Merhabalar, Ben …, A… Üniversitesinde hukuk öğrencisiyim. Yaz stajı yaptığım hukuk bürosunda araştırmam için kamu ihale üyelerinin üyelik durumları ile kendi öz görevlerinin bağımsız olup olmadığı soruldu. İnternet üzerinden yaptığım onca taramaya rağmen tatmin edici bir cevap bulamadım ve size danışmak istedim. İhale komisyon üyesinin statüsünde meydana gelen değişiklikler sonucu örneğin tenzil-i rütbeye maruz kaldığında üyelik […]
Merhabalar, Ben …, A… Üniversitesinde hukuk öğrencisiyim. Yaz stajı yaptığım hukuk bürosunda araştırmam için kamu ihale üyelerinin üyelik durumları ile kendi öz görevlerinin bağımsız olup olmadığı soruldu. İnternet üzerinden yaptığım onca taramaya rağmen tatmin edici bir cevap bulamadım ve size danışmak istedim. İhale komisyon üyesinin statüsünde meydana gelen değişiklikler sonucu örneğin tenzil-i rütbeye maruz kaldığında üyelik durumu değişir mi? Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Saygılar.
Üst Konuları: Z..
Benzer İçerikler: değişiklikler, değişir, Durumu, gelen, ihale, kaldığında, komisyon, maruz, Meydana, mi, örneğin, rütbeye, sonucu, statüsünde, tenzili, üyelik, üyesinin, Z
Mevzuat Hükümleri:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale komisyonu” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir.
İhaleyi yapan idarede yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde, bu Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.
Gerekli incelemeyi yapmalarını sağlamak amacıyla ihale işlem dosyasının birer örneği, ilân veya daveti izleyen üç gün içinde ihale komisyonu üyelerine verilir.
İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. Kararlarda çekimser kalınamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumludur. Karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır.
İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır.”hükmü,
İhale Uygulama Yönetmeliklerindeki “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı maddelerinde “(1) İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur.
(2) İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşur. Üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir.
(3) İhale komisyonunun idarenin personelinden oluşturulması esastır. Ancak, ihaleyi yapan idarede yeterli sayıda veya nitelikte personel bulunmaması halinde Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.
(4) İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında, başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.
(5) İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Komisyon üyeleri, kararlarda çekimser kalamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumlu olup; karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçelerini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır.
(6) İhale komisyonu, teklif veya başvuru kapsamında yer alan belgelerin doğruluğunu teyit için gerekli gördüğü belge ve bilgileri isteyebilir. Komisyon tarafından bu doğrultuda yapılan talepler, ilgililerce ivedilikle yerine getirilir.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İhale yetkilisi ve ihale komisyonu” başlıklı 5’nci maddesinde “5.1. 4734 sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinde “ihale yetkilisi”; idarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi veya kurulları ile usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış görevlileri olarak belirlenmiştir. İdarelerin bu yetkilere sahip kişi, kurul veya görevlileri ise, kendi mevzuatlarında belirlenmektedir. Bu nedenle, idarenin tabi olduğu mevzuat çerçevesinde, ihale yetkilisinin idarelerce belirlenmesi gerekmektedir.
5.2. İhale komisyonunun eksiksiz olarak ihaleyi sonuçlandırabilmesi için idarece yeterli sayıda yedek üyenin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, yedek üyeler tespit edilirken ihale konusu işin uzmanları ile muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel yerine geçecek yedek üyeler mutlaka belirlenmelidir.
5.3. Yedek üyelerin asıl üyelerin taşıması gereken özellikleri haiz olması gerekir. Bir makamdaki görevi nedeniyle ihale komisyonunda görevlendirilen kişinin o görevinden herhangi bir şekilde ayrılması sonucu komisyon üyeliğinden de ayrılmak zorunda kalması halinde ayrılan personelin yerine atanan kişi değil, o asıl üyenin yedeği ile ihaleye devam edilmesi ve herhangi bir nedenle asıl üyenin yerine geçen yedek üyenin geçerli mazeret durumları hariç ihale sonuçlanıncaya kadar komisyon üyeliğine devam etmesi gerekmektedir.
…
5.9. İhale komisyonu başkan ve üyeleri çekimser oy kullanamazlar ve verdikleri oy ve kararlardan sorumludurlar. Bu nedenle, çoğunluk görüşüne katılmayanların karşı oylarını ve gerekçesini komisyon kararına yazarak imzalamaları gerekmektedir. İhale komisyonunun eksiksiz toplanıp karar vermesi gerektiğinden, eksik üye ile ihale komisyon kararı alınamaz....”açıklaması yer almaktadır.
Öncelikle sorunuz kapsamlı bir soru ancak aşağıdaki şekilde cevaplanabilir. Tenzili rütbe gibi bir durumda iki seçenek ortaya çıkmaktadır.
Birincisi eğer ihale komisyonda görevlendirilen kişi makamındaki görevi nedeniyle ihale komisyonuna görevlendirilmiş ise örneğin bir genel müdürlükte daire başkanı ihale komisyon başkanı olarak kendi birimindeki bir ihale için görevlendirilmiş ve daha sonra daire başkanı görevden alınmış ise (tensizili rütbe vs.) bu kişinin ihale komisyonu üyeliği sona ereceği değerlendirilmektedir. Bir makamdaki görevi nedeniyle ihale komisyonunda görevlendirilen kişinin o görevinden herhangi bir şekilde ayrılması sonucu komisyon üyeliğinden de ayrılmak zorunda kalması halinde ayrılan personelin yerine atanan kişi değil, o asıl üyenin yedeği ile ihaleye devam edilmesi gerekmektedir.
İkinci seçenek ise ihale komisyonda görevlendirilen kişi makamındaki görevi sebebiyle olmayan bir şekilde ihale komisyonuna görevlendirilmiş ise örneğin bir genel müdürlükte ihale komisyon üyeliğine idari ve mali işler daire başkanlığından mali üye olarak görevlendirilmiş bir personel atanmış ise bu personelin idari ve mali işlerdeki görev yeri değişmediği sürece komisyon üyeliği sona ermez veya uzman üye olarak görevlendirilen kişinin A biriminden B birimine görevlendirilmesi ihale komisyonu üyeliğini sona erdirmeyeceği geçerli mazeret durumları hariç ihale sonuçlanıncaya kadar komisyon üyeliğine devam etmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap