İhale işlem dosyasının birer örneğinin ilan veya davet tarihini izleyen 3 gün içerisinde ihale komisyonuna verilmemesinin durumu nedir?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında ihale işlem dosyasının birer örneğinin ilân tarihini izleyen üç gün içinde ihale komisyonu üyelerine verildiği yönünde bir belge bulunmamakla birlikte, 4734 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinin üçüncü fıkrasındaki üç günlük sürenin disipliner nitelikte olduğu hk.


Toplantı No

: 2016/028

Gündem No

: 3

Karar Tarihi

: 04.05.2016

Karar No

: 2016/UH.III-1171

 

Şikayetçi: 

G…ak Yemekhane Temizlik Servis Hizmetleri İnşaat Nakliyat Turizm Bilişim Yazılım Ticaret Ltd.Şti 

İhaleyi Yapan Daire: 

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

11.04.2016 / 22506 

Başvuruya Konu İhale: 

2016/12236 İhale Kayıt Numaralı "Yemek Hizmeti Alımı(9 Aylık)" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ

BAŞVURU SAHİBİ:

G…akYemekhane Temizlik Servis Hizmetleri İnşaat Nakliyat Turizm Bilişim Yazılım Ticaret Ltd.Şti,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği,

75. Yıl Bulvarı Park Cad. No:1 16140 Nilüfer/BURSA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/12236İhale Kayıt Numaralı “Yemek Hizmeti Alımı (9 Aylık)” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 08.03.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yemek Hizmeti Alımı (9 Aylık)” ihalesine ilişkin olarak G…akYemekhane Temizlik Servis Hizmetleri İnşaat Nakliyat Turizm Bilişim Yazılım Ticaret Ltd.Şti.nin 28.03.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.04.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince11.04.2016 tarih ve 22506 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.04.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

            Başvuruya ilişkin olarak 2016/917 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

            1) İhale uhdesinde bırakılan firmanın sunmuş olduğu faaliyet belgesinin 2016 yılına ait olup olmadığının incelenmesi,

            2) İhale uhdesinde bırakılan firmanın teklif mektubunun yetkili kişilerce imzalanmadığı, teklifi imzalayan kişiye vekalet verilmediği, vekaletnamenin dosyada olmadığı,

            3) İhale uhdesinde bırakılan firmanın işletme kayıt belgesinin faaliyet konusunun  "Toplu tüketim işletmeleri" olarak belirtildiği, anılan hususun ihale konusu iş ile uyumlu olup olmadığının değerlendirilmesini teminen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan görüş alınması gerektiği,

            4) İhale uhdesinde bırakılan firmanın birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hatalar olabileceği,

            5) İhale uhdesinde bırakılan firmanın işletme kayıt belgelerinin mevzuata uygun olmadığı, işletme kayıt belgesi, ticaret sicil gazetesi ve faaliyet belgelerinde belirtilen adreslerin aynı olmadığı, yemek üretim ve sunumunu kapsayan bir belge olmadığı, mutfağını kullandığı kurum adına alınan işletme kayıt belgeleri olduğu, kendi tesisine ait olmayan belgeyle geçersiz teklif sunulduğu,

            6) İhale uhdesinde bırakılan firmanın teminat mektubu süresinin ve miktarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği,

            7) İhale uhdesinde bırakılan firmanın ticaret sicil gazetesindeki müdürünün ihale zarfını imzalamadığı, ihaleye katılan firma yetkilisi tarafından zarf kapağının imzalandığı, buna ilişkin vekaletnamenin sunulmadığı,

            8) İhale uhdesinde bırakılan firmanın bilanço değerlerinin şartnamede aranan kriterleri sağlamadığı, istenilen oranları karşılamadığı,

            9) İhale komisyonunun Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 19'uncu maddesinin birinci fıkrasına göre oluşturulup oluşturulmadığının incelenmesi gerektiği, ayrıca ihale işlem dosyasının birer örneğinin ilan veya davet tarihini izleyen 3 gün içerisinde ihale komisyonuna verilip verilmediğine dair inceleme yapılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

 

9) Başvuru sahibinin 9’uncu iddiasına ilişkin olarak:

            4734 sayılı Kanun’un “İhale Komisyonu” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir.

            ….

           Gerekli incelemeyi yapmalarını sağlamak amacıyla ihale işlem dosyasının birer örneği, ilân veya daveti izleyen üç gün içinde ihale komisyonu üyelerine verilir…” hükmü yer almaktadır.

          Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 19’uncu maddesinde “(1) İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur.

          (2) İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşur. Üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir.” hükmü bulunmaktadır.

          Yapılan incelemede ihaleye ait ilanın 29.01.2016 tarihinde yayımlandığı, ihale yetkilisi tarafından 05.02.2016 tarihinde ihale konusu işin uzmanı olarak iki adet diyetisyen ve bir mali üye olmak üzere toplam beş kişinin ihale komisyonu üyesi olarak görevlendirildiği, aynı görevlendirme olurunda ihale komisyonu yedek üyelerinin de belirlendiği ve ihale komisyon kararında dört asıl üye ile bir yedek üyenin (mali üye) imzasının yer aldığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede, ihale komisyonunun mevzuata uygun olarak oluşturulduğu sonucuna ulaşılmıştır.

            Öte yandan, idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında ihale işlem dosyasının birer örneğinin ilân tarihini izleyen üç gün içinde ihale komisyonu üyelerine verildiği yönünde bir belge bulunmamakla birlikte, 4734 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinin üçüncü fıkrasındaki üç günlük sürenin disipliner nitelikte olduğu, ihale komisyon üyesinin ihale dokümanında aykırılık olduğuna dair tespiti varsa bu hususu her daim karşı oy kullanmak suretiyle komisyon kararına yazmak hakkı olduğu dikkate alındığında, başvuru sahibinin ihale işlem dosyasının birer örneğinin ilan tarihini izleyen 3 gün içerisinde ihale komisyonuna verilip verilmediğine dair inceleme yapılması gerektiği iddiası yerinde bulunmamıştır.

            Diğer taraftan başvuru sahibi tarafından başvuru bedeli olarak 10.118,00 TL yatırıldığı tespit edilmiştir. Ancak, başvuru sahibi tarafından ihalenin ikinci kısmı itirazen şikâyete konu edilmiştir. Söz konusu kısmın yaklaşık maliyeti için Kanun’da öngörülen başvuru bedeli 3.372,00 TL’dir. İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in 11’inci maddesinin altıncı fıkrasında “…Kısmi teklife açık ihalelerde ise tekliflerin verilmesi ile bu aşamadan sonraki işlemlere ilişkin başvurularda, başvuru bedeli toplam yaklaşık maliyet üzerinden yatırılır. Başvuruya konu kısmın yaklaşık maliyetine göre fazla yatırıldığı tespit edilen tutar Kurum tarafından başvuru sahibine iade edilir.” şeklinde yer alan açıklama uyarınca,   fazla yatırılan 6.746,00 TL’nin yazılı talebi halinde başvuru sahibine iadesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

1) Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

2) Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,

   Oybirliği ile karar verildi.

 

 


Üst Konuları: İhale Komisyonu

Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap