Demostrasyon yapılması için “ihale komisyonundan” başka “demonstrasyon komisyonu” adı altında başka bir komisyon kurabilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığını belirleme yetki ve sorumluluğunun ihale komisyonunda bulunduğu, bu nedenle, içerisinde ihale komisyonunun üç adet üyesinin de yer aldığı demonstrasyon komisyonunun değerlendirmelerinden faydalanılarak alınmış olan ihale komisyon kararının, yukarıda yer verilen, ihale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere, ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamayacağı şeklindeki Yönetmelik hükmüne aykırı olmadığı hk.


       Kamu İhale Kurulunun 2010/UH.I-2342 Sayılı Kararında:

       Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 19 uncu maddesinde;

       “(1) İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur.

       (2) İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşur. Üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir.

       (3) İhale komisyonunun idarenin personelinden oluşturulması esastır. Ancak, ihaleyi yapan idarede yeterli sayıda veya nitelikte personel bulunmaması halinde Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.

       (4) İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında, başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.

       (5) İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Komisyon üyeleri, kararlarda çekimser kalamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumlu olup; karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçelerini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır.

       (6) İhale komisyonu, teklif veya başvuru kapsamında yer alan belgelerin doğruluğunu teyit için gerekli gördüğü belge ve bilgileri isteyebilir. Komisyon tarafından bu doğrultuda yapılan talepler, ilgililerce ivedilikle yerine getirilir.” hükmü yer almaktadır.

       İhale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde; 07.05.2010 tarihinde onaylanan ihale komisyonu oluşturulmasına ilişkin yazı ile inceleme konusu ihalenin ihale komisyonunun, Başhekim Yard. … (İhale komisyon başkanı), Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni … (Mali üye), Hast. Müd. Yard. … (Uzman üye), Hast. Müd. Yard. … (Uzman üye) ve Tıbbi Sekreter … (Üye) üyelerinden oluştuğu, 18.06.2010 tarihli ihale komisyon kararında ise Tıbbi Sekreter …’ın (Üye) yerine yedek üye Tıbbi Sekreter …’nın (Üye) imzasının yer aldığı görülmüştür.

       22.07.2010 tarihinde idareye gönderilen 1611 sayılı yazı ile ihale komisyonunda uzman üye sıfatıyla yer alan üyelerin uzmanlıklarını gösteren belgeler talep edilmiş olup, idarece gönderilen cevabi yazıda, ihale komisyon üyelerinin unvanlarına ilişkin olarak; Başhekim Yard. …’ın (İhale komisyon başkanı) “Eczacı”,  V.H.K.İ. …’ün (Mali üye) “Mutemet”, Hast. Müd. Yard. …nun (Uzman üye) “Bilgisayar Teknikeri”, Hast. Müd. Yard. …’in (Uzman üye) “Tıbbi Sekreter” ve Satın Alma Müdürü …’nın (Üye) “Tıbbi Sekreter” olduğu bilgilerinin yer aldığı, üyelerin uzmanlıklarını gösteren belgeler kapsamında; Hast. Müd. Yard. …’nun (Uzman üye) … Üniversitesi … Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Bilgisayar Programından Tekniker unvanıyla 27.09.1993 tarihinde mezun olduğunu gösteren belgenin, Hast. Müd. Yard. … (Uzman üye) ve V.H.K.İ. …’ün (Mali üye) Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 2 nci E-Sağlık Kongresine katıldıklarına ilişkin bir yazının, V.H.K.İ. … (Mali üye) adına Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 2 nci E-Sağlık Kongresi, 3 üncü E-Sağlık Kongresi ve Sağlık-Net Entegrasyon Eğitimi katılım belgelerinin, ihale komisyonunun yedek üyelerine ait atama yazıları ve sertifikaların ve de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Hastane Müdürü … (Muayene Komisyonu Başkanı) adına düzenlenmiş olan Bilgisayar Meslek Dalı Eğitim Programları Kurs Sertifikasının gönderilmiş olduğu görülmüştür.

       Bu bağlamda, ihale komisyonunun başkan dahil beş kişiden oluştuğu, bir üyenin mali işlerden sorumlu personel olduğu, üyelerden Hast. Müd. Yard. …’nun “Bilgisayar Teknikeri” unvanıyla ihale konusu işin uzmanı olduğu, diğer uzman üye …’in, Hast. Müd. Yardımcısı sıfatıyla hastanede yapılan işlerin yürütülmesinde yetkili ve ehil olduğu, Kamu İhale Mevzuatında yalnızca, ihale komisyonunda görev alacak kişilerden ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartının bulunduğu, ihale komisyonunda yer alacak uzman üyelerin, ihale konusu işteki uzmanlık düzeyinin saptanmasına ve özel uzmanlık gerektiren alanlara ilişkin özel düzenlemelere yer verilmediği, bu anlamda ihale komisyonunun mevzuata uygun şekilde teşekkül ettiği anlaşılmıştır.

       Diğer taraftan, 11.06.2010 tarihinde, Başhekimlik makamınca onaylanan demonstrasyon komisyonu oluşturulmasına ilişkin yazıda, demonstrasyon işlemlerini gerçekleştirmek üzere bir komisyonun oluşturulduğu, bu komisyonda V.H.K.İ. …, Hast. Müd. Yard. …, Hast. Müd. Yard. …, Uzm. Dr. …, Hast. Müd. …, Ecz. …, Tıbbi Sekreter …, Başhemşire Yard. …, Röntgen Tek. … ve Anestezi Uzm. … olmak üzere sekiz adet üyenin yer aldığı, ihale komisyonu üyelerinden üç adetinin (V.H.K.İ. …, Hast. Müd. Yard. …, Hast. Müd. Yard. …) demonstrasyon komisyonunda da yer aldığı, geriye kalan beş adet üyenin ihale komisyonunda yer almayan üyeler olduğu, demonstrasyon sonucu düzenlenen tutanaklarda adı geçen sekiz üyenin imzasının yer aldığı, oluşturulan demonstrasyon komisyonu ile ihale komisyonunun birbirlerinden farklı komisyonlar olduğu, demonstrasyon komisyonunun ihale komisyonu gibi tek sayıda üyeden teşekkül etmesinin gerekmediği, ihale dokümanına göre, demonstrasyon sonucunda ihale komisyonunun onayladığı firmaların tekliflerinin değerlendirmeye alınacağının düzenlendiği, bu anlamda, ihale komisyonunun, demonstrasyon komisyonunun kararını teyit ederek, bu karar bakımından iradesini ortaya koyduğu ve sorumluluk altına girmiş olduğu, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığını belirleme yetki ve sorumluluğunun ihale komisyonunda bulunduğu, bu nedenle, içerisinde ihale komisyonunun üç adet üyesinin de yer aldığı demonstrasyon komisyonunun değerlendirmelerinden faydalanılarak alınmış olan ihale komisyon kararının, yukarıda yer verilen,  ihale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere, ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamayacağı şeklindeki Yönetmelik hükmüne aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Üst Konuları: İhale Komisyonu


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap