İki farklı istekli adına ihaleye teklif verme durumunun açıkça Kanunun 17 nci maddesinde yasak fiil ve davranış olarak belirlenmiş olup, idare tarafından adı geçen iki istekli hakkında Kanunun 58 inci maddesinde belirtilen yasaklama işlemlerinin uygulanmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı hk.
Kamu İhale Kurulunun 2012/UY.I-1428 Sayılı Kararında:
İdare tarafından başvuru sahibi ile N…’in geçici teminatlarının gelir kaydedildiği, söz konusu istekliler hakkında yasaklama işlemlerinin başlatıldığı anlaşılmış olup, gerekçe olarak Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin gösterildiği tespit edilmiştir.
Başvuru sahibi istekli tarafından sunulan, teklif mektubu ve imza sirküleri incelendiğinde, A… ile F…’ın münferiden şirket müdürü unvanı ile S.. İnş. Taah. ve Tic. Ltd. Şti.’ni temsile yetkili oldukları anlaşılmış olup, şikayete konu ihaleye sunulan teklif mektubunun da A… tarafından imzalandığı anlaşılmıştır.
İhaleye istekli sıfatı ile katılan N… tarafından sunulan yeterlik belgeleri incelendiğinde, N…’in noter onaylı imza beyannamesine yer verildiği, söz konusu kişinin A…’ü vekil tayin ettiği, bu durumu tasdikleyen noter onaylı vekâletnamenin teklif dosyası içerisinde sunulduğu, ayrıca vekil tayin edilen A…’ün noter onaylı imza beyannamesine yer verildiği anlaşılmış olup, şikayete konu ihaleye sunulan teklif mektubunun da A… tarafından imzalandığı tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekâleten birden fazla teklif verildiğinin tespit edilmesi durumunda, Kanunun 58 inci maddesi uyarınca söz konusu isteklilerin ihaleye iştirak ettirilmeyeceği ve haklarında yasaklama kararının verileceği hüküm altına alınmıştır.
Mevcut durum incelendiğinde, S… İnş. Taah. ve Tic. Ltd. Şti.’ni temsile yetkili şirket müdürü A…’ün temsil ettiği istekli adına asaleten, imzaya yetkili olarak vekil tayin edildiği N… adına vekâleten teklif mektuplarını imzaladığı, başka bir deyişle, iki farklı istekli adına şikayete konu ihaleye teklif sunduğu anlaşılmıştır. Söz konusu durum açıkça Kanunun 17 nci maddesinde yasak fiil ve davranış olarak belirlenmiş olup, idare tarafından adı geçen iki istekli hakkında Kanunun 58 inci maddesinde belirtilen yasaklama işlemlerinin uygulanmasında mevzuata aykırılık bulunmamıştır.
Bununla birlikte, Kanunun 10 uncu maddesinde, gerçeğe aykırı hususlar içeren taahhütname sunan isteklilerin geçici teminatlarının gelir kaydedileceğinin belirtildiği, … teklif fiyat mektubu standart formunda, “4734 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (d) bendi gereğince ihale konusu işe kendimiz veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermediğimizi beyan ediyoruz.” ifadesinin yer aldığı, isteklilerin teklif mektubunu imzalamaları sonucunda söz konusu hususu taahhüt altına aldıkları, teklif mektubunun bu haliyle bir taahhütname niteliğinde olduğu kabul edildiğinden, başvuru sahibinin ve N…’in geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi işleminin mevzuata aykırılık içermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Üst Konuları: İhalelerden Yasaklama
Benzer İçerikler: adına, da, durumununda, farklı, hakkında, İhalelerden, ihaleye, İki, istekli, İşlemleri, mıdır, Teklif, uygulanmalı, verme, Yasaklama
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap