Damga vergisi muafiyetinden vergi, resim, harç istisnası belgesi alan yüklenici ile sözleşme yapmış alt yükleniciler faydalanabilir mi?

Yayın Tarih: 14.12.2016 03:12
Özet

Üstadım Mrb. öncelikle yazılarınız için tsk. ederim. üstadım yapım işi ile ilgili bir ihale yaptık ve sözleşmeyi imzaladığımız firma Bakanlıktan Damga vergisi muafiyet yazısını getirdi ve sözleşmemizi imzaladık. Aynı firma bizden izin alarak Alt Yüklenici talebinde bulundu kabul ettik. Bu durumda yeni alt yüklenici de damga vergisi muafiyetinden yararlanır mı? yoksa alt yüklenici damga vergisi […]


Üstadım Mrb. öncelikle yazılarınız için tsk. ederim. üstadım yapım işi ile ilgili bir ihale yaptık ve sözleşmeyi imzaladığımız firma Bakanlıktan Damga vergisi muafiyet yazısını getirdi ve sözleşmemizi imzaladık. Aynı firma bizden izin alarak Alt Yüklenici talebinde bulundu kabul ettik. Bu durumda yeni alt yüklenici de damga vergisi muafiyetinden yararlanır mı? yoksa alt yüklenici damga vergisi yatırmak zorunda mıdır? Yüklenici ve Alt Yüklenicinin kendi arasında imzaladığı bu sözleşmeden idare damga vergisi yönünden sorumlu mudur?


Benzer Yazılar

Cevabımız

“Vergi, Resim, Harç istisnası Belgesi”, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılmasına imkân sağlayan ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca düzenlenen bir belgedir.

Vergi, resim, harç istisna belgesinde hangi işe ait olduğu (işin adı belgeye derçedilir) belirtilir.

Buna göre istekli bu işle ilgili Vergi, Resim, Harç istisnası Belgesi ibraz ederse damga vergisinden adına belge düzenlenen yüklenici muaf olur.

1 Seri No'lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi Ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğe göre; İhale kapsamında işin idareye teslimine kadar geçecek süre içerisinde, ihale makamı ile müteahhit arasında yapılan işlemlerle bu konuda düzenlenen kağıtlar damga vergisi istisnasına konu olmaktadır. Bu kapsamda alt yüklenicilerin yaptıkları işlemlerin bu istisnadan faydalanabilmeleri için bu alt yüklenicilerin de “ Vergi, Resim, Harç istisnası Belgesi” alması gerektiği değerlendirilmektedir.

Yüklenicinin, idare tarafından onaylanan alt yükleniciler ile bunlar işe başlamadan önce sözleşme yapması ve bir örneğini idareye vermesi gerekir. Bu kapsamda yüklenici ve alt Yüklenicinin kendi arasında imzaladığı sözleşmede idarenin damga vergisi yönünden sorumluğu bulunmamaktadır.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap