İŞÇİ ALACAKLARI

Yayın Tarih: 25.12.2018 11:12
Özet

Üstadım Saygılar, X belediyesinde anahtar teslim götürü bedel işte Yükleniciye 17 ay hakediş düzenlendi. Bu süre zarfında yigş kapsamında işçi alacakları için ilana çıkıldı ve tutanak tutuldu. Kimse de başvurmadı. Fakat yüklenicinin iflasından sonra işçiler alacakları olduğuna dair mahkemeye gittiler. Mahkeme de müteselsilen bizi sorumlu tuttu. Yüklenicinin bizden alacağı para yok. Biz hangi kusurla bu […]


Üstadım Saygılar,

X belediyesinde anahtar teslim götürü bedel işte Yükleniciye 17 ay hakediş düzenlendi. Bu süre zarfında yigş kapsamında işçi alacakları için ilana çıkıldı ve tutanak tutuldu. Kimse de başvurmadı. Fakat yüklenicinin iflasından sonra işçiler alacakları olduğuna dair mahkemeye gittiler. Mahkeme de müteselsilen bizi sorumlu tuttu. Yüklenicinin bizden alacağı para yok. Biz hangi kusurla bu ücretleri yatıracağız ? Kendimizi nasıl savunmalıyız ?


Benzer İçerikler: , , , , ,

Benzer Yazılar

Cevabımız

 

Yapım İşleri Genel Şartnamesi / Çalışanların hakları ve çalışma şartları 34 maddesinde

 “(2) Yapı denetim görevlisi iş yerinde çalışanlar arasında yüklenici veya alt yükleniciler tarafından ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığını kontrol ederek ücretleri ödenmeyen varsa yükleniciden ve alt yüklenicilerden istenecek bordrolara göre bu ücretlerin yüklenici hakedişinden ödenmesini sağlayacaktır. Bunun için yüklenicinin hakediş istemesi üzerine bu istek ve hakedişin ödeneceği tahmini tarih, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 36 ncı maddesinde yazılı olduğu şekilde ilan olunur. İlanın yapıldığı, yapı denetim görevlisinin ve yüklenici veya vekili ile işçi temsilcisinin imzaladıkları bir tutanakla tespit edilerek bu tutanağın bir sureti hakedişin ödeme yerine gönderilir.

(3) Yükleniciden alacağı olan işçi, personel ve teknik elemanlar, ilan tarihinden başlamak üzere bir hafta içinde yapı denetim görevlisine başvurabilirler. Alacaklar, hakediş raporunun düzenlendiği tarihten önceki (işçi ücretleri ödeme günü öncesindeki) günler için belirlenmiş sayılır. Bu tür alacakların üç aylık tutarından fazlası hakkında idareye herhangi bir sorumluluk düşmez.” Hükmüne göre 3 aylık alacaklar tutarında idareye sorumluluk düşmektedir.

Ancak bu ödemlerin kime yapılacağının saptanması gerekir.

Buda yüklenicinin SGK açtırdığı işyeri numarasına göre sorgulama yapılarak bu SGK numarası altında çalışan işçilerin hangi tarihlerde çalıştığı bulunabilir.

Buna göre de 3 aylık bu kişilere ödeme yapılabilir.

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap