Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler nasıl değerlendirilir?

Yayın Tarih: 26.08.2022 01:08

Son dönemde ihalelerimizdeki teklifler yaklaşık maliyetin üzerinde kalıyor idare olarak tereddüt içindeyiz zira fiyatlar sürekli arttığından dolayı tekliflerin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğundan dolayı iptal ettiğimizde ve tekrar ihaleye çıktığımızda yeni oluşturduğumuz yaklaşık maliyetin verilen tekliflerin altında kalma ihtimali var.
Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler nasıl değerlendirilmesi gerekir, teşekkürler.


Cevabımız

Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler nasıl değerlendirilir?

Kamu İhale Genel Tebliğinin 16.3.maddesinde yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin nasıl değerlendirileceği anlatılmıştır.

16.3.1. Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilemeyeceği hususunda tereddütler olduğu anlaşılmaktadır. İhale komisyonu;

a) Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığını,

b) Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,

c) Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığını,

Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.

16.3.2. Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir.

Yukarıdaki Tebliğde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
  1. Öncelikle yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilmesine ilişkin yetki ve sorumluluk ihale komisyonundadır.
  2. Tekliflerin değerlendirilme aşamasında (yani 2.aşama) yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen, atlanılan, eksik hesaplanan vs. her hangi bir husus olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  3. Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin asgari ücret değişikliği olmuşsa bu güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır.
  4. Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığı kontrol edilmelidir. Verilen teklifler piyasa rayiçlerine karşılamasına rağmen yaklaşım maliyetin üzerinde ise yaklaşık maliyet hatalı olarak hesaplanmış, piyasa rayicini yansıtma özelliğini kaybetmiş yani güncelliğini kaybetmiş olabilir.
  5. Bu durumda piyasa rayiçlerinin yansıtıp yansımadığı kontrol edilir, yansıtmadığı görülürse yeni rayiçler belirlenerek tutanağa bağlanarak ihale işlem dosyasında tutulması uygun olur zira yaklaşık maliyetin üzerinde olmasına rağmen tekliflerin değerlendirilmesinin gerekçesi olması gerekir.
  6. Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilmesi için bütçe ödeneğinin bulunması gerekir, çünkü ödeneği olmayan bir iş için ihaleye çıkılamaz. Bu durumda strateji geliştirme birimi veya mali hizmetler birimi ile iletişime geçerek ödeneğin bulunduğuna veya ödeneğin aktarılabilir olması halinde aktarıldığına ilişkin yazı alınması gerekir.
  7. Teklif fiyatlarının uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlenir.
  8. Yukarıdaki belirtilen yaklaşık maliyete ilişkin gerekçelerin ihale komisyonunca değerlendirilerek buna rağmen teklif fiyatlarının uygun bulunmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.
  9. Yaklaşım maliyetin üzerindeki teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebildiğinden dolayı hangi açıdan kamu yararı olduğu ve hizmet gereklerinin ihale komisyonu kararında belirtilmesi gerekir.
  10. Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilmesinde sorumluluk idareye aittir. Yani ihale komisyonu ve ihale yetkilisinin sorumlulukları bulunmakta olup bu sorumluluklarının gereğini yukarıda açıklanan şekilde gerekçelendirmeleri gerekmektedir. Bunu gerekçelendir(e)memeleri durumunda idari, mali ve cezai sorumlulukları ortaya çıkabilmektedir.
Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap