..Bölge Müdürlüklerinde Bakım, Onarım ve İşletilmesi ihalesinde İhale dokümanında engelli işçi çalıştırılmasına ilişkin düzenleme yapılmamış olması mevzuata aykırımı dır?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İhale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olmadığı, iş kalemlerinin personel esas alınarak hazırlanmadığı, Kamu İhale Genel Tebliği’nin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarını düzenleyen 78’inci maddesinin uygulanmayacağı, kaldı ki ihale konusu işin 1’inci kısmı dışında diğer kısımlarda elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörülmediği, 1’inci kısımda ise bölge müdürlüğü kapsamında 1’den fazla il olduğu ve bu kısım için ihale dokümanında aynı il bazında elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörülmediği anlaşıldığından birim fiyat teklif cetvelinde engelli personele ilişkin bir satır açılmamış olmasının ve ihale dokümanında engelli işçi çalıştırılmasına ilişkin düzenleme yapılmamış olmasının mevzuata aykırı olmadığı hk.


Toplantı No

: 2015/028

Gündem No

: 11

Karar Tarihi

: 29.04.2015

Karar No

: 2015/UH.II-1254

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/20920İhale Kayıt Numaralı “Karayolları Bölge Müdürlüklerinde Bulunan Tünellerin Bakımı, Elektrik-Elektronik-Elektromekanik Sistemlerinin ve Scada (Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi) Otomasyonunun Bakım, Onarım ve İşletilmesi” İhalesi

 6) Başvuru sahibinin 6’ncı iddiasına ilişkin olarak:

“Birim Fiyat Teklif Cetveli

İhale kayıt  numarası :2015/20920

1. KISIM

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

KARAYOLLARI 7.BÖLGE  MÜDÜRLÜĞÜ (SAMSUN) TÜNELLERİNİN BAKIMI, ELEKTRİK-ELEKTRONİK-ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİNİN VE SCADA (UZAKTAN KONTROL VE GÖZLEME SİSTEMİ) OTOMASYONUNUN BAKIM, ONARIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 

ay

36,000

 

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

2. KISIM

 

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

KARAYOLLARI 10.BÖLGE  MÜDÜRLÜĞÜ (TRABZON) TÜNELLERİNİN BAKIMI, ELEKTRİK-ELEKTRONİK-ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİNİN VE SCADA (UZAKTAN KONTROL VE GÖZLEME SİSTEMİ) OTOMASYONUNUN BAKIM, ONARIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 

ay

36,000

 

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

3. KISIM

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

KARAYOLLARI 11.BÖLGE  MÜDÜRLÜĞÜ (VAN) TÜNELLERİNİN BAKIMI, ELEKTRİK-ELEKTRONİK-ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİNİN VE SCADA (UZAKTAN KONTROL VE GÖZLEME SİSTEMİ) OTOMASYONUNUN BAKIM, ONARIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 

ay

36,000

 

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

4. KISIM

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

KARAYOLLARI 13.BÖLGE  MÜDÜRLÜĞÜ (ANTALYA) TÜNELLERİNİN BAKIMI, ELEKTRİK-ELEKTRONİK-ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİNİN VE SCADA (UZAKTAN KONTROL VE GÖZLEME SİSTEMİ) OTOMASYONUNUN BAKIM, ONARIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 

ay

35,000

 

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

5. KISIM

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

KARAYOLLARI 14.BÖLGE  MÜDÜRLÜĞÜ (BURSA) TÜNELLERİNİN BAKIMI, ELEKTRİK-ELEKTRONİK-ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİNİN VE SCADA (UZAKTAN KONTROL VE GÖZLEME SİSTEMİ) OTOMASYONUNUN BAKIM, ONARIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 

ay

36,000

 

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

6. KISIM

 

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

KARAYOLLARI 15.BÖLGE  MÜDÜRLÜĞÜ (KASTAMONU) TÜNELLERİNİN BAKIMI, ELEKTRİK-ELEKTRONİK-ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİNİN VE SCADA (UZAKTAN KONTROL VE GÖZLEME SİSTEMİ) OTOMASYONUNUN BAKIM, ONARIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 

ay

36,000

 

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

 

GENEL TOPLAM

B2

şeklinde düzenlendiği görülmüştür.

İstekliler tarafından Teknik Şartnamelerde belirtilen teknik kriterler ve şartların yerine getirilmesi için katlanılması gereken maliyetler göz önünde bulundurularak söz konusu birim fiyat teklif cetvelinde yer alan iş kalemine ilişkin olarak birim fiyat oluşturulması ve idarece belirlenen miktarlar ile teklif edilen birim fiyatların çarpılması sonucu bulunan tutarların toplanmasıyla toplam teklif fiyatın oluşturulması gerekmektedir.

Yapılan inceleme neticesinde söz konusu ihalede elli ve üzeri işçi çalıştırılması öngörülmesine karşın İdari Şartname’de engelli işçi sayısı ve bu işçilerin tabi olacağı ücret grubuna ilişkin bir belirleme yapılmadığı tespit edilmiştir.

Öte yandan 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30’uncu maddesinde “İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür. İşyerinin işçisi iken sakatlananlara öncelik tanınır.

            …  

Özel sektör işverenlerince bu madde kapsamında çalıştırılan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi özürlü sigortalılar ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen korumalı işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalıların, aynı Kanunun 72 nci ve 73 üncü maddelerinde sayılan ve 78 inci maddesiyle belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, kontenjan fazlası özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanır. İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şarttır. Bu fıkraya göre işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilir. Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz. Bu fıkrada düzenlenen teşvik, kamu idareleri hariç 506 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah ve oranlar üzerinden olmak üzere, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personeli için de uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir.

 Bu maddeye aykırılık hallerinde 101 inci madde uyarınca tahsil edilecek cezalar, özürlülerin ve eski hükümlülerin kendi işini kurmaları, özürlünün iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri, özürlünün işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması ve bu gibi projelerde kullanılır. Tahsil edilen cezaların kullanımına ilişkin hususlar, Türkiye İş Kurumunun koordinatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, en çok işçi ve işvereni temsil eden üst kuruluşların ve en çok özürlüyü temsil eden üst kuruluşun birer temsilcisinden oluşan komisyon tarafından karara bağlanır. Komisyonun çalışma usul ve esasları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.

 Eski hükümlü çalıştırılmasında, kanunlardaki kamu güvenliği ile ilgili hizmetlere ilişkin özel hükümler saklıdır.” hükmü bulunmaktadır.

Aynı Kanun’un “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna aykırılık” başlıklı 101’inci maddesinde; “Bu Kanunun 30 uncu maddesindeki hükümlere aykırı olarak engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli ve eski hükümlü ve çalıştırmadığı her ay için binyediyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulamaz.” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.22’inci maddesinde; “Brüt asgari ücret veya üzerinde ücret ödenmesi öngörülen personelin varsa nakdi yol ve yemek bedeli dahil aylık (78.12 nci maddeye göre gün üzerinden teklif alınan hallerde günlük) ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yapılacak çalışmalara ilişkin ücretler ile engelli işçi ücreti gibi ayrı ayrı hesaplanması gereken her bir işçilik maliyeti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılması, malzeme giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca, ayni teklif verileceği belirtilen yemek ve yol giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi esastır. Ancak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasına göre işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kaleminin/kalemlerinin bulunduğu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesinin birim fiyat teklif cetvelinde, bu iş kalemi/kalemleri kapsamındaki işlerde çalıştırılmak üzere ihale dokümanında asgari sayısı belirtilen personele ilişkin maliyetlere işçilik kaleminde değil, ait olduğu iş kalemi içerisinde yer verilecek ve istekliler de tekliflerini buna göre sunacaklardır.” açıklaması,

Aynı Tebliğ’in 78.28’inci maddesinde; “İsteklilerin aynı il sınırları içerisinde birden fazla iş yerinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, ihale dokümanında aynı il bazında elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörüldüğü ihalelerde 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen asgari orana uyulmak kaydıyla idarece tespit edilen engelli işçi sayısı ile bu işçilerin tabi olacağı ücret grubu idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilecek ve bu işçiler için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılacaktır. İdareler tarafından İş Kanununda belirtilen asgari oranının üzerinde engelli işçi çalıştırılmasını öngören düzenleme yapılması da mümkündür. İstekliler tarafından ihale dokümanında öngörülen engelli işçi sayısı ve bu işçiler için Hazinece karşılanacak prim teşvik tutarları dikkate alınarak teklif bedelleri oluşturulacaktır. İlgili mevzuatında engelli işçi çalıştırılmasını kısıtlayan hükümler saklıdır.” açıklaması yer almaktadır.

Teknik Şartname’de belirtilen teknik kriterler, şartların yerine getirilmesi için katlanılması gereken maliyetler ve ihale konusu işte çalıştırılması planlanan personele ilişkin maliyetler göz önünde bulundurularak söz konusu birim fiyat teklif cetvelinde yer alan iş kalemine ilişkin olarak birim fiyat oluşturulmasının mümkün olduğu, anılan Teknik Şartname’de sayılan farklı unvanlara sahip personele ilişkin herhangi bir satıra birim fiyat teklif cetvelinde yer verilmediği görülmüştür. Diğer taraftan 3’üncü iddia kapsamında yapılan değerlendirmeler dikkate alındığında ihale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olmadığı,  iş kalemlerinin personel esas alınarak hazırlanmadığı, Kamu İhale Genel Tebliği’nin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarını düzenleyen 78’inci maddesinin uygulanmayacağı, kaldı ki ihale konusu işin 1’inci kısmı dışında diğer kısımlarda elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörülmediği, 1’inci kısımda ise bölge müdürlüğü kapsamında 1’den fazla il olduğu ve bu kısım için ihale dokümanında aynı il bazında elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörülmediği anlaşıldığından birim fiyat teklif cetvelinde engelli personele ilişkin bir satır açılmamış olmasının ve ihale dokümanında engelli işçi çalıştırılmasına ilişkin düzenleme yapılmamış olmasının mevzuata aykırı olmadığı değerlendirilmiş ve başvuru sahibi isteklinin ilgili iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap