I.Giriş Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu sözleşme imzalanmadan önceki evreleri düzenlemektedir,4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ise sözleşmenin uygulanmasına yöneliktir. Yüklenici tarafından sözleşmesi yapılan yapım işinin çeşitli nedenlerle yerine getirilememesi sonucu, sözleşmenin devrine ilişkin hususlar yazımızın konusunu oluşturacaktır. II.4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na Göre Sözleşme Devri 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun […]
I.Giriş
Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu sözleşme imzalanmadan önceki evreleri düzenlemektedir,4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ise sözleşmenin uygulanmasına yöneliktir.
Yüklenici tarafından sözleşmesi yapılan yapım işinin çeşitli nedenlerle yerine getirilememesi sonucu, sözleşmenin devrine ilişkin hususlar yazımızın konusunu oluşturacaktır.
II.4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na Göre Sözleşme Devri
4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşmenin Devri” başlıklı 16. maddesinde; “Sözleşme, zorunlu hallerde ihale yetkilisinin yazılı izni ile başkasına devredilebilir. Ancak, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartların aranması zorunludur. Ayrıca, isim ve statü değişikliği gereği yapılan devirler hariç olmak üzere, bir sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşme devredilemez veya devir alınamaz. İzinsiz devredilen veya devir alınan veya bir sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde devredilen veya devir alınan sözleşmeler feshedilerek, devreden ve devir alanlar hakkında 20, 22 ve 26 ncı madde hükümleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca Mezkur Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller Kanun’un 10 uncu maddesinde aşağıdaki şekilde sayılmıştır.
Süre uzatımı verilmesi, sözleşmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak üzere, idare tarafından yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur.” hükmü vardır.
III. Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nde Sözleşmenin Devri
Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin “Sözleşmenin Devri” başlıklı 46 ncı maddesinde;
“(1) Sözleşme, zorunlu hallerde ihale yetkilisinin yazılı izni ile başkasına devredilebilir. Ancak, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartların aranması zorunludur.
(2) İsim ve statü değişikliği gereği yapılan devirler hariç olmak üzere, bir sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşme devredilemez veya devir alınamaz.
(3) İzinsiz devredilen veya devir alınan ya da bir sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde devredilen veya devir alınan sözleşmeler feshedilerek, devreden ve devir alanlar hakkında 4735 sayılı Kanunun 20, 22 ve 26 ncı madde hükümleri uygulanır.” hükmündedir.
IV. Sonuç
Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 16 ncı maddesinde sözleşmenin devrine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre:
a)Sözleşmenin devrini gerektiren zorunlu bir halin bulunması,
b) İhale yetkilisinin yazılı izninin bulunması,
c) Devir alacaklarda ilk ihaledeki şartların bulunması,
zorunludur.
a) Ticarî işletmenin adı veya unvanındaki değişiklik,
b) İşletmenin nev’inde meydana gelen değişiklik,
anlaşılır.
Üst Konuları: Makaleler
Benzer İçerikler: devri, göre, ihale, İhale Yetkisi, İhaleleri, İşleri, İzinsiz Devir, Kamu İhale, Makaleler, Mücbir Sebeb, Sözleşme Devri, Sözleşme Feshi, Sözleşmenin, Süre Uzatımı, uygulama, Yapım, Yapım İşleri, Yönetmeliğine, Yüklenici
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap