Numunenin sunulma yöntemi ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme hangi şartnamede yer almalıdır?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Mevzuat hükümlerinden, isteklilerce teklif edilen malların Teknik Şartname’de yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numunenin, teknik bilgilerin yer aldığı katalogun, teknik şartnameye cevapların, açıklamaları içeren doküman ile fotoğrafın ayrı ayrı veya birlikte istenebileceği, numunenin sunulma yöntemi ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenlemenin ayrıntılı bir şekilde İdari Şartname’de yapılmasının gerektiği anlaşılmaktadır.


Toplantı No

: 2014/037

Gündem No

: 10

Karar Tarihi

: 26.05.2014

Karar No

: 2014/UM.I-2173

 

Şikayetçi: 

MM… Sağlık Ürünleri Taşımacılık Gıda Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti., TURGUTREİS MAH. GİYİMKENT SİTESİ A2 BLOK B78-109 İSTANBUL 

İhaleyi Yapan Daire: 

T… Hastanesi, Kazlı Çeşme Mah. Belgrad Kapı Yolu Cad. No: 1 34760 İSTANBUL 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

07.05.2014 / 14738 

Başvuruya Konu İhale: 

2014/36590 İhale Kayıt Numaralı "Endobronşiyal Ultrasonografi İçin Transbronşiyal Aspirasyon İğne Seti" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

T… HastanesiBaşhekimliği tarafından 02.04.2014tarihinde pazarlık usulüile yapılan “Endobronşiyal Ultrasonografi İçin Transbronşiyal Aspirasyon İğne Seti” ihalesine ilişkin olarak MM… Sağlık Ürünleri Taşımacılık Gıda Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 24.04.2014tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.04.2014tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.05.2014tarih ve 14738sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 07.05.2014tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2014/1606sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

       Karar:

       Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

       İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi tarafından 02.04.2014 tarihinde Kamu İhale Kanunu’nun 21’nci maddesinin (b) bendine göre yapılan “Endobronşiyal Ultrasonografi  için Transbronşiyal Aspirasyon İğne Seti” işine ilişkin olarak teklif etikleri ürünün idarece uygun bulunmadığı, teklif edilen ürünün  standart kullanıma uygun olmadığının belirtilmesinin  tamamen yanlış bir ifade olduğu,  ürün ile yapılacak işlem sırasında bahsedilen stile tam olarak itildiğinde stilenin iğne hizasını kesinlikle geçmediği, stilenin sisteme kilitlenmesinin  hekimin isteği dışında ya da istemsiz şekilde kesinlikle gerçekleşmediği, kilit mekanizmasının otomatik bir mekanizma olmadığı, lüer locke bağlantıya sahip olması nedeni İle kullanıcı hekim tarafından saat yönünde çevrilmedikçe kilitleme işleminin kesinlikle gerçekleşmediği  ve stilenin iğne hizasını geçmediği, stilenin iğnenin dışında olmasını avantaj olarak gören hekimler istedikleri takdirde lüer Locke bağlantısını saat yönünde çevirmek sureti ile stileyi kilitleyebileceği ve EBUS İĞNE sisteminin  bu avantajını kullanabilecekleri, ürün avantajı olan kilit mekanizmasının kullanılması veya kullanılmaması tamamen hekim insiyatifinde olduğu, EBUS işlemi sırasında mekanizmanın kilitlenmemesi işlem sırasında hiçbir probleme neden olmamakla birlikte işlem sırasında uygulanan prosedürlere engelleyici bir unsur teşkil etmediği iddialarına yer verilmiştir.

 

       Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

       4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye Katılımda Yeterlik Kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinin mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesine dair (b) bendinin  9 numaralı alt bendinde “İhale konusu işin niteliğine göre idarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları”nın istenebileceği ve bu hususun ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtileceği hükmü,

 

       Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf ayrı ayrı veya birlikte istenebilir.

       (2) Numunenin sunulma yöntemi ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ayrıntılı bir şekilde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yapılır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınır. Bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilir…” hükmü,

 

       Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 57’inci maddesinde “57.1. İdareler tarafından malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümana yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesi esas alınmalıdır.

       57.2. Aday veya istekli tarafından numunenin idareye teslim şekli ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınacak; bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilecektir.

       57.3. İdare tarafından teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanın yeterlik belgesi olarak istenilmesi durumunda ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin ilgili maddesinde bu husus belirtilecek; aday veya istekli tarafından bu dokümanın nasıl hazırlanacağı ile bu dokümanda açıklanacak hususlar ise ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin “Diğer Hususlar” Bölümünde ya da teknik şartnamede düzenlenecektir.”açıklaması yer almaktadır.

 

       Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden, isteklilerce teklif edilen malların Teknik Şartname’de yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numunenin, teknik bilgilerin yer aldığı katalogun, teknik şartnameye cevapların, açıklamaları içeren doküman ile fotoğrafın ayrı ayrı veya birlikte istenebileceği, numunenin sunulma yöntemi ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenlemenin ayrıntılı bir şekilde İdari Şartname’de yapılmasının gerektiği anlaşılmaktadır.

 

       İnceleme konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’ nci maddesinde “7.5.6.

       1- İstekliler teklif ettikleri ürün için idaremiz tarafından hazırlanan teknik şartnameye uygunluğunu gösteren kalem kalem “Teknik Şartnameye Uygunluk” belgesi sunacaklardır.

       2- İstekliler teklif ettikleri ürüne ait numunelerini ihale tarihi mesai bitimine kadar Satın Alma birimine bir tutanakla teslim edeceklerdir. Numune getirmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirmeye alınmayacaktır.” düzenlemesi,

 

       Endobronşiyal Ultrasonografi için Transbronşiyal Aspirasyon İğne Seti Teknik Şartnamesi’nde ise;

 

       “1.Teklif edilen transbronşiyai iğne seti steril ve tek kullanımlık olmalıdır.

       2.İğne uzunluğu 20-40 mm arasında ayarlanabilmelidir.

       3.Uzunluğu 700 mm olmalıdır.

       4.Çalışma kanalı 2.0 mm ve üzerinde olan ultrasonik bronkoskoplar iie kullanıma uygun olmalıdır.

       5.Aspirasyon iğnesi 22 Gauge olmalıdır.

       6.Transbronşiyai aspirasyon iğne seti içinde; 1 adet iç kısmında kilit mekanizması olan en az 10 mriik enjektör ve 1 adet adaptör biyopsi valfı bulunmalıdır. Adaptör biyopsi valfi bronkoskopa tam uyumlu olmalı ve iğnenin geçtiği kanaldan sekresyonların çıkmasına engel olmalıdır.

       7.Teklif edilen aspirasyon iğnesinde; iğne boyunu ayarlamaya yarayan ve iğnenin biyopsi alındıktan sonra kılıf içerisine tam olarak çekildiğini gösteren ayrı ayrı kilit mekanizmaları olmalıdır.

       .İğne İçerisinden geçen ve iğne içindeki doku artıklarını temizlemeye yarayan stile, tam olarak çıkartıldığında iğne hizasını geçmemelidir.

       9.Teklif edilen iğne seti Ünitemizde bulunan Olympus marka ultrasonik bronkoskop cihazı İle uyumlu şekilde kullanılabilmelidir.

       10.Numuneler görülecek ve denecektir.” düzenlemeleri yer almaktadır.

 

       İhale dokümanının incelenmesi neticesinde, Teknik Şartname’de numunelerin görüleceği ve deneneceği,  İdari Şartname’de ise  isteklilerce teklif edecekleri kalemlere ilişkin olarak Teknik Şartnameye Uygunluk Belgesi sunulacağı ve teklif edilen ürüne ait numunelerin tutanakla teslim edileceği ve numune getirmeyen isteklilerin tekliflerinin değerlendirmeye alınmayacağının düzenlendiği görülmüştür. 

 

       İdarece gönderilen şikayete konu ihale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde; ihaleye teklif veren 3 isteklinin de Teknik Şartnameye Uygunluk Belgesini ve teklif ettikleri ürünlere ait numuneleri idareye sundukları anlaşılmıştır.

 

        İdarece yapılan numune değerlendirmesi neticesinde, başvuru sahibi MM… Sağlık Ürünleri Taşımacılık Gıda Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklif etmiş olduğu ürüne ait numunenin Teknik Şartname’nin 8’nci maddesindeki “İğne İçerisinden geçen ve iğne içindeki doku artıklarını temizlemeye yarayan stile, tam olarak çıkartıldığında iğne hizasını geçmemelidir.” şartını karşılamadığı tespiti yapılarak resimlendirildiği ve teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığına ilişkin “Uygunsuzluk Raporu”nun düzenlendiği, söz konusu numune değerlendirilmesine ilişkin “Uygunsuzluk Raporu”nun  ihale komisyonunun 2 uzman üyesi tarafından imzalandığı anlaşılmıştır.

 

       Teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’de belirtilen hususlara uygunluğunun, numune değerlendirmesi yapmak suretiyle tespiti konusundaki takdir yetkisinin ve ihale konusu işte kullanılacak ürünün şartnamede yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan tespitler neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun idareye ait olduğu değerlendirildiğinde; numune değerlendirmesi  sonucu, ürünün  Teknik Şartname’ye uygun olmadığı  anlaşılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

 

       Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

       Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

       Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap