Üst Konuları: İhale Uzmanına Sor, İş Artışı ve Eksilişi, Yeni Sorular
Benzer İçerikler: 4735 sayılı Kanun, alımında, artışı, eksilişinden, Hizmet, Hizmet alımı ihaleleri, Hizmet alımı sözleşmesi, ihale, İlave iş, İş, İş artışı, İş eksilişi, müdür, mümkün, sonra, Sor, Uzmanına, yapılması
Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun 242üncü maddesi kapsamında "Öngörülemeyen durumlar nedeniyle iş artışının zorunlu olması halinde, işin;
a) Sözleşmeye konu hizmet içinde kalması,
b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,
şartlarıyla, sözleşme bedelinin % 20 'sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde ilave iş aynı yükleniciye yaptırılabilir.
İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Bu durumda, yüklenicinin sözleşme bedeli tamamlanıncaya kadar işi ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmesi zorunludur.
Bu ihalede 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesi çevresinde iş eksilişi yapılabilir. İhale konusu işin sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağının anlaşılması halinde ise, yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i ödenir." denilmektedir.
Bu kapsamda yaptığınız sürücülü araç kiralama hizmetinde iş artışı yapıldığında sözleşme bedelinin %20'sini aşmamak üzere iş artışı yapılabiliyor, yukarıda belirtilen şartları taşıdıktan sonra iş artışı onayı hazırlanır ve iş artışı için harcama yetkilisi onay verdikten yapılır, sözleşme bedelinin %20'sine kadar sözleşme süresince birden fazla iş artışı yapılması mümkündür.
İş eksilişine gelince, iş eksilişi için bir onay aranmıyor idare sözleşme kapsamında birim fiyat teklif cetvelinde de belirtildiği kalemlerden tamamını veya bir kısmını alır daha az aldığında ihale yetkilisi bunun için bir ONAY VERMEZ. Sözleşme süresinin sonunda yani iş bittiğinde, sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanır ise yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i ödenir.
Kısacası idare ilk aylarda eksik aldığı hizmeti sonradan sözleşme bedelinin %20'sini aşmamak üzere şartlar dahilinde artırabilir.
Kolaylıklar diliyorum.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap