İhaleyi yapan idarenin dışındaki bir idare tarafından istekli için yasaklama işlemi başlatıldığının bilgisinin gelmesi durumunda istekli ile sözleşme imzalanabilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

A...M Turz. Taş. Oto. Yat. Pet. Ürün Yön. Dan. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından mevcut iş deneyim belgelerinin mevzuata uygun olmayan iş deneyim belgeleriyle elde edildiği iddiasına yer verilmiştir. Kamu İhale Mevzuatı açısından sadece inceleme konusu ihale kapsamındaki ihale işlem dosyası üzerinden değerlendirme yapılabileceğinden hareketle başka bir ihaledeki bilgi ve belgelerin incelenen ihale için dikkate alınamayacağı, kaldı ki incelemeye konu ihale işlem dosyası içerisinde de söz konusu iş deneyim belgelerinin uygun olmayan iş deneyim belgeleriyle elde edildiğine dair herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılamadığı ve bu nedenle başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin sözleşmeye davet yazısı gönderilse dahi yasaklanacağı için sözleşme imzalayamayacağı iddiasına ilişkin olarak yapılan incelemede, Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden hakkında kamu davası açılmasına karar verilenlerin ve 58’inci maddenin ikinci fıkrasında yer alanların 4734 sayılı Kanun kapsamındaki ihalelere yargılama sonuna kadar katılamayacakları anlaşılmaktadır. Kurum kayıtları üzerinden yapılan sorgulamada ihale tarihinde A...M Turz. Taş. Oto. Yat. Pet. Ürün Yön. Dan. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yasaklı olduğuna ya da hakkında kamu davası açıldığına dair herhangi bir kayıt bulunmadığı ve bahse konu isteklinin yasaklı ya da hakkında kamu davası açılmadığının kurum kayıtlarından tespit edildiği ve söz konusu isteklinin incelenen ihale kapsamında teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirecek bir durumun olmadığı ve bu nedenle başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.


İhaleyi yapan idarenin dışındaki bir idare tarafından istekli için yasaklama işlemi başlatıldığının bilgisinin gelmesi durumunda istekli ile sözleşme imzalanabilir mi?

Toplantı No

: 2016/034

Gündem No

: 8

Karar Tarihi

: 08.06.2016

Karar No

: 2016/UH.I-1513

 

Şikayetçi: 

M… Grup Taşımacılık Turizm Otomotiv Emlak Bilişim Gıda İnşat Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. 

İhaleyi Yapan Daire: 

Jandarma Ted.Mrkz.K.Lığı(Güvercinlik/Ankara) İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

16.05.2016 / 29838 

Başvuruya Konu İhale: 

2016/42644 İhale Kayıt Numaralı "91 Araçla 71 Güzergahta Personel Taşıma Hizmeti" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ

 

BAŞVURU SAHİBİ:

M… Grup Taş. Turz. Oto. Eml. Bil. Gıda İnş. San.  ve Tic. Ltd. Şti.,

 

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Jandarma Tedarik Merkez Komutanlığı (Güvercinlik/Ankara),

Org. Eşref Bitlis Kışlası, İstanbul Yolu Carrefoursa Alışveriş Merkezi Karşısı 06797 Etimesgut/ANKARA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/42644 İhale Kayıt Numaralı “91 Araçla 71 Güzergâhta Personel Taşıma Hizmeti” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Jandarma Tedarik Merkez Komutanlığı (Güvercinlik/Ankara) tarafından 30.03.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “91 Araçla 71 Güzergahta Personel Taşıma Hizmeti” ihalesine ilişkin olarak M… Grup Taş. Turz. Oto. Eml. Bil. Gıda İnş. San.  ve Tic. Ltd. Şti.nin 29.04.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.05.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 16.05.2016 tarih ve 29838 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.05.2016tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2016/1200 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olan A…M Turz. Taş. Oto. Yat. Pet. Ürün Yön. Dan. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından idareye geçerli bir iş deneyim belgesi sunmuş olsa da Kamu İhale Kurulu kararı ve Ankara 4. İdare Mahkemesi kararlarında görüleceği üzere mevcut iş deneyim belgelerinin uygunsuz iş deneyim belgeleriyle kamu kuruluşlarına hizmet verilerek elde edildiği, itirazen şikâyet dilekçesi ekinde sunulan TPAO Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı yazısında söz konusu istekli için yasaklama işlemi başlatıldığının belirtildiği, bahse konu istekli sözleşmeye davet yazısı gönderilse dahi yasaklanacağı için sözleşme imzalayamayacağı ve ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İhale konusu işin “91 Araçla 71 Güzergâhta Personel Taşıma Hizmeti” olduğu, söz konusu ihalede 18 adet doküman alındığı ve 11 adet teklif sunulduğu,

 

18.04.2016 tarihli ihale komisyonu kararının incelenmesinde, Yaman Turz. Ser. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Yeni Tur Turz. Taş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin herhangi bir teklif bedeli sunmadığı, Ankara Metropol Sey. Oto Kir. İç ve Dış Tic. A. Ş. – Global Grup Ulş. Hiz. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve İlke Tur Turz. Taş. San ve Tic. Ltd. Şti.nin ise Kamu İhale Genel Tebliği’nin 36.2’nci maddesi ve İdari Şartname’nin 7.4.2’nci maddesinde istenilen yıla ait bilanço belgelerini sunmadığı gerekçeleriyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, bahse konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak A…M Turz. Taş. Oto. Yat. Pet. Ürün Yön. Dan. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise Kaya Seyahat Turz. San. ve Dış. Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17’nci maddesinde “İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:

 

a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs  etmek.

           

b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

           

c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.

           

d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.

           

e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak.

 

Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalelere katılmaktan yasaklama” başlıklı 58’inci maddesinde “17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Katılma yasakları, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili veya bağlı bulunulan bakanlık, herhangi bir bakanlığın ilgili veya bağlı kuruluşu sayılmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı birlik, müessese ve işletmelerde ise İçişleri Bakanlığı tarafından verilir.

 

Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması halinde şirket  ortaklarının tamamı hakkında, sermaye şirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında birinci fıkra hükmüne göre yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları halinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir…” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İsteklilerin ceza sorumluluğu” başlıklı 59’uncumaddesinde “Taahhüt tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra tespit edilmiş olsa dahi, 17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlardan Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza kovuşturması yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Hükmolunacak cezanın yanısıra, idarece 58 inci maddeye göre verilen yasaklama kararının bitiş tarihini izleyen günden itibaren uygulanmak şartıyla bir yıldan az olmamak üzere üç yıla kadar bu Kanun kapsamında yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan mahkeme kararıyla 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlarla birlikte yasaklanırlar.

 

Bu Kanun kapsamında yapılan ihalelerden dolayı haklarında birinci fıkra gereğince ceza kovuşturması yapılarak kamu davası açılmasına karar verilenler ve 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlar yargılama sonuna kadar Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamaz. Haklarında kamu davası açılmasına karar verilenler, Cumhuriyet Savcılıklarınca sicillerine işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna bildirilir…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler”  başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) (İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; teknolojik ürün deneyim belgesinin ve yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleriyle ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

c) Yapımla ilgili hizmet işleri dahil hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilecek danışmanlık hizmetlerinde, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 38 inci maddesinde düzenlenen iş deneyimini gösteren belgelerin,

istenilmesi zorunludur.

 

(2) İlk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleri, ilgisine göre birinci fıkranın (a) veya (b) bendi kapsamında değerlendirilir.

(3) İş deneyiminin belirlenmesi amacıyla;

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b), (c) ve (f) bentlerine göre yapılan ihalelerde, teklif edilen bedelin % 25’i ile % 50’si aralığında idarece belirlenecek bir orandan az olmamak üzere,

b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle ve Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerde, yaklaşık maliyetin %25’i ile % 50’si aralığında, idarece belirlenecek parasal tutardan az olmamak üzere,

ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler ile teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması istenir.

(4) İlgili mevzuat uyarınca gelecek yıllara yaygın olarak gerçekleştirilecek işlerin, açık ihale usulüyle ve Kanunun 21 inci maddesinin (b), (c) ve (f) bentlerine göre ihale edilmesi halinde, iş deneyimine ilişkin oranlar üçüncü fıkranın (a) bendine göre belirlenen oranın, bir yıldan fazla süreli işlerde 4/5’i, iki yıldan fazla süreli işlerde 3/5’i, üç yıldan fazla süreli işlerde 2/5’i alınarak hesaplanır ve bu oranlar yeterlik kriteri olarak öngörülür. Belli istekliler arasında ihale usulüyle ve Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerde ise bu oranlara göre belirlenen parasal tutarlar yeterlik kriteri olarak öngörülür.

(5) İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

(6) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur.

(7) Tüzel kişi tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgenin, ihale veya son başvuru tarihinden geriye doğru en az bir yıldır kesintisiz olarak aynı tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortağa ait iş deneyimini gösteren belgeler teminat süresi sonuna kadar başka bir tüzel kişiye kullandırılamaz.

(8) Konsorsiyumların katılabileceği ihalelerde, uzmanlık gerektiren kısımlar esas alınarak konsorsiyum ortağı tarafından birden fazla kısma ya da tek bir aday veya istekli tarafından işin tamamına başvuruda bulunulması veya teklif verilmesi halinde, iş deneyimini tevsik etmek amacıyla her bir kısım için iş deneyimini gösteren ayrı bir belge sunulabilir.” hükmü

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri, sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Şehir İçi veya Şehirlerarası Her Türlü Personel Taşıma (Servis) Hizmetleri…” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından mevcut iş deneyim belgelerinin uygunsuz iş deneyim belgeleriyle kamu kuruluşlarına hizmet verilerek elde edildiği yönündeki iddiaya ilişkin olarak yapılan incelemede,

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından 18.01.2016 tarih ve 2014/147165-1085379-1-1 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu belgede işin adının “Personel taşıma servis alımı” işi olduğu ve İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen benzer iş tanımına uygun olduğu, ayrıca bahse konu iş deneyim belgesi tutarının da ihale dokümanı kapsamında istenilen bedeli karşıladığı ve sunulan iş deneyim belgesinin sağ alt tarafında da söz konusu belgenin EKAP üzerinden düzenlendiğine dair ibarenin yer aldığıdiğer taraftan idarenin cevap yazısında da iş deneyim belgesinin EKAP üzerinden düzenlendiğine dair teyidin yapıldığının belirtildiği, söz konusu iş deneyim belgesinin de yapılmış olan bir iş karşılığında düzenlendiği, iş deneyim belgesini düzenleyen idare tarafından da iş deneyime konu işin geçici kabulünün yapıldığı bu itibarla da gerçekleştirilmiş bir iş karşılığında söz konusu belgenin düzenlendiği anlaşılmış olup ihale konusu iş kapsamında sunulan iş deneyim belgesinin mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

A…M Turz. Taş. Oto. Yat. Pet. Ürün Yön. Dan. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından mevcut iş deneyim belgelerinin mevzuata uygun olmayan iş deneyim belgeleriyle elde edildiği iddiasına yer verilmiştir. Kamu İhale Mevzuatı açısından sadece inceleme konusu ihale kapsamındaki ihale işlem dosyası üzerinden değerlendirme yapılabileceğinden hareketle başka bir ihaledeki bilgi ve belgelerin incelenen ihale için dikkate alınamayacağı, kaldı ki incelemeye konu ihale işlem dosyası içerisinde de söz konusu iş deneyim belgelerinin uygun olmayan iş deneyim belgeleriyle elde edildiğine dair herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılamadığı ve bu nedenle başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

     

İhale üzerinde bırakılan isteklinin sözleşmeye davet yazısı gönderilse dahi yasaklanacağı için sözleşme imzalayamayacağı iddiasına ilişkin olarak yapılan incelemede,

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden hakkında kamu davası açılmasına karar verilenlerin ve 58’inci maddenin ikinci fıkrasında yer alanların 4734 sayılı Kanun kapsamındaki ihalelere yargılama sonuna kadar katılamayacakları anlaşılmaktadır.

 

Kurum kayıtları üzerinden yapılan sorgulamada ihale tarihinde A…M Turz. Taş. Oto. Yat. Pet. Ürün Yön. Dan. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yasaklı olduğuna ya da hakkında kamu davası açıldığına dair herhangi bir kayıt bulunmadığı ve bahse konu isteklinin yasaklı ya da hakkında kamu davası açılmadığının kurum kayıtlarından tespit edildiği ve söz konusu isteklinin incelenen ihale kapsamında teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirecek bir durumun olmadığı ve bu nedenle başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.

 


Üst Konuları: İhalelerden Yasaklama

Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap