Sözleşme Tasarısında belirtilen cezaların oransal değil parasal tutar olarak belirlenmesi ihalenin iptaline sebep olur mu?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesinde mevzuata uygun olarak %30 sınırının getirildiği anlaşılmıştır. Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesindeki cezaların oran yerine miktar olarak öngörülmesinin mevzuata uyumlu olmadığı anlaşılmakla birlikte, idarece belirlenen yaklaşık maliyetin 18.893.535,50 TL, ihaleye verilen iki teklifin ise 17.756.118,50 TL ve 18.303.839,00 TL olduğu, mevcut işin niteliği ve kapsamı gereği, yükümlülüğe aykırı şekilde işçi veya araç bulundurulmaması veya uygun araçla değiştirilmemesi başına cezai şart konulmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı, miktar olarak belirlenen ceza tutarlarının %1 oranının çok altında olduğu ve cezanın üst sınırının mevzuata uygun öngörüldüğü dikkate alındığında söz konusu aykırılığın esasa etkili bir aykırılık olmadığı sonucuna varılmıştır.


Toplantı No

: 2015/056

Gündem No

: 33

Karar Tarihi

: 30.09.2015

Karar No

: 2015/UH.III-2634

 

Şikayetçi: 

A…s Sosyal Hizmetler San. Ve Tic. Ltd. Şti. 

İhaleyi Yapan Daire: 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Park Ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

31.08.2015 / 73573 

Başvuruya Konu İhale: 

2015/85662 İhale Kayıt Numaralı "Büyükşehir Belediyesine Ait Peyzaj Alanlarının Bakımı" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

A…s Sosyal Hizmetler San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Camikebir Mah. Dr. Fuat Kılıç Cad. No: 18/D Siverek/ŞANLIURFA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı,

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası Gülyalı Mahallesi Rize Devlet Karayolu Caddesi Yalıncak – Ortahisar / Trabzon

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/85662İhale Kayıt Numaralı “Büyükşehir Belediyesine Ait Peyzaj Alanlarının Bakımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından 24.08.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Büyükşehir Belediyesine  Ait Peyzaj Alanlarının Bakımı” ihalesine ilişkin olarak A…s Sosyal Hizmetler San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 18.08.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.08.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 31.08.2015 tarih ve 73573 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 31.08.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2015/2224 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

 

6) Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde belirtilen cezaların parasal tutar olarak değil oransal olarak (%) ifade edilmesi gerektiği,

 

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

 

6) Başvuru sahibinin 6’ncı iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ekinde yer alan “Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme”nin “Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16’ıncı maddesinin 26 nolu dipnotunda “Bu madde aşağıda belirtilen açıklamalara uygun olarak İdare tarafından düzenlenecektir:

 (1) Kısmi kabul öngörülmeyen işlerde, yüklenicinin işi süresinde bitirmemesi durumunda, İdare tarafından en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için kesilecek ceza miktarı sözleşme bedelinin % 1’ini geçmemek üzere oran olarak belirtilecektir. Ancak, gecikmeden kaynaklanan aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin idarece feshedilebileceği, sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedelinin % 1’ini geçmemek üzere idarece bu maddede belirlenecek oranda ceza uygulanacağı hususuna maddede yer verilecektir.

 (2) Kısmi kabul öngörülen işlerde, yüklenicinin işin kısmi kabule konu olan kısmını süresinde tamamlamaması durumunda, İdare tarafından en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için kesilecek ceza miktarı süresinde tamamlanmayan kısmın bedelinin % 1’ini geçmemek üzere oran olarak belirtilecektir. Ancak, gecikmeden kaynaklanan aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin idarece feshedilebileceği, sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedelinin % 1’ini geçmemek üzere idarece bu maddede belirlenecek oranda ceza uygulanacağı hususuna maddede yer verilecektir.

 (3) İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde, işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, idarece her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere kesilecek ceza miktarı, sözleşme bedelinin % 1’ini geçmemek üzere oran olarak belirtilecektir. Ayrıca, bu aykırılıkların ardı ardına veya aralıklı olarak gerçekleştirilmek suretiyle belli bir sayıya ulaşması durumunda, yukarıda öngörülen ceza uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedileceği hususu ile sözleşmenin bu şekilde feshedilebilmesi için gerekli olan aykırılık sayısı (iki veya daha fazla) idarece belirlenerek bu maddede yazılacaktır. Ancak ağır aykırılık hallerinde, bu aykırılık halleri maddede belirtilmek kaydıyla, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi yukarıda öngörülen şekilde sözleşmenin feshedilebileceği hususuna da idarece gerek görülmesi halinde bu maddede yer verilecektir.

(4) İşin tamamının ya da kısmi kabule konu olan kısmının süresinde bitirilmemesi veya işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halleri hariç, idarece gerek görülüyorsa diğer sözleşmeye aykırılık hallerinin neler olduğu belirlenecek ve bu aykırılıkların gerçekleşmesi durumunda İdare tarafından en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için kesilecek ceza miktarı sözleşme bedelinin % 1’ini geçmemek üzere oran olarak belirtilecektir. Ancak, söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin idarece feshedilebileceği, sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedelinin % 1’ini geçmemek üzere idarece bu maddede belirlenecek oranda ceza uygulanacağı hususuna maddede yer verilecektir.

 (5) İdare tarafından kesilecek cezanın toplam tutarının, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçmeyeceği hususu da bu maddede belirtilecektir.” açıklaması bulunmaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde de “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir: 

16.1.1.

Sürekli tekrar eden işlerden oluşan bu ihalede, işin tekrar eden (aşağıda belirtilen) kısımlarının sözleşme ve eklerine uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, idarece her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme miktarının %0,01( Onbindebir) oranında ceza kesilecektir.

Ayrıca, bu aykırılıkların ardı ardına veya aralıklı olarak gerçekleştirilmek suretiyle belli bir sayıya ulaşması durumunda, yukarıda öngörülen ceza uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.

 

Sözleşmenin bu şekilde feshedilebilmesi için gerekli olan aykırılığın tekrar sayısı her bir ceza maddesi için 5 (Beş) dir.

 

İşin Tekrar Eden Kısımları

 

1- Hizmet Alanı içerisinde bulunan Parkların ve yeşil alanların sulanması,

 

2-Hizmet Alanı içerisinde bulunan yeşil alanlardaki ağaç, çalı ve çit bitkilerinin budanması

 

3-Hizmet Alanı içerisinde bulunan (veya yeni yapılacak) park, çocuk oyun alanı, spor alanlarının günlük temizliği

 

4- Hizmet Alanı içerisinde bulunan bütün yeşil alanlarda hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı ilaçlama yapılması

 

5-Hizmet Alanı içerisinde bulunan bütün yeşil alanlarda çim biçme işinin yapılması,

 

6- Hizmet Alanı içerisinde bulunan sert zeminlerdeki ( kaldırım, yürüyüş yolu) yabancı otların ve hertürlü atıkların temizlenmesi.

Sözleşmeye diğer aykırılık halleri:

Yüklenici işe başlama tarihinde işe başlamadığı takdirde gecikilen her gün için sözleşme bedelinin % 0,1 oranında ceza uygulanır. Bu süre 10( On)günü geçemez. Aksi takdirde sözleşme fesh edilir ve teminat gelir kaydedilir.

Personel İle İlgili Cezalar

 

1- İdare yüklenici firmadan yazılı olarak eksik ve fazla personel çalıştırmasını talep edebilir.Bu durumda eksik personel çalıştırılmasından dolayı ceza uygulanmaz. Ancak, yüklenici idarenin talebi dışında eksik personel çalıştırılması durumunda her bir personel için günlük 200- TL ceza uygulanır.

 

2- Çalıştırılacak personelden 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca izne hak kazananların, her ay toplam izin gün sayısı 400 günü geçmemek şartıyla yıllık izinleri kullandırılacaktır. Bu izin gün sayısı aşılmayacaktır. Aşılması halinde eksik olan her gün için 200-TL ceza uygulanır.

 

3- İdarece öngörülen kıyafet giymediği tespit edilen her işçi için günlük 150-TL ceza uygulanır.

 

Araç, Makine ve Malzemelerle İlgili Cezalar

 

1- İdare ihtiyaç doğrultusunda yazılı olarak eksik araç ( Kamyon, Pick-Up, binek aracı, otobüs) çalıştırabilir. Eksik araç çalıştırılacağına dair talep olmazsa, Yüklenici şartnamede belirtilen araçları sürekli iş başında bulundurmak zorundadır. Kaza, sürekli arıza, vb. gibi durumların ortaya çıkması halinde, çalışılamayan gün sayısının 3 günü geçmesi durumunda her gün için, araçlara 300-TL ceza uygulanacaktır. Ancak bu süre 10 günü geçemez. Geçtiği takdirde günlük 500-TL ceza uygulanır.

 

2-İdarenin talebi dışında ve ihtiyaç olduğu halde eksik çalıştırılan Süpürme aracı, Platform sepetli araç, Lastik tekerlekli kazıyıcı ve yükleyici ve Arozöz için günlük 400-TL ceza uygulanır.

 

3- İdarenin talebi dışında ve ihtiyaç olduğu halde eksik çalıştırılan Çim Biçme Makineleri, Sırt Tırpanları, İlaçlama Makineleri, , Ağaç Kesme Makineleri, Hidrostatik yürüyüşlü elle kumandalı Süpürme makineleri, Çit Budama Makineleri, Yüksek dal kesme makinesi günlük 50-TL, Çim Biçme Traktörleri içini 200-TL, ceza uygulanır.

 

4- Kontrol teşkilatının uygun görmediği malzemeler ( su malzemesi, mevsimlik çiçek ve diğer malzemeler) derhal kontrol teşkilatının uygun gördüğü malzeme ile değiştirilir. Değiştirilmediği takdirde her bir malzemenin sözleşmedeki birim fiyatının 3 katı ceza uygulanır.

 

5-Malzemeler sözleşme konusu hizmetin dışında kullanılmayacaktır. Kullanıldığı takdirde malzeme başına 250- TL ceza uygulanır.

 

Bakımla İlgili Cezalar

1-Yüklenici tarafından temin edilerek dikilen mevsimlik çiçekler, yüklenicinin dikim veya bakım hatasından dolayı veya teknik şartnamedeki özelliklere uygun olmamasından dolayı kuruma veya kaybolma söz konusu olursa aynı miktardaki mevsimlik çiçek yüklenici tarafından temin edilerek dikilecektir. Temin edilerek dikilmediği takdirde, kuruyan mevsimlik çiçeğin adet başına sözleşme birim fiyatının 4 katı ceza uygulanır.

 İdare tarafından kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30'unu geçmeyecektir.” düzenlemesi yer almıştır.   

 

İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesinde mevzuata uygun olarak %30 sınırının getirildiği anlaşılmıştır.  Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesindeki cezaların oran yerine miktar olarak öngörülmesinin mevzuata uyumlu olmadığı anlaşılmakla birlikte, idarece belirlenen yaklaşık maliyetin 18.893.535,50 TL,  ihaleye verilen iki teklifin ise 17.756.118,50 TL ve 18.303.839,00 TL olduğu, mevcut işin niteliği ve kapsamı gereği, yükümlülüğe aykırı şekilde işçi veya araç bulundurulmaması veya uygun araçla değiştirilmemesi başına cezai şart konulmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı,  miktar olarak belirlenen ceza tutarlarının  %1 oranının çok altında olduğu ve cezanın üst sınırının mevzuata uygun öngörüldüğü dikkate alındığında söz konusu aykırılığın esasa etkili bir aykırılık olmadığı sonucuna varılmıştır.   

 


Üst Konuları: Cezalar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap