Müşterinin mücbir sebep olduğunu beyan etmesi neticesinde ihale komisyonu kararı damga vergisi ödenip ödenmeyeceği

Yayın Tarih: 23.02.2019 11:02
Özet

Hocam 18.02.2019 tarihli sorumu eksik olarak sordum. 2886 sayılı Kanunun 53. Maddesiine göre idare sözleşme yapmamıştır. Şartnameye göre firma kesinleşen ihale kararının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde ihale komisyonu kararı damga vergisi , KDV ve ihale bedelini ödemeyerek şartnameye göre yükümlülüklerini yerine getirmemiştir. Tüm şartları bilerek şartname imzalayıp satış ihalesine teklif vermiş ama 15 […]


Hocam 18.02.2019 tarihli sorumu eksik olarak sordum. 2886 sayılı Kanunun 53. Maddesiine göre idare sözleşme yapmamıştır. Şartnameye göre firma kesinleşen ihale kararının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde ihale komisyonu kararı damga vergisi , KDV ve ihale bedelini ödemeyerek şartnameye göre yükümlülüklerini yerine getirmemiştir. Tüm şartları bilerek şartname imzalayıp satış ihalesine teklif vermiş ama 15 günlük sürenin sonunda mücbir sebep olduğunu beyan ederek ihale konusu malı satın almaktan vazgeçtiğini dair dilekçe vermiştir. Bu kapsamda ihale komisyon kararı tebliğ edilmiş olup ihale komisyon kararı damga vergisi firma tarafından ödenmeli midir?


Cevabımız

488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun II/2 fıkrası uyarınca, Kanunun 8 inci maddesinde tanımlanan resmi dairelerin aldıkları ihale kararları ile resmi daire olmasa dahi kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların aldıkları ihale kararları damga vergisine tabi bulunmakta olup, söz konusu kararların ilgililerince imzalanması (ihale makamının onayını gerektiren durumlarda ihale makamının onayı ve imzası) ile bu kağıtlar hukuken tekemmül etmekte ve damga vergisine konu teşkil etmektedir.

Bu kapsamda ihale komisyonu kararını verdikten ve ihale yetkilisi/ita amiri tarafından onaylandıktan sonra damga vergisi doğduğundan istekli satın almakta vazgeçse de ihale kararına ilişkin damga vergisinin tahsil edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Bunun yanında isteklinin mahkemeye başvurarak mücbir sebebin ispat edilmesi  ve mahkemenin ihale kararına ilişkin damga vergisinin red ve iadesine karar vermesi durumunda tabi ki mahkeme kararına göre hareket edilmesi gerektiği tabidir.

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap