Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün ana faaliyet konusu başlığı altında sayılan “Şeker, alkol, melas nakliyesi” hizmet alımlarının istisna kapsamında olduğu hk.

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Kurulun 29.09.2003 tarihli ve 2003/DK.D-277 sayılı kararıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün ana faaliyet konusu başlığı altında sayılan “Şeker, alkol, melas nakliyesi” hizmet alımları 4734 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin (g) bendi kapsamında değerlendirilerek istisna kapsamına alınmıştır.


Toplantı No 2013/067
Gündem No 33
Karar Tarihi 23.10.2013
Karar No 2013/UH.IV-4038
Şikayetçi: 

 
S.S.Çorum 32 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, ANKARA ASFALTI 7.KM ÇORUM 



İhaleyi Yapan Daire: 

 
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Çorum Şeker Fabrikası Müdürlüğü, Ankara Yolu 9. Km. ÇORUM 



Başvuru Tarih ve Sayısı: 

 
08.10.2013 / 31487 



Başvuruya Konu İhale: 

 
2013/134423 İhale Kayıt Numaralı "2013/2014 Kampanya Dönemi Kiralık Depolara Şeker Nakliyesi +- % 20 Toleranslı 34000 Ton Şeker Nakliye Hizmet İşi" İhalesi 



Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

 

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Çorum Şeker Fabrikası Müdürlüğütarafından 04.10.2013tarihinde diğerile yapılan “2013/2014 Kampanya Dönemi Kiralık Depolara Şeker Nakliyesi +- % 20 Toleranslı 34000 Ton Şeker Nakliye Hizmet İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 08.10.2013tarih ve 31487sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 Başvuruya ilişkin olarak 2013/3597sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar: 

 Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.

 Başvuru dilekçesinde özetle, ihalede K-1 vb. yetki belgesine ilişkin düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinin birinci fıkrasında “Aşağıda belirtilen idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri bu Kanun hükümlerine göre yürütülür:

a) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı; döner sermayeli kuruluşlar, birlikler (meslekî kuruluş şeklinde faaliyet gösterenler ile bunların üst kuruluşları hariç), tüzel kişiler.

b) Kamu iktisadi kuruluşları ile iktisadi devlet teşekküllerinden oluşan kamu iktisadi teşebbüsleri.

c) Sosyal güvenlik kuruluşları, fonlar, özel kanunlarla kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar (meslekî kuruluşlar ve vakıf yüksek öğretim kurumları hariç) ile bağımsız bütçeli kuruluşlar.

d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenlerin doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler….”hükmü,

  “İstisnalar” başlıklı 3’üncü maddesinde “….g) 2’nci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentlerinde sayılan kuruluşların, ticarî ve sınaî faaliyetleri çerçevesinde; doğrudan mal ve hizmet üretimine veya ana faaliyetlerine yönelik ihtiyaçlarının temini için yapacakları, Hazine garantisi veya doğrudan bütçenin transfer tertibinden aktarma yapmak suretiyle finanse edilenler dışındaki yaklaşık maliyeti ve sözleşme bedeli ikitrilyon üçyüzmilyar Türk Lirasını (beşmilyon üçyüzyetmişikibin sekizyüzellidört Türk Lirasını) aşmayan mal veya hizmet alımları,…

Ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna tâbi değildir.”hükmü,

 Aynı Kanun’un “İstisnalara ilişkin esas ve usuller” başlıklı geçici 4’üncü maddesinde ise “…Bu Kanunun 3 üncü maddesinin (g) bendi kapsamındaki mal ve hizmetler, ilgili kuruluşların talebi üzerine Kurum tarafından belirlenir.

Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren teşebbüs, işletme ve şirketler, özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar bu Kanunun 3 üncü maddesinin (g) bendi hükmüne, bu bent kapsamında yer almayan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde ise Kanunun diğer hükümlerine tâbi olurlar…”hükmü yer almaktadır.

 Kamu İhale Genel Tebliği’nin 4.3’üncü maddesinde ise, 4734 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin (g) bendi kapsamında alım yapılabilmesi için Kuruma yapılacak başvuruların usul ve şekil şartlarına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

 Kurulun 29.09.2003 tarihli ve 2003/DK.D-277 sayılı kararıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün ana faaliyet konusu başlığı altında sayılan “Şeker, alkol, melas nakliyesi” hizmet alımları 4734 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin (g) bendi kapsamında değerlendirilerek istisna kapsamına alınmıştır.

 Kamu İhale Kurumu’nun görevleri 4734 sayılı Kanunun 53’üncü maddesinde düzenlenmiş olup, bu görevlerin arasında anılan Kanun’a göre yapılan ihalelere ilişkin itirazen şikâyet başvurularını inceleyerek sonuçlandırmak görevi bulunmaktadır.  4734 sayılı Kanun’a tabi olmayan ihale ile ilgili olarak Kamu İhale Kurumu’nun inceleme görev ve yetkisinin bulunmadığı ve incelemeye konu ihalenin anılan Kanun kapsamında olmadığı anlaşılmıştır. Bu itibarla, kapsamda olmayan ihalede idarenin kararına karşı yetkili idare mahkemesine başvurulması gerektiğinden 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun görev yönünden reddi gerekmektedir.

 Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 Başvurunun reddine,

 Oybirliği ile karar verildi.

 


Üst Konuları: İstisna Maddeleri


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap