Mal alımlarının SGK’ya bildirilmesi gerekir mi?

Yayın Tarih: 18.07.2019 08:07
Özet

Merhaba, belediyemizde çeşitli mal, hizmet ve yapım işlerini ihale yöntemiyle bazen de doğrudan temin yöntemiyle yaptırıyoruz ve bunları SGK müdürlüğüne bildiriyoruz, Bir meslektaşım mal alımlarını bildirmenize gerek yok dedi. Sorum şu ki mal alımı yaptığımızda da bunu bildirmemiz gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ediyorum.


Merhaba, belediyemizde çeşitli mal, hizmet ve yapım işlerini ihale yöntemiyle bazen de doğrudan temin yöntemiyle yaptırıyoruz ve bunları SGK müdürlüğüne bildiriyoruz, Bir meslektaşım mal alımlarını bildirmenize gerek yok dedi. Sorum şu ki mal alımı yaptığımızda da bunu bildirmemiz gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ediyorum.


Cevabımız

2008/88 sayılı Prim ve idari para cezası borçlarının hak edişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranılması hakkında genelgenin “İdarelerin İhaleli İşleri Üstlenenleri Kuruma Bildirmesi” başlıklı 2’inci maddesine göre;

“Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar (İdareler), ihale suretiyle yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri, bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihini, sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden 15 gün içinde, ihale konusu işin yapıldığı yeri çevresine alan Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

İdarelerin, ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri, bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihini Kuruma bildirimlerinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yolu ile gönderilerde, sözkonusu belgelerin postaya verildiği tarih; adi posta yoluyla yapılan gönderilerde ise, Kurum kayıtlarına intikal tarihi, Kuruma bildirilen tarih olarak kabul edilecektir.

İdarelerin, ihale suretiyle yaptırdıkları işleri üstlenenleri,  bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihini, Kuruma bildirmemeleri veya sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden 15 günlük süre geçirildikten sonra bildirmeleri halinde, 5510 sayılı Kanunun 102. maddesinin (g) bendi uyarınca, haklarında, 15. günün son gününde geçerli olan ve 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

İhale konusu işin, piyasadan hazır halde alınıp satılan mal teminine yönelik olması halinde ise, hazır halde alınıp satılan malların teminine ilişkin işler için işçilik sözkonusu olmayabileceğinden, işyeri dosyası tescil edilmeyecektir. Bu bakımdan, İdareler, piyasadan hazır halde alınıp satılan mal teminine yönelik ihaleleri üstlenenleri Kuruma bildirilmeyecektir.

Örnek 1- (A) Kamu Kurumunun, ihale suretiyle, 50 adet telefonu (B) Limited Şirketinden almış olduğu varsayıldığında, sözkonusu telefonun teslimi işi dışarıdan hazır halde alınıp satılan bir mal olduğundan, ihale konusu bu işi üstlenen (B) Limited Şirketi Kuruma bildirilmeyecektir.

Örnek 2- (B) Kamu Kurumunun, ihale suretiyle 90 adet dolap yapımı işini (D) gerçek kişisine vermiş olduğu varsayıldığında, sözkonusu dolabın imal edilebilmesi ayrıca işçilik gerektirdiğinden, bu defa bahse konu işin Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.” Açıklaması yer almaktadır.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap