari şartnamesini hazırlar. Tip idari şartnamede boş bırakılan veya dipnota alınan hususlar, işin özelliğine göre 4734 sayılı Kanun, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmayacak şekilde düzenlenir.

(2) İdare, tip idari şartnamede düzenlenmeyen, ancak işin özelliğine göre düzenlenmesine gerek duyulan hususları, 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla, maddeler halinde düzenleyerek “Diğer Hususlar” bölümüne ekleyebilir.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik şartname” başlıklı 16 ncı maddesinde:

 

(1) İşin teknik ayrıntılarını ve şartlarını gösteren bir teknik şartname hazırlanarak ihale dokümanına dahil edilir. Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur.

(2) Teknik şartnamede, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamede teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde "veya dengi" ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.

(3) Teknik şartnamenin idare tarafından hazırlanması esastır. Ancak, işin özelliğinin gerektirdiği hallerde ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla teknik şartname, Kanun hükümlerine uygun olarak danışmanlık hizmet sunucularına hazırlattırılabilir.

(4) Teknik şartnamede ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın kullanım kılavuzlarına yönelik düzenleme yapılabilir.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 19 uncu maddesinde:

 

(1) İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur.

(2) İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşur. Üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir.

(3) İhale komisyonunun idarenin personelinden oluşturulması esastır. Ancak, ihaleyi yapan idarede yeterli sayıda veya nitelikte personel bulunmaması halinde Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.

(4) İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında, başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.

(5) İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Komisyon üyeleri, kararlarda çekimser kalamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumlu olup; karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçelerini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır.

(6) İhale komisyonu, teklif veya başvuru kapsamında yer alan belgelerin doğruluğunu teyit için gerekli gördüğü belge ve bilgileri isteyebilir. Komisyon tarafından bu doğrultuda yapılan talepler, ilgililerce ivedilikle yerine getirilir.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28 inci maddesinde:

 

“ (1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.”hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İstenecek belgeler” başlıklı 29 uncu maddesinde:

 

“ (1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) İhale konusu işin yaklaşık maliyetine bakılmaksızın tüm ihalelerde; adayın veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu gösteren belgelerin,

b) Yaklaşık maliyeti, Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarı ile eşik değer arasında olan işlerin ihalelerinde; (a) bendinde sayılan belgelere ek olarak, adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren belgelerin,

c) Yaklaşık maliyeti, eşik değere eşit veya eşik değeri aşan işlerin ihalelerinde (a) ve (b) bentlerinde sayılan belgelere ek olarak;

1) Bankalardan temin edilecek, adayın veya isteklinin mali durumu ile ilgili belgelerin,

2) Adayın veya isteklinin ilgili mevzuatı uyarınca yayımlanması zorunlu olan bilançosu veya bilançosunun gerekli görülen bölümleri, yoksa bunlara eşdeğer belgelerin,

3) Adayın veya isteklinin iş hacmini gösteren toplam cirosu ve hizmet işleri ile ilgili taahhüdü altındaki ve bitirdiği iş miktarını gösteren belgelerin,

idarelerce istenilmesi zorunludur.

            …

(4) Yukarıda sayılan belgeler dışında, Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan diğer belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılmak üzere isteneceği, ihale konusu işin niteliğine uygun biçimde ve bu Yönetmelikte düzenlenen esaslar çerçevesinde idare tarafından belirlenir.

(5) İhalelerde hiçbir şekilde taahhütname istenemez. Ayrıca, yaklaşık maliyetine bakılmaksızın taşımalı ilköğretim kapsamında yapılan öğrenci taşıma işleri ve sigortacılık hizmet alımları ile yaklaşık maliyeti Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının altında kalan hizmet alımı ihalelerinde ekonomik ve mali yeterlik belgeleri istenemez.”hükmü,

           

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler” başlıklı 30 uncu maddesinde:

 

“(1) Ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler teknik şartnamede yer alır. Bu düzenlemelerde, işin niteliği ile bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri esas alınır. Bu yükümlülüklere ilişkin olarak yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiğinin teknik şartnamede açıkça düzenlenmesi zorunludur.

(2) Bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca idarelerce belirlenmesi zorunlu olan mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ve bu kapsamda istenecek belgelere teknik şartnamede yer verilemez.”hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 26 ncı maddesinde:

 

(1) İlan yapıldıktan sonra ihale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve ihale yeniden aynı şekilde ilan olunur. Ancak, teklif ve başvuruların hazırlanmasını etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi ya da idareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle dokümanda değişiklik yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin zeyilname, ihale veya son başvuru tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir. Ancak, belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi, Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür.

(5) (Değişik 3/7/2009 – 27277 R.G. / 1. md.) Kanunun 55 inci maddesi uyarınca şikayet üzerine yapılan incelemede; başvuruların ya da tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale veya ön yeterlik dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, ihale veya son başvuru tarihine on günden az süre kalmış olsa dahi gerekli düzeltme yapılarak yukarıda belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defa daha ertelenebilir. Belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi, ancak Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür.” hükmü,

 

Yer almaktadır.

 

Öte yandan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İstenecek belgeler” başlıklı 65 inci maddesinde:

 

“65.1. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinde; idareler tarafından ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere hangi belgelerin istenilmesinin zorunlu olduğu ve hangi belgelerin istenemeyeceği belirtilmiştir. Bunun dışında kalan hallerde, idarelerce ilanda ve dokümanda belirtilmek kaydıyla, anılan maddede yer verilen belgelerden gerekli görülenler ile makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler, kapasite raporu ve kalite ve standarda ilişkin belgelerin ihale konusu işin niteliği dikkate alınarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ilgili maddeleri ve bu Tebliğde yapılan açıklamalar doğrultusunda istenilmesi mümkün bulunmaktadır. Hizmet alımı ihalelerinde istenilecek belgeler, hizmet alımının yaklaşık maliyet değerine göre belirlenmiş olup (Ek-H.1)’de yer alan tabloda gösterilmiştir.

…” açıklaması,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sözleşmenin yürütülmesindeki mesleki ve teknik yükümlülükler” başlıklı 77 inci maddesinde:

 

“77.1. İdarelerce sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen ve idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler ancak teknik şartnamede yapılabilecek ve bu kapsamda yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiği teknik şartnamede açıkça düzenlenecektir.” açıklaması yer almaktadır.

İhaleyle ilgili olarak Demonstrasyon Tutanağının (Kuruma idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasındaki 15 inci Oturum Demonstrasyon Tutanağının arkasında) son bölümünde “Firma Şerhi” kısmının en sonunda:

 

Demonstrasyona komisyon üyelerinden sürekli olarak sadece 1 üye katılmış olup, diğer üyelerin tamamı hiçbir zaman bir arada katılmamıştır. Katılan üyeler içerisinde de HBYS konusunda sertifikası veya ön lisans ile lisans diploması olan kimse bulunmamakla beraber konu hakkında yetkin kişiler olmadıkları görülmüştür. Bu sebeple demonun tarafsızlığına gölge düşürüldüğü görülmüş ve demoya devam etmeme kararı verilmiştir.” belirlemesi yer aldığı, anınla şerhin altında ise S… Sağlık Bilgi Sis. Ltd. Şti. Eğitim Destek Müdür Yardımcısı ile S… Sağ. Bil. Sis. Ltd. Şti. Eğitim Destek Uzmanının imzasının olduğu görülmüştür.

 

Anılan idareden Kurum tarafından 02.04.2012 tarih ve 983 sayılı yazıyla bazı bilgi ve belgeler talep edilmiş olup, idareden gelen 03.04.2012 tarih ve 438 sayılı cevabi yazıda; S… Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti. ile ilgili 15 demonstrasyon oturumuna fiilen ve kesintisiz olarak katılan ihale komisyonu üyelerinin isim listesi ve Fonet Bilgi Teknolojileri A.Ş. ile ilgili 4 demonstrasyon oturumuna fiilen ve kesintisiz olarak katılan ihale komisyonu üyelerinin isim listesi tablosunda ihale komisyonunun 5 üyesinin ismine de yer verilmiş olup anılan cevabi yazıda ayrıca; demonstrasyon sırasında ihale komisyonu üyelerinin değerlendirmede esas aldıkları standart bir değerlendirme formu kullanılmadığı, değerlendirmede teknik şartname üzerinden madde madde sırayla kontrol şeklinde yapıldığı, ayrıca komisyon üyeleri tarafından HBYS kullanıcılarının çağrılarak görüşlerinin alındığı, ihale komisyon üyeleri arasında Uzman Üyeler Hastane Müdür Yardımcısı İlhan Türker ve Başhemşire Yardımcısı S…K…’nın yer aldığı, Hastane Müdür Yardımcısı İlhan Türker’in hastanede yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir, HBYS Yazılım hizmetlerinin kurulması ve geliştirilmesi faaliyetlerini yürütmekte olduğu, Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu mezunu bulunduğu, Lisans eğitimi sırasında teorik ve pratik olarak Bilgisayar dersleri gördüğü, Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen Sağlık-net kongrelerine katılarak sürekli değişiklikleri takip ettiği, ayrıca döner sermaye faturalama biriminden sorumlu olduğu, Hastane Başhemşire Yardımcısı S…K…’nın Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü mezunu olduğu, Hastanede poliklinik ve servislerin işleyişinden sorumlu olduğu, her iki üye de HBYS Bilgi Yönetim Sistemi işinin aktif uygulayıcıları olduğu için, diğer bir ifadeyle söz konusu üyelerin isteklilerin sunduğu sistemlerin teknik şartname ile istenen sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyebilecek nitelikte personel olduğu için Uzman Üye olarak atandıkları, hususları belirtilmektedir. Anılan cevabi yazı ekinde Uzman Üye Hastane Müdür Yardımcısı İlhan Türker’in Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu Lisans Diploması örneğine ve Sağlık Bakanlığı’nın 18-20 Ekim 2007 tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği “2. E-Sağlık Kongresine” katıldığına ilişkin “Katılım Belgesi” örneğine, diğer Uzman Üye olan Başhemşire Yardımcısı S…K…’nın ise (Hemşire ünvanı ile diploma almaya hak kazandığına ilişkin) Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Lisans Diploması örneğine yer verildiği görülmektedir.

 

İhalenin 03.11.2011 tarihli ilanında:

“…

2-İhale konusu hizmetin

a)Niteliği, türü ve miktarı: İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilgiye EKAP’ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir.

4. İhaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler:

 

 

 

4.3. Mesleki ve Teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

4.3.1. İş deneyim belgeleri:

Son beş yıl içinde bedel içeren bir sözleşme kapsamında kabul işlemleri tamamlanan ve teklif edilen bedelin % 30 oranından az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler,

 

 

4.4. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler:

4.4.1.

Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) hizmeti işleri

5.Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecektir.

12.Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemez.”

 

Belirlemeleri yer almaktadır.

 

İdarece hazırlanan idari şartnamede ise:

 

“…

Madde 7 – İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri

7.1.İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

7.5.2. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) hizmeti işleri

7.7.6. Kalite ve standarda ilişkin belgelerin sunuluş şekli:

7.7.6.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

Madde 47 – Diğer Hususlar

47.1. İsteklilerin teklif etmiş oldukları uygulama yazılımının teknik şartnameyi karşılama düzeyinin sağlıklı ölçülebilmesi için, teknik şartnamede belirtilmiş olan tüm özellikler ihale komisyonunca detaylı olarak sorgulanacaktır. Teknik şartnamede bulunan maddeler ve bu maddelere bağlı alt başlıkların tamamının karşılanması beklenir. Teknik şartnameye uygun olmayan cevaplar ihale komisyonunca tutanak altına alınarak firma temsilcisi ile birlikte tutanağa bağlanacaktır. Firma temsilcisinin imzadan imtina ettiği durumlarda ihale komisyonu demo sonuç tutanağına firmanın imzadan imtina ettiğini belirtilerek tutanağı hazırlayacaktır. Demo yapılması neticesinde Teknik Şartnameye göre eksikliği tespit edilen istekli ihale dışı bırakılacaktır.Teknik şartnamede bulunan maddelere bire bir cevap verilecek olup teknik şartname cevabı ihale teklif dosyasında sunulacaktır. Yapılacak olan demonstrasyon da teknik şartname cevabı üzerinden teknik kriterler sorgulanacaktır. Bilgi ve belgelerde herhangi bir yanlış veya yanıltıcı beyan kanaati oluşması durumunda gerekli yasal işlemler yapılarak söz konusu teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.”

 

Hususları belirtilmektedir.

 

İdarece hazırlanan idari şartnamenin ilk halinde, yukarıdaki “Diğer Hususlar” başlıklı 47 nci maddede yer verilen demoya ilişkin hususların bulunmadığı, buna karşılık 13/11/2011 tarihli Zeyilname ile teknik şartnamenin 2.1.61 inci maddesi ile 2.1.20 nci maddesinin, idari şartnamenin “Diğer Hususlar” kısmına eklendiği belirtilmek suretiyle teknik şartnamedeki demoya ilişkin bazı kısımların idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümüne eklendiği, bununla birlikte anılan değişiklikleri içeren bir düzeltme ilanının ise yapılmadığı anlaşılmaktadır.

 

İdarece hazırlanan teknik şartnamedeki ilgili bazı bölümlerinde:

 

“…

1.Amaç ve Kapsam

1.1. Projenin (İşin) Adı:

M… Devlet Hastanesi, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alım İhalesidir.

1.2. Projenin Tanımı:

24  (yirmi dört) ay süreli, Hastane Bilgi Sistemi Uygulama Yazılımı, Veri Tabanı Yönetim Sistemi, Sunucu ve İş İstasyonları İşletim Sistemleri,  bakım onarım, teknik destek, güncelleme ve kullanıcı eğitim hizmetleri alımıdır.

Sözleşme bitimine kadar gerekli Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) yazılımı, 1 (bir) ekip-sistem sorumlusu ile birlikte sağlanacaktır.

2. HBYS Genel Koşullar

2.1. Genel Koşullar

Sözleşme bitimine kadar gerekli Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) yazılımı 1(bir) yazılım destek personeli  ile birlikte sağlanacaktır. …

2.1.20. Teknik şartnamede bulunan maddelere bire bir cevap verilecek olup teknik şartname cevabı ihale teklif dosyasında sunulacaktır. Yapılacak olan demonstrasyon da teknik şartname cevabı üzerinden teknik kriterler sorgulanacaktır. Bilgi ve belgelerde herhangi bir yanlış veya yanıltıcı beyan kanaati oluşması durumunda gerekli yasal işlemler yapılarak söz konusu teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.

2.1.52. Demonstrasyon

2.1.53. Demonstrasyon Uygulama aşamaları.

2.1.53. Demoya Davet: Demo ihale komisyonunca teklifi değerlendirilmeye alınan en düşük teklifi veren firmadan başlanarak yapılacaktır. Demo için firmalara demo yapacakları tarih, saat ve demo yeri yazılı olarak bildirilecek/tebliğ edilecektir. Demo ya davet yazısı gönderilen firmaların belirtilen tarihte demo data veri setlerini firma adına teslim alacak olan personelin bilgilerinin de olduğu görevlendirme yazısını kurum idaresine yazılı olarak bildirmesi zorunludur. En düşük teklifleri sunan istekliler arasından 1. en avantajlı teklif ile 2. en avantajlı teklifler tespit edildiğinde ihaleye istekli olarak katılan diğer isteklilerden demo istenmeyecektir. …

2.1.55. Demo Veri Setlerinin Teslim Edilmesi

2.1.56. Demo Veri Setlerinin Aktarılması İçin Süre Tanıma: En düşük teklifleri sunan istekliler arasından sırayla, haftanın ilk iş günü olan pazartesi günü saat 10:00 da, (İlk pazartesinin ve sonraki pazartesinin resmi tatile denk gelmesi durumunda idare, istekliler arasında eşitlik ilkesine riayet etmek amacıyla bu süreci, sonraki haftalara öteleyebilir.) demo veri seti istekli firmaya teslim edilecektir. Demo veri setlerinin teslimatı sırasında  İstekli firmanın demo tarihi de bildirilecektir. Demo, veri setlerinin teslim edildiği,  pazartesi gününden sonraki ilk pazartesi günü saat 10:00 da yapılacak demo için hazır hale getirilmelidir.

2.1.57. 4734 Sayılı Kamu ihale kanunda belirtilmiş olan mücbir sebepler dışında herhangi bir gerekçe ile demo veri setlerinin hazırlanması için ek süre verilmeyecektir.

2.1.58. Tanınmış Olan Sürenin Bitiminde Demo Yapılması: Tüm değerlendirmelerin İhale Komisyonu Üyeleri tarafından yapılması kaydıyla demo’ya idareden gerek görülen kadar personel katılabilir ancak karara katılamaz

2.1.59. Bildirilen tarih ve saatte istekli firma demo için kurumumuzda hazır bulunacaktır. Demo saatinden önce istekli firmanın hazırlıklarını tamamlaması için demo yapılacak yer teslim edilecektir. İstekli firma demo saatinden 1 saat önce hazırlıklarını tamamlamış olacaktır. Demo ekibi en fazla 5 kişiden oluşacak ve bu 5 kişiden en az 1 kişi firma adına imza yetkisine sahip olacaktır.

2.1.60. Demoda Kullanılacak Donanım ve Sarf Malzemeler: Teknik şartname maddelerinde bulunan özelliklerin gösterilmesi için gerekli olan tüm donanım ve sarf malzemeler isteklilerce karşılanır.

2.1.61. Demonstrasyon Senaryoları, Kriterler, Şartlar, Ana Hatlar: İsteklilerin teklif etmiş oldukları uygulama yazılımının teknik şartnameyi karşılama düzeyinin sağlıklı ölçülebilmesi için, teknik şartnamede belirtilmiş olan tüm özellikler ihale komisyonunca detaylı olarak sorgulanacaktır. Teknik şartnamede bulunan maddeler ve bu maddelere bağlı alt başlıkların tamamının karşılanması beklenir. Teknik şartnameye uygun olmayan cevaplar ihale komisyonunca tutanak altına alınarak firma temsilcisi ile birlikte tutanağa bağlanacaktır. Firma temsilcisinin imzadan imtina ettiği durumlarda ihale komisyonu demo sonuç tutanağına firmanın imzadan imtina ettiğini belirtilerek tutanağı hazırlayacaktır. Demo yapılması neticesinde Teknik Şartnameye göre eksikliği tespit  edilen  istekli ihale dışı bırakılacaktır.

2.1.62. İhale komisyon üyeleri teknik şartnamede belirtilen maddelere istinaden farklı uygulama senaryolarını test edebilirler. Demo esnasında ihale komisyonunca sorulacak sorulara uygulamalı olarak cevap verilecektir. Şuan hazır değil, bilgisayarda sorun var, başka versiyonumuzda bu özellik mevcut vb. tarzı cevaplar değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu tarz cevaplar verilmiş olan maddeler yok olarak kabul edilecektir. İstekli demo için getirilmiş olan donanımların kontrollerini yapmak ve bu donanımları çalışır vaziyette tutmakla sorumludur. Demo sırasında donanım kaynaklı problemlerden istekli firma sorumludur.

2.1.65. Demo Giderleri: Demo yapacak olan istekliler demo için herhangi bir ücret talep edemezler. Demo için gerekli olan tüm donanım ve sarf ücretleri isteklilerce karşılanacaktır.

10.11. Hemşire Gözlem ve Girişim Modülü:

Hemşirelik uygulamalarının ve hasta takibinin elektronik ortamda yapılmasını ve kaydedilmesini sağlayacak olan fonksiyonlardır.

10.11.4. Hemşirelik müdahaleleri/uygulamaları Eczane Modülü ile ilişkilendirilmelidir. Hemşire hekim istemlerine bağlı uygulamaları gerçekleştirirken, ilaçların etki ve yan etkileri, ilaç-ilaç etkileşimleri, yaş, cins, vücut ağırlığı vb. özelliklere göre  ilaç dozu ve sıvı miktarı hesaplamalarına otomatik olarak erişebilmelidir.

10.20. Sterilizasyon Modülü:

Sağlık Kurumları içerisinde teşhis ve tedavide kullanılan alet ve başlıkların (aerator, mikromotor v.b. gibi) sterilizasyon sürecinde gerçekleştirilen tüm işlemlerinin elektronik ortamda kayıt altına alınması ve izlenmesini sağlamalıdır.

10.20.4. Bir hasta için kullanılan alet ve cihazların sterilizasyon sürecini; tarih, saat, personel ve yapılan işlemler bazında işleyebilmelidir.

10.27. Merkezi Bilgisayar Yönetimi Modülü:

10.27.5. Bilgisayarların hangi servislere ait olduğu seçilebilmeli ve istenilen terminale ait bina, kat, oda numarası, dahili numarası vb. bilgilerine ulaşılabilmelidir.

10.27.6. Bilgisayarların otomasyona giriş yapan kullanıcı bilgisine göre, görev yeri, dahili numarası, gsm telefonu, e-mail vb.. bilgileri takip edilebilmelidir.

10.27.9. Teknik servis modülünden sistemde kayıtlı bilgisayarlara ait arıza bildiriminde bulunabilmeli ve istenilen terminale ait arıza bilgileri ve yapılan işlemler bu modül üzerinden de takip edilebilmelidir.

10.27.10. Her veri toplanmasından önceki veriler sistemde tutulmalıdır, bilgisayarlara ait  donanım bilgileri geçmişe yönelik olarak tarihleri ile birlikte izlenebilmelidir.

10.27.14. Bilgisayar donanımlarında önemli değişiklikler (Ram, Cpu değişiklikleri vb..) olması durumunda, sistem yöneticisine, bilgisayar ve değişikliğe ait bilgileri içeren mesaj otomatik olarak atılmalıdır.

10.27.15. Hastanedeki bilgisayar envanteri üzerinden çeşitli sorgulamalar yapılabilmelidir (İşlemcisine göre, Ram miktarına göre, işletim sistemine göre, boş disk alanlarına göre vb..) istatistikler alınabilmelidir.

10.29. İş Zekâsı Modülü:

Kurum yöneticilerinin kurumla ilgili genel durumları listeler ve görsel grafikler üzerinden görerek karar vermelerine yardımcı olabilecek bir modüldür. Bu modül internet üzerinden de çalışacaktır. Gerekli olacak donanım ve lisans maliyetleri kurumumuza aittir.

10.29.14. Grafiksel bilgiler belirlenen zaman aralıklarına göre sorgulanabilmelidir.

10.29.30. İstenildiği kadar grafik aynı ekranda alınabilmeli, üzerine istenen grafikler getirilebilmelidir. Örneğin, verilen tarih aralığındaki muayene grafiği alındıktan sonra, aynı tarih aralığındaki yatış grafiği bunun üzerine eklenebilmeli, istenirse Ex , Doğum ,Dış sevk vb. gibi grafikler istenen sayıda ve limit olmaksızın bunun üzerine eklenebilmelidir.

10.29.35. Bu modül, yapılacak demonstrasyon sırasında gösterilecektir.”

 

Hususları belirtilmektedir.

 

İdarenin red nedenleri arasında 10.29 maddesinin ilk cümlesi ile 10.29.14. ve 10.29.30. maddelerinin yanı sıra, 10.11.4., 10.20.4, 10.27.5, 10.27.6., 10.27.,9., 10.27.10, 10.27.14, 10.27.5 maddeleri de olmakla birlikte, teknik şartnamede sadece 10.29 maddesindeki İş Zekası Modülü başlığının sonuncu alt maddesi olan 10.29.35 inci maddede “Bu modül, yapılacak demonstrasyon sırasında gösterilecektir.” belirlemesinin yer almakta olduğu görülmektedir. Bu çerçevede teknik şartnamedeki ve (zeyilname ile ekleme yapılan) idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde yapılan açıklamalarla 10.29.35 inci maddesi arasında bir belirsizlik olduğu görülmektedir.

 

Yukarıdaki yapılan açıklamalar çerçevesinde:

 

a) Teknik şartnamede demo yapılacağına ilişkin açıklama olduğu, anılan teknik şartnamede çeşitli modüller bulunduğu, anılan modüllerden sadece “10.29. İş Zekası Modülü” başlığının sonuncu alt maddesi olan 10.29.35 inci maddesinde “Bu modül, yapılacak demonstrasyon sırasında gösterilecektir.” belirlemesinin yer aldığı, diğer modüllerin sonunda böyle bir maddeye yer verilmediği görülmekte olup, ihale komisyonunun demo tutanaklarında teknik şartnamedeki “10.29. İş Zekası Modülü” dışındaki diğer bazı modüllere ilişkin teknik şartname maddelerine ilişkin tespitlerin de yer aldığı dikkate alındığında, teknik şartnamenin ilgili maddelerinde ve idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde yapılan açıklamalarla yine bizzat teknik şartnamenin 10.29.35 inci maddesi arasında bir belirsizlik olduğu görülmektedir. Öte yandan, demoya ilişkin ihale dokümanındaki düzenlemenin idari şartnamenin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri”başlıklı bölümünde yer almadığı, demoya ilişkin belirlemelere idari şartnamenin “Diğer Hususlar” başlıklı 47 nci maddesinde yer verildiği ve ayrıca teknik şartnamenin ilgili bölümlerinde de demoya ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapıldığı, görülmektedir. İdarece hazırlanan idari şartnamenin ilk halinde, “Diğer Hususlar” başlıklı 47 nci maddede yer verilen demoya ilişkin hususların bulunmadığı, buna karşılık 13/11/2011 tarihli Zeyilname ile teknik şartnamenin 2.1.61 inci maddesi ile 2.1.20 inci maddesinin, idari şartnamenin “Diğer Hususlar” kısmına eklendiği belirtilmek suretiyle teknik şartnamedeki demoya ilişkin bazı kısımların idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümüne eklendiği, bununla birlikte (Kamu İhale Kurumu’nun EKAP platformunda yer alan bilgilere göre) anılan değişiklikleri içeren bir düzeltme ilanının ise yapılmadığı anlaşılmaktadır.Buna göre, Kamu İhale Kanunu’nun 24 üncü maddesi, 26 ncı maddesi ve 27 nci maddesi ile Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 28 inci maddesinin 2 inci fıkrası uyarınca ihaleye katılımda yeterlik kurallarına idari şartnamenin yanı sıra ilanda da yer verilmesi gerektiği, bununla birlikte 13/11/2011 tarihli Zeyilname ile idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümüne eklenen demoya ilişkin hususların ilanda yer almadığı; nitekim Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 26 ncı maddesinin (1) inci ve (5) inci fıkralarındaki paralel düzenlemede de; ”Ancak, belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi, Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür” hususunun belirtildiği, bununla birlikte Kamu İhale Kurumu’nun EKAP platformunda yer alan bilgilere göre, düzeltme ilanına yer verilmediği; ayrıca, demoya ilişkin hususların idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde belirtilmekle birlikte idari şartnamenin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” bölümünde belirtilmediği, anılan hususun da mevzuata aykırı olduğu görülmekle birlikte,ihale dokümanına itiraz için sürenin geçtiği anlaşıldığından, anılan ihalenin bu gerekçelerle iptali uygun görülmemiştir.

 

b) Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeler çerçevesinde idare tarafından gönderilen 03.04.2012 tarih ve 438 sayılı cevabi yazıda yapılan açıklamalardan, uzman üyelerden Müdür Yardımcısının İhale Komisyonu için aranılan uzmanlık şartı konusunda mevzuata aykırı bir durum olmadığı; buna karşılık diğer uzman üye olan Başhemşire yardımcısının ihale konusu işte uzman üyelik için gerekli şartları taşıdığına ilişkin tevsik edici yeterli bilgi ve belge yer almadığı görüldüğünden (Anılan cevabi yazıda; Hastane Başhemşire Yardımcısı S…K…’nın Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü mezunu olduğu, hastanede poliklinik ve servislerin işleyişinden sorumlu olduğu, her iki üyenin de HBYS Bilgi Yönetim Sistemi işinin aktif uygulayıcıları olduğu için, diğer bir ifadeyle söz konusu üyelerin isteklilerin sunduğu sistemlerin teknik şartname ile istenen sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyebilecek nitelikte personel olduğu için uzman üye olarak atandıkları, belirtilmekte olup anılan yazı ekinde Hemşire ünvanı ile diploma almaya hak kazandığına ilişkin- Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Lisans Diploması örneğine yer verildiği görülmektedir.), anılan üyenin bu ihalede uzman üye olarak belirtilmesinin, Kamu İhale Kanunu’nun “İhale Komisyonu” başlıklı 6 ncı maddesindeki; “İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir.” hükmüne ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 19 uncu maddesindeki hükme aykırı olduğu anlaşılmıştır. Bu çerçevede, iki üyeden birinin uzmanlık şartını sağlamadığı anlaşılan anılan ihalede tekliflerin sağlıklı olarak değerlendirme imkânı da ortadan kalkacağından, uzman üye yönüyle mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

c)  Ayrıca, itirazen şikâyet başvurusunda bulunan S… Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti. için yapılan demonstrasyon uygulamasının 26.12.2011-09.01.2012 tarihleri arasında toplam 15 oturum sürdüğü, buna karşılık (ihale üzerinde bırakılan) Fonet Bilgi Teknolojileri A.Ş.’ye ilişkin demonstrasyon uygulamasının ise 23.01.2012-24.01.2012 tarihleri arasında (23.01.2012 tarihi ve 24.01.2012 tarihi dahil) toplam 4 oturum sürdüğü görülmektedir.

 

Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeler uyarınca idare tarafından gönderilen 03.04.2012 tarih ve 438 sayılı cevabi yazıda yapılan açıklamalarda; “Demonstrasyon sırasında ihale komisyonu üyelerinin değerlendirmede esas aldıkları standart bir değerlendirme formu kullanılmadığı, değerlendirmede teknik şartname üzerinden madde madde sırayla kontrol şeklinde yapıldığı,” hususları belirtilmektedir. Bu çerçevede her ne kadar “değerlendirme teknik şartname üzerinden madde madde sırayla kontrol şeklinde yapılmıştır” belirlemesi yer almaktaysa da, gerek aynı teknik şartname baz alınmasına karşın iki firma arasında hem süre yönüyle hem de oturum sayısı olarak önemli farklılığın olması, gerekse İhale Komisyonu üyelerinin değerlendirmede esas aldıkları standart bir değerlendirme formu ve değerlendirmesi yapılacak her bölüme ayrılacak sürenin ve bakılacak hususların belirtildiği standart bir zaman çizelgesi vb. standart ve objektif bir belgelendirme yapılamaması hususları birlikte dikkate alındığında, demonstrasyonu yapılan her iki firmaya eşit işlem yapılıp yapılmadığının ortaya konamadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Nitekim, hangi oturumda ortalama ne kadar süreyle teknik şartnamenin hangi maddelerine bakılacağına ilişkin önceden hazırlanan ve ihale komisyonu üyelerine dağıtılan standart bir form vb. oluştu


Üst Konuları: İhale Komisyonu

Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap