Diğer yandan başvuru sahibinin iddiaları doğrultusunda yapılan incelemede, G...ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin ortağı olan Nejdet Ç...ır için Kamu İhale Kurumu yasaklılık sorgulama modülü üzerinden yapılan sorgulamada, anılan kişi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 05.07.2012’de açılmış olan davanın 15.07.2016 tarihi itibariyle son bulduğu ve yasaklılık kayıt durumunun pasif olarak yer aldığı görüldüğünden ihale tarihi itibariyle hakkında açılmış bir kamu davasının bulunmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte söz konusu kişi hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 25.05.2016 tarihinden başlamak üzere 25.05.2018 tarihine kadar tüm ihalelere ilişkin verilmiş bir yasaklama kararı olduğu ancak yukarıda yapılan incelemelerde de belirtildiği üzere söz konusu kişinin G...ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin sermayesinin yarısından fazlasına sahip ortağı olmadığı, 20.08.2015 tarihinden itibaren şirket müdürlüğü vasfının da bulunmadığı ve G...ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. adına teklif mektubunun 20.08.2015 tarihinden itibaren şirketi her konuda temsil ve ilzama yetkili kılınmış olan şirket müdürü Muradiye Ç...ır tarafından vekil tayin edilen İskender D...rer tarafından imzalandığı, şirketin diğer ortağı ve müdürü olan Muradiye Ç...ır hakkında da verilmiş herhangi bir yasaklama kaydının olmadığı hususları dikkate alındığında, G...ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin ihaleye katılmasında yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.
Toplantı No |
: 2017/035 |
Gündem No |
: 48 |
Karar Tarihi |
: 12.07.2017 |
Karar No |
: 2017/UH.I-1877 |
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ
BAŞVURU SAHİBİ: Ş…n-D…m Turizm Otom. Nak. Taah. Tic. Ltd. Şti., … İHALEYİ YAPAN İDARE: T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, Ziyabey Caddesi No:6 06520 Çankaya/ANKARA
BAŞVURUYA KONU İHALE: 2017/102097 İhale Kayıt Numaralı “Personel Taşıma” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından 10.04.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Personel Taşıma” ihalesine ilişkin olarak Ş…n-D…m Turizm Otom. Nak. Taah. Tic. Ltd. Şti.nin 05.06.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.06.2017 tarihli yazısı ile üzerine, başvuru sahibince 19.06.2017 tarih ve 35067 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.06.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2017/1553 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
2) İş deneyim tutarının ihalede istenilen asgari tutarı karşılamadığı, benzer işe uygun olmadığı, B…ller Turizm Taş. Filo Kira. Oto. İnş. Taah. Emlak Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından sunulan sözleşme konusunun, sözleşmenin tarafı olan Öz…ren firması tarafından 2015/85142, 2015/112209 ve 2016/149522 IKN’li işler için kamuya gerçekleştirilen personel taşıma işleri olduğu ve söz konusu ihalelerinde alt yüklenici çalıştırılmasına kapalı olduğu, bu nedenle iş deneyimi tevsik amacıyla sunulan sözleşmenin kabul edilmemesi gerektiği, sözleşme ekinde yer alan faturaların mali mevzuata uygun düzenlenmediği ve faturalarda meslek mensubunun onayının bulunmadığı, sözleşmenin asıl olmadığı, ekinde iş eksilişi yapıldığı ve personel çalıştırıldığına ilişkin belgelerin sunulmadığı, sözleşme ekinde tarafların imza sirkülerinin bulunmadığı, imzaların yetkili kişilerce atılmadığı, kamuya gerçekleştirilen bir iş için yapılan sözleşmenin iş deneyimi tevsik amacıyla kullanılamayacağı,
3) Teklifle birlikte son durumu gösterir ticaret sicil gazetelerinin sunulmadığı, teklif mektubunun yetkili kişilerce imzalanmadığı,
4) Geçici teminat mektubunun standart forma uygun olmadığı, sağlanması gereken oranının karşılanmadığı,
5) Söz konusu istekli tarafından sunulan belgelerin “aslının aynıdır” şerhinden farklı olarak “suretinin aynıdır” ya da “ibraz edilenin aynıdır” şeklinde şerhler taşımasına rağmen kabul edilmesinin yerinde olmadığı,
6) Ekonomik ve mali yeterliliğe ilişkin sunulan cironun ve bilanço bilgilerinin istenilen oranları karşılamadığı,
7) Alt yüklenici listesinde alt yüklenicilere yaptırmak istediği iş listesinin olmadığı, sunulan belgenin sözleşmenin yürütülmesi aşamasında sunulması gereken alt yüklenici belgesi olduğu,
8) Anılan İş Ortaklığının özel ortağı olan G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin şirket müdürlüğüne 26.08.2015 tarihinde Nejdet Ç…ır yerine Muradiye Ç…ır’ın seçildiği, bunun nedeninin de Nejdet Ç…ır hakkında Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2012/250 esas sayılı dosya üzerinden ihale ile ilgili bir suç nedeniyle açılan davanın 15.07.2016 tarihinde sonuçlanması olarak değerlendirdikleri, şirketin herhangi bir yasaklama ile karşı karşıya gelmemesi için şirket müdürlüğünün devrinin gerçekleştirildiği, işlemin muvazaalı olduğu, şirketle ilgili yasaklılık incelemesi yapılmadan ihalenin sonuçlandırılmasının mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılamayacak olanlar” başlıklı 11’inci maddesinde “Aşağıda sayılanlar doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamazlar:
a) Bu Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak idarelerce veya mahkeme kararıyla kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar.
b) İlgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler.
c) İhaleyi yapan idarenin ihale yetkilisi kişileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kişiler.
d) İhaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar.
e) (c) ve (d) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri.
f) (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerin ortakları ile şirketleri (bu kişilerin yönetim kurullarında görevli bulunmadıkları veya sermayesinin % 10'undan fazlasına sahip olmadıkları anonim şirketler hariç).
g) Terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen gerçek ve tüzel kişiler ile bu kapsamda olduğu Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından bildirilen yurt dışı bağlantılı gerçek ve tüzel kişiler.
İhale konusu işin danışmanlık hizmetlerini yapan yükleniciler bu işin ihalesine katılamazlar. Aynı şekilde, ihale konusu işin yüklenicileri de o işin danışmanlık hizmeti ihalelerine katılamazlar. Bu yasaklar, bunların ortaklık ve yönetim ilişkisi olan şirketleri ile bu şirketlerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketleri için de geçerlidir.
İhaleyi yapan idare bünyesinde bulunan veya idare ile ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf, dernek, birlik, sandık gibi kuruluşlar ile bu kuruluşların ortak oldukları şirketler bu idarelerin ihalelerine katılamazlar.
Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.
Birinci fıkranın (g) bendi kapsamındaki bildirimlere ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir. Söz konusu bent kapsamında olduğu tespit edilen istekliler ihale dışı bırakılır, ancak bunların teminatları hakkında dördüncü fıkrada yer alan hüküm uygulanmaz. Aynı bent kapsamındaki işlemlerin yürütülmesinde görev alan kamu görevlilerinin, yaptıkları iş ve işlemler nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz. Söz konusu bent hükümlerine göre yürütülen faaliyetler çerçevesinde elde edilen bilgi ve kayıtları, hukuka aykırı olarak kullanan, bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre cezalandırılır.” hükmü,
Anılan Kanun’un “Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17’nci maddesinde “İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:
a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.
e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak.
Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.” hükmü,
Aynı Kanun’un 54’üncü maddesinin dördüncü fıkrasında “Dilekçelerde aşağıdaki hususlara yer verilir: … d) Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller.” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8’inci maddesinde “… (2) Dilekçelerde aşağıdaki hususlara yer verilir; … ç) Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller…” hükmü, Anılan Yönetmelik’in “Ön inceleme konuları ve ön inceleme üzerine yapılacak işlemler” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) Başvurular öncelikle; … ı) Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı delillerin belirtilip belirtilmediği, yönlerinden sırasıyla incelenir. (2) Başvuru dilekçesi ve ekinde yukarıda belirtilen ön inceleme konuları bakımından bir aykırılığın bulunmaması durumunda esasın incelenmesine geçilir…” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikâyet başvurularında aranılacak şekil unsurları” başlıklı 11’inci maddesinde “(8) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinde başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı delillerin başvuru dilekçelerinde belirtilmesi gerektiği düzenlendiğinden, başvuruda bulunulan hususların dilekçelerde somut bir biçimde, mevzuata aykırı bulunma sebepleri ile birlikte gösterilmesi gerekmektedir. İşlemin hangi unsurlarının hangi gerekçelerle hukuka aykırı olduğu belirtilmeksizin sadece mevzuata aykırı olduğu gibi soyut ve mesnetsiz iddialara yer verilmesi halinde, Yönetmeliğin 8 inci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle başvurunun reddine ilişkin sorumluluk başvurana ait olacağından bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.” açıklaması,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır: (a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz. … (c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır. (ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur. (d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır. (e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir. (f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır. İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak iş deneyim tutarı hesaplanır. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır.”hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İhalelere katılmaktan yasaklamaya ilişkin açıklamalar” başlıklı 28’inci maddesinde “ 28.1.9. Haklarında yasaklama kararı verilen şirket ortak veya ortaklarının durumu … 28.1.9.4. Ortakları hakkında yasaklama kararı bulunan şahıs şirketlerinin ihalelere katılması halinde, yasaklı ortağın hisse oranına bakılmaksızın 4734 sayılı Kanunun 11 inci ve 17 nci maddeleri gereğince işlem tesis edilmesi gerekmektedir. Sermaye şirketlerinde ise, hakkında yasaklama kararı bulunan ortağın sermaye şirketinin yarıdan fazla hissesine sahip olması veya haklarında yasaklama kararı bulunan sermaye şirketi ortaklarının hisseleri toplamının şirketin sermayesinin yarısından fazlasını teşkil etmesi halinde, ihaleye katılan sermaye şirketi hakkında 4734 sayılı Kanunun 11 inci ve 17 nci maddeleri uyarınca işlemde bulunulacaktır … 28.2.4. Haklarında kamu davası açılanlara ilişkin gerçekleştirilen teyit işlemleri 4734 sayılı Kanunun “İsteklilerin ceza sorumluluğu” başlıklı 59 uncu maddesinin ikinci fıkrasında; “Bu Kanun kapsamında yapılan ihalelerden dolayı haklarında birinci fıkra gereğince ceza kovuşturması yapılarak kamu davası açılmasına karar verilenler ve 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlar yargılama sonuna kadar Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamaz. Haklarında kamu davası açılmasına karar verilenler, Cumhuriyet Savcılıklarınca sicillerine işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna bildirilir” hükmü yer almaktadır. Cumhuriyet Savcılıklarınca, haklarında kamu davası açılanlara ilişkin olarak Kuruma gönderilen bilgiler doğrultusunda bir liste oluşturulmuştur. Haklarında kamu davası açılanlar, Cumhuriyet Savcılığının kamu davası açıldığına dair yazısının Kuruma ulaştığı tarih esas alınmak suretiyle listeye işlenmektedir. Cumhuriyet Savcılıklarınca kamu davası açılmasına ilişkin kararların Kuruma gönderildiği tarihe kadar geçen süre içinde gerçekleştirilen teyit işlemleri nedeniyle uyuşmazlıklara sebebiyet vermemek açısından bilgilerin en kısa sürede Kuruma iletilmesi önem taşımaktadır. … 30.5 Teyit işlemleri 30.5.1 4734 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin sekizinci fıkrasında, ihale kararlarının ihale yetkilisince onaylanmadan önce idarelerin, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını Kurumdan teyit ederek buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorunda oldukları belirtilmiştir. Buna göre teyit belgesi alınmaması halinde ihale sürecinin tamamlanması mümkün olmayacaktır. 30.5.2 4734 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde, sadece ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin, 42 nci maddesinde de sadece ihale üzerinde kalan isteklinin yasaklı olup olmadığının Kurumdan teyit ettirilmesinden söz edilmiş ise de, 11 inci maddede ihalelere katılmaktan yasaklanmış olanların hiçbir şekilde ihalelere katılmamalarının sağlanmasının amaçlandığı dikkate alındığında, ihale tarihi itibariyle ihaleye katılan tüm isteklilerin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının sorgulanması ve teyit edilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple: I- Başvuru veya ihale tarihi itibariyle tüm aday ve istekliler için, ihale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce ihale üzerinde kalan istekli ve varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi için, sözleşmenin imzalanacağı tarihte ise sadece ihale üzerinde kalan istekli için ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı sorgulanacak ve Kurumdan teyit ettirilecektir, II- Yasaklılık teyidi yapılırken aday ve istekliler ile bunların şahıs şirketi olmaları halinde tüm ortakları, sermaye şirketi olmaları halinde sermayesinin yarısından fazlasına sahip ortakları ile başvuru veya teklifi ya da sözleşmeyi imzalayan, başka bir ifade ile ihaleye katılan vekil ve temsilcilerinin de ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı sorgulanacak ve Kurumdan teyit ettirilecektir,
III- Bu çerçevede yapılan teyit işlemi sonucunda; a) Başvuru veya ihale tarihi itibariyle haklarında ihalelere katılmaktan yasaklı kararı bulunan aday ve istekliler 4734 sayılı Kanunun 11 inci maddesi gereğince ihale dışı bırakılacak, geçici teminatı gelir kaydedilecek ve anılan Kanunun 17 nci maddesinin atıfta bulunduğu 58 inci madde uyarınca ihalelere katılmaktan yasaklama kararı tesis edilecektir. Yasaklama kararının başvuru veya ihale tarihinden sonra tesis edildiğinin tespiti halinde ise 28.1.8.2 maddesi gereğince işlemde bulunulacaktır. b) 4734 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca yapılacak yasaklılık teyidi sonucunda ihale üzerinde bırakılan istekli ve varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci isteklinin ikisinin de yasaklı olduğunun tespiti durumunda ihalenin iptaline, anılan Kanunun 42 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca yapılacak yasaklılık teyidi sonucunda, ihale üzerinde bırakılan isteklinin yasaklı olması durumunda ihale kararının iptal edilmesine de karar verilecektir. c) Aday ve isteklilerin şahıs şirketi olmaları halinde ortaklarından herhangi birinin, sermaye şirketi olmaları halinde sermayelerinin yarısından fazlasına sahip ortakları veya hisseleri toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını teşkil eden ortaklarının veya ihaleye katılan vekil ve temsilcilerinin başvuru veya ihale tarihi itibariyle yasaklı olduğunun tespit edilmesi halinde, yukarıda belirtilen müeyyideler dışında ayrıca 58 inci madde uyarınca ihalelere katılmaktan yasaklama kararı tesis edilecektir. ç) Hakkında kamu davası açılanlar 1/11/2012 tarihli ve 6359 sayılı Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun gereğince 4734 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamından çıkarıldığından, yapılan teyit sonucunda hakkında kamu davası açılan aday veya istekli durumunda olanların, anılan Kanunun 59 uncu maddesinde belirtilen yasağa rağmen ihaleye katılmış olduklarının tespiti halinde değerlendirme dışı bırakılması, ancak geçici teminatlarının gelir kaydedilmemesi ve idarece haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmemesi gerekmektedir…” açıklaması,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin; a) Adı: Personel Taşıma b) Miktarı ve türü: 252 iş günü 22 adet 45 kişilik otobüs, 100 adet 27 kişilik otobüs ve 120 adet 17 kişilik otobüs, aktarma için 10 adet 45 kişilik otobüs, 44 adet 27 kişilik otobüs, 3 adet 17 kişilik otobüs ile Çocuk Bakımevi için 2 adet 27 kişilik otobüs kiralanması. Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır. c) Yapılacağı yer: Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde teknik şartname ekinde belirtilen güzergahlar. ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir: a) Mülga : RG: 25/1/2017-29959 b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri; 1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi, 2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri, c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu, ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar, d) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri, e) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi, f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi g) Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmesi halinde, alt yüklenici kullanacak olan isteklinin alt yüklenicilere yaptırmayı düşündüğü işlerin listesi, ğ) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren, standart forma uygun belge, h) Bu bent boş bırakılmıştır. 7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde; 7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortak (ğ) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır. 7.3. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler: 7.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri. a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini, b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H) sunmaları gerekmektedir. Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde; a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir), b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir), c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50'den küçük olması, ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir. Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır. İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir. Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir. Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir. İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur. 7.4.3. İstekli tarafından; a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun, b) Taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen hizmet işlerinin parasal tutarını gösteren ihalenin yapıldığı yıldan önceki yılda düzenlenmiş faturaların, birinin sunulması yeterlidir. Taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır. Toplam cironun teklif edilen bedelin % 25'inden, taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının ise teklif edilen bedelin % 15'inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir. Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır. İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunmayanlar, iki önceki yılın gelir tablosunu sunabilirler. Bu gelir tablosunun yeterlik kriterini sağlayamaması halinde, iki önceki yılın ve üç önceki yılın gelir tabloları sunulabilir. Bu durumda, gelir tabloları sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Gelir tablosunun, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir. İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur. İsteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir. 7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler: 7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak; a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri, sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir. İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. 7.5.2. Bu Madde boş bırakılmıştır. 7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler. 7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu veya özel sektörde her türlü araç çalıştırma (iş makineleri hariç) işleri benzer iş olarak kabul edilecektir. 7.7. Belgelerin sunuluş şekli: 7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca "aslının aynıdır" şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir. İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi ve teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz. 7.7.2. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile "ibraz edilenin aynıdır" veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir. 7.7.3. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından "aslı idarece görülmüştür" veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler. 7.7.4. Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye'deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi: 7.7.4.1.Tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. 7.7.4.2. Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, "apostil tasdik şerhi" taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır. 7.7.4.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir. 7.7.4.4. "Apostil tasdik şerhi" taşımayan veya tasdik işlemine ilişkin özel hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme kapsamında sunulmayan ve yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin üzerindeki imzanın, mührün veya damganın, düzenlendiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla, belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. 7.7.4.5. Yabancı ülkenin Türkiye'deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. 7.7.4.6. Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilmez. 7.7.4.7. Tasdik işleminden muaf tutulan resmi niteliği bulunmayan belgeler : 7.7.4.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.7.5. Teklif kapsamında sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi: 7.7.5.1. Yerli istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır: 7.7.5.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır. 7.7.5.2. Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi, aşağıdaki şekilde yapılır: 7.7.5.2.1. Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. 7.7.5.2.2. Belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde "apostil tasdik şerhi" taşıması halinde bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla, belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. 7.7.5.2.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir. 7.7.5.2.4. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümenin de "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damganın sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. 7.7.5.2.5. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde, ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. 7.7.6. Kalite ve standarda ilişkin belgelerin sunuluş şekli: 7.7.6.1. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.8. Yabancı istekli tarafından ihaleye teklif verilmesi halinde, bu şartname ve eklerinde istenilen belgelerin, isteklinin kendi ülkesindeki mevzuat uyarınca düzenlenmiş dengi olan belgelerin sunulması gerekir. 7.9. Tekliflerin dili : 7.9.1. Teklifi oluşturan bütün belgeler ve ekleri ile diğer doküman Türkçe olacaktır. Başka bir dilde sunulan belgeler, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacaktır. Bu durumda teklifin veya belgenin yorumlanmasında Türkçe tercüme esas alınır. Tercümelerin yapılması ve tercümelerin tasdiki işleminde ilgili maddedeki düzenlemeler esas alınacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuruya konu ihalenin “Personel Taşıma” ihalesi olduğu, 10.04.2017 tarihinde yapılan ihaleye 11 isteklinin katıldığı, 23.05.2017 tarihli ihale komisyonu kararı ile söz konusu ihalenin B…ller Turizm Taş. Filo Kira. Oto. İnş. Taah. Emlak Sanayi ve Ticaret A.Ş.- G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Ş…n-D…m Turizm Otom. Nak. Taah. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.
Başvuru sahibinin iddiaları çerçevesinde B…ller Turizm Taş. Filo Kira. Oto. İnş. Taah. Emlak Sanayi ve Ticaret A.Ş.- G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklif dosyası kapsamında sunmuş olduğu şikâyete konu belgeler incelendiğinde,
– B…ller Turizm Taş. Filo Kira. Oto. İnş. Taah. Emlak Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından teklifle birlikte sunulan 17.12.2015 tarih ve 8970 sayılı ile 28.12.2015 tarih ve 8977 sayılı Ticaret Sicil Gazeteleri’nde şirketi temsil ve ilzama yetkili olanlar ile ortaklara dair bilgilerin yer aldığı, buna göre Kemal Çağlı’nın şirkette tek ortak olduğu, 22.12.2015 tarihinden itibaren 3 yıl süreyle şirketi her konuda temsil ve ilzama yetkili Yönetim Kurulu Başkanı olarak Esma Çağlı’nın belirlendiği, Ticaret Sicil Gazetesi’nin internet sayfası üzerinden yapılan inceleme sonucunda, bahsi geçen Gazeteler’den sonra şirkete dair yayımlanmış bir ilanın olmadığı, özel ortak olan G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklifle birlikte sunulan 26.08.2015 tarih ve 8892 sayılı ile 14.06.2016 tarih ve 9096 sayılı Ticaret Sicil Gazeteleri’nde şirketi temsil ve ilzama yetkili olanlar ile ortaklara dair bilgilerin yer aldığı, buna göre Nejdet Ç…ır ve Muradiye Ç…ır’ın 3.500.000,00 TL’lik paylarla şirketin %50-%50 ortağı olduğu, 20.08.2015 tarihinden itibaren 50 yıl süreyle şirket müdürü olarak Muradiye Ç…ır’ın belirlendiği, Ticaret Sicil Gazetesi’nin internet sayfası üzerinden yapılan inceleme sonucunda, bahsi geçen Gazeteler’den sonra şirkete dair yayımlanmış bir ilanın olmadığı,
– Anılan İş Ortaklığı tarafından sunulan teklif mektubu ve cetvelinin pilot ortak olan B…ller Turizm Taş. Filo Kira. Oto. İnş. Taah. Emlak Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına şirketi her konuda temsil ve ilzama yetkili kılınmış olan Yönetim Kurulu Başkanı Esma Çağlı tarafından vekil tayin edilen Kemal Çağlı tarafından imzalandığı, anılan kişiye ait imza beyannamesi ile teklif mektubunda yer alan imzaların örtüştüğü, söz konusu İş Ortaklığında özel ortak olan G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. adına şirketi her konuda temsil ve ilzama yetkili kılınmış olan şirket müdürü Muradiye Ç…ır tarafından vekil tayin edilen İskender D…rer tarafından imzalandığı, anılan kişiye ait imza beyannamesi ile teklif mektubunda yer alan imzaların örtüştüğü, birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata bulunmadığı,
– Geçici teminat mektubunun standart forma uygun olarak düzenlendiği, teklif edilen bedelin %3’ünü karşıladığı, geçerlilik tarihinin İdari Şartname’nin 26.3’üncü maddesinde belirtilen tarihten sonra ve 29.09.2017 olduğu,
– Pilot ortak B…ller Turizm Taş. Filo Kira. Oto. İnş. Taah. Emlak Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 2016 yılına ilişkin SMMM tarafından düzenlenmiş bilanço bilgileri tablosunun sunulduğu, sunulan bilanço bilgelerinde yer alan veriler üzerinden yapılan hesaplama sonucu cari oranın 2,78 TL, özkaynak oranının 0,18 TL ve kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,43 TL olduğu ve istenilen kriterleri sağladığı, özel ortak G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. tarafından 2015 ve 2016 yılına ilişkin SMMM tarafından düzenlenmiş bilanço bilgileri tablosunun sunulduğu, sunulan bilanço bilgelerinde yer alan 2016 yılına ilişkin veriler üzerinden yapılan hesaplama sonucu cari oranın 1,06 TL, özkaynak oranının 0,34 TL ve kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,31 TL olduğu ve istenilen kriterleri sağladığı,
-Söz konusu İş Ortaklığının sağlaması gereken iş hacmi tutarının 3.047.814,00 TL olduğu, buna ilişkin olarak pilot ortak B…ller tarafından SMMM tarafından onaylanmış 2016 dönemine ait gelir tablosunun sunulduğu ve söz konusu tabloda yer alan net satışlar tutarının (7.058.365,02 TL) anılan istekli tarafından sağlanması gereken tutarı karşıladığı, özel ortak G…ence tarafından SMMM tarafından onaylanmış 2016 dönemine ait ayrıntılı gelir tablosunun sunulduğu ve söz konusu tabloda yer alan net satışlar tutarının ( 4.332.124,39 TL) anılan istekli tarafından sağlanması gereken tutarı karşıladığı,
– İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinde “…g) Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmesi halinde, alt yüklenici kullanacak olan isteklinin alt yüklenicilere yaptırmayı düşündüğü işlerin listesi,..” düzenlemesi ile “Alt yükleniciler” başlıklı 18’inci maddesinde “18.1. İstekliler, ihale konusu hizmet kapsamında alt yüklenicilere yaptırmayı düşündükleri işlere ait listeyi, teklifleri ekinde vereceklerdir. İhalenin bu şekilde teklif veren isteklinin üzerine kalması durumunda, isteklinin işe ait sözleşme imzalanmadan önce alt yüklenicilerin listesini İdarenin onayına sunması gerekir. Bu durumda, alt yüklenicilerin yaptıkları işlerle ilgili sorumluluğu, yüklenicinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.” düzenlemesinin yer aldığı, anılan istekli tarafından söz konusu düzenlemelere uygun şekilde alt yüklenicilere yaptırmayı düşündükleri işlere ilişkin olarak listenin teklif ekinde sunulduğu, sunulan listede alt yüklenicilere yaptırılması düşünülen işe dair güzergâhların belirtildiği görülmüştür.
-Söz konusu ihalede idare tarafından ihaleye katılan istekliler hakkında yasaklılık sorgulamasının yapıldığı ve buna ilişkin teyit belgelerinin alındığı, ihale işlem dosyasında yer alan belgeler incelendiğinde, ihale üzerinde bırakılan B…ller Turizm Taş. Filo Kira. Oto. İnş. Taah. Emlak Sanayi ve Ticaret A.Ş.- G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığını oluşturan firmalar hakkında 10.04.2017 olan ihale tarihi itibariyle yasaklama kararının bulunmadığı, yine ihale komisyonu kararının alındığı 23.05.2017 tarihinde ihale üzerinde bırakılan İş Ortaklığı için tekrar yasaklılık sorgulaması yapıldığı ve belirtilen tarih itibariyle de İş Ortaklığını oluşturan ortaklar hakkında yasaklama kararının bulunmadığına ilişkin teyidin alındığı görülmüştür.
Diğer yandan başvuru sahibinin iddiaları doğrultusunda yapılan incelemede, G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin ortağı olan Nejdet Ç…ır için Kamu İhale Kurumu yasaklılık sorgulama modülü üzerinden yapılan sorgulamada, anılan kişi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 05.07.2012’de açılmış olan davanın 15.07.2016 tarihi itibariyle son bulduğu ve yasaklılık kayıt durumunun pasif olarak yer aldığı görüldüğünden ihale tarihi itibariyle hakkında açılmış bir kamu davasının bulunmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte söz konusu kişi hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 25.05.2016 tarihinden başlamak üzere 25.05.2018 tarihine kadar tüm ihalelere ilişkin verilmiş bir yasaklama kararı olduğu ancak yukarıda yapılan incelemelerde de belirtildiği üzere söz konusu kişinin G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin sermayesinin yarısından fazlasına sahip ortağı olmadığı, 20.08.2015 tarihinden itibaren şirket müdürlüğü vasfının da bulunmadığı ve G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. adına teklif mektubunun 20.08.2015 tarihinden itibaren şirketi her konuda temsil ve ilzama yetkili kılınmış olan şirket müdürü Muradiye Ç…ır tarafından vekil tayin edilen İskender D…rer tarafından imzalandığı, şirketin diğer ortağı ve müdürü olan Muradiye Ç…ır hakkında da verilmiş herhangi bir yasaklama kaydının olmadığı hususları dikkate alındığında, G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin ihaleye katılmasında yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.
-Başvuruya konu ihalede isteklilerden teklif edilen bedelin %25’inden az olmamak üzere ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulmasının istenildiği, “Kamu veya özel sektörde her türlü araç çalıştırma (iş makineleri hariç)” işlerinin benzer iş olarak belirlendiği, ihale konusu işin ise “Personel Taşıma” işi olduğu anlaşılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan İş Ortaklığının sağlaması gereken iş deneyim tutarının 3.047.814,00 TL olduğu, bunun %70?ine tekabül eden tutarının pilot ortak tarafından, %30’una tekabül eden kısmının da özel ortak tarafından sağlanması gerektiği, buna göre özel ortak G…ence Tur. İnş. Taş. Eml. İl. Sis. İth. İhr. ve Sig. Ar. Hiz. Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla “Personel Taşıma (Servis araçlarının kiralanması)” işi için Ekonomi Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca düzenlenmiş, 15.10.2015 tarihli ve 2015/23230-1183775-1-1 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu, sunulan belgede, belge tutarının 1.296.855,00 TL, sözleşme tarihinin 30.04.2015, kabul tarihinin 08.10.2015 olarak yer aldığı, iş deneyime konu işin ihale konusu işle aynı olduğu ve belge tutarının güncellenmiş değerinin (1.546.718,12 TL) anılan istekli tarafından sağlanması gereken 914.344,20 TL’yi (3.047.814,00 X 0,30) karşıladığı,
Pilot ortak B…ller tarafından Öz…ren Turz. Taş. Pet. Ürün. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile arasında düzenlenmiş 29.12.2015 tarihli “aslı idarece görülmüştür” onaylı ve üzerinde tarafların kaşeleri ve imzalarının da bulunduğu sözleşme ile ekinde “aslı idarece görülmüştür” onaylı fatura örneklerinin sunulduğu, söz konusu sözleşmede işin “Ankara’nın muhtelif semtlerinde yer alan kurumlara personellerin C plakalı minibüsler ile taşınması hizmet işi” olarak belirtildiği ve ihale konusu işle aynı olduğu, sunulan sözleşmede personelin çalıştırılması ile ilgili herhangi bir düzenlemenin yer almadığı, yani personelin tam zamanlı olarak çalışacağı yönünde bir açıklamanın bulunmadığı görüldüğünden, Sosyal Güvenlik Kurumu belgelerinin iş deneyim belgesine konu işin sözleşmesi ekinde sunulmasına gerek olmadığı, ayrıca sözleşme ekinde yer alan fatura toplamlarının 4.242.888,18 TL olduğu ve bu tutarın anılan istekli tarafından sağlanması gereken 2.133.469,80 TL’yi (3.047.814,00 X 0,70) karşıladığı, sunulan faturaların düzenlenme tarihlerinin sözleşmede yer alan 02.01.2016 olan işe başlama tarihi ve 31.08.2016 olan işi bitirme tarihi ile uyumlu olduğu ve sunulan sözleşmede iş eksilişi yapıldığına ilişkin bir hükmün olmadığı da dikkate alındığında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde belirtilen hükümlere göre sözleşme ekinde bunun dışında başka bir belgenin sunulmasına gerek olmadığı anlaşılmıştır. Bahsi geçen sözleşme ile birlikte sunulan faturaların ilgili mali mevzuata uygun olmadığı yönündeki iddianın ise Kamu İhale Kurumunun görev alanında bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Diğer yandan başvuru sahibi tarafından sözleşmeye konu işin Öz…ren Turz. Taş. Pet. Ürün. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kamuya gerçekleştirilen işler kapsamında alt yüklenici olarak yaptırılan bir iş olduğu ve söz konusu işlerinde alt yüklenici çalıştırılmasına kapalı olduğu iddia edilmiş olsada, sunulan sözleşme metninde, sözleşme konusu işin başvuru sahibi tarafından IKN’leri belirtilen ihaleler kapsamında yaptırılmış bir iş olduğunu ortaya koyacak herhangi bir ifadenin yer almadığı görüldüğünden, özel sektöre yapılan iş karşılığında düzenlendiği anlaşılan sözleşme ve faturaların Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak sunulduğu da dikkate alındığında, iş deneyimi tevsik için yeterli olduğu anlaşılmıştır.
– Yukarıda aktarılan Yönetmelik hükümleri ve Tebliğ açıklamalarından, iddia konusu hususların mevzuata aykırı bulunma sebeplerinin delilleriyle birlikte somut bir biçimde itirazen şikâyet başvurularında belirtilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibi tarafından Kuruma yapılan itirazen şikâyet başvurusunda “ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan belgelerin “aslının aynıdır” şerhinden farklı olarak “suretinin aynıdır” ya da “ibraz edilenin aynıdır” şeklinde şerhler taşımasına rağmen kabul edilmesinin yerinde olmadığı” şeklinde genel bir ifadenin kullanıldığı, iddianın hangi belge açısından olduğuna ilişkin somut bir belirlemenin yapılmadığı görülmüştür.
Kamu İhale Kanunu’nun 56’ncı maddesinde Kurum tarafından yapılacak incelemenin sınırları belirlenmiş olup ihale kapsamında sunulan bütün belgelerin incelenmesinin ihale komisyonu yerine geçerek yeniden inceleme yapılması anlamına geleceği, Kurumun bu şekilde bir inceleme yetkisinin bulunmadığı anlaşılmış ve başvuru sahibinin söz konusu iddiası yerinde görülmemiştir.
Yapılan tespitler neticesinde başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.
İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinde “…g) Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmesi halinde, alt yüklenici kullanacak olan isteklinin alt yüklenicilere yaptırmayı düşündüğü işlerin listesi,..” düzenlemesi ile “Alt yükleniciler” başlıklı 18’inci maddesinde “18.1. İstekliler, ihale konusu hizmet kapsamında alt yüklenicilere yaptırmayı düşündükleri işlere ait listeyi, teklifleri ekinde vereceklerdir. İhalenin bu şekilde teklif veren isteklinin üzerine kalması durumunda, isteklinin işe ait sözleşme imzalanmadan önce alt yüklenicilerin listesini İdarenin onayına sunması gerekir. Bu durumda, alt yüklenicilerin yaptıkları işlerle ilgili sorumluluğu, yüklenicinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.” düzenlemesinin yer aldığı, ihaleye katılan isteklilerden Öz…ren Turizm Taşımacılık Pet. Ür. İn. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyasında sunulan “Alt Yüklenici Listesi” başlığı altındaki belgede, plaka, model, araç sahibi ve kapasite bilgilerinin gösterildiği, buna göre işin bir kısmının alt yükleniciye yaptırılacağı anlaşılmış ancak söz konusu listenin idari Şartname’nin 18’inci maddesinde istenilen alt yükleniciye yaptırılacak işler listesi yerine sözleşme imzalanmadan önce sunulması gereken alt yüklenici listesi olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan söz konusu isteklinin teklif sıralamasındaki yeri ve teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının ihalede hesaplanan sınır değeri değiştirmeyeceği dikkate alındığında, teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının hukuki durumda değişiklik yaratmayacağından idarece yeni bir ihale komisyonu kararı alınmasına gerek bulunmadığı belirlenmiştir.
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. |
Üst Konuları: Yasaklılık Teyidi/Kararı
Benzer İçerikler: Etk, fazla, hissesine, ilişkin, kararı, mi, olmayan, ortağa, R, sahip, şirketi, şirketin, TeyidiKararı, yarıdan, yasaklılık
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap