İşçinin çalıştırılmasında yüklenici beyanı, SGK kayıtları ve kontrol teşkilatının tespitleri farklılık arz ettiğinde nasıl bir yöntem uygulanır?

Yayın Tarih: 20.10.2017 11:10
Özet

Kurumumuzca ihaleyi yapılan ve sözleşmesi imzalanarak işe başlanan temizlik işçisi hizmet alımı ihalesinde ( ihale ay olarak çıkılmıştır.) yüklenicinin eylü ayı için yaptığı iş için konrol komisyonunca yapılan puantajında işçinin 7 izinli gününün bulunduğu 21 iş günü (2 günü raporlu) çalıştığı belirtilmiştir. aynı ayın ücret bordrosunda ise aynı işçinin 17 gün normal çalışma 2 gün […]


Kurumumuzca ihaleyi yapılan ve sözleşmesi imzalanarak işe başlanan temizlik işçisi hizmet alımı ihalesinde ( ihale ay olarak çıkılmıştır.) yüklenicinin eylü ayı için yaptığı iş için konrol komisyonunca yapılan puantajında işçinin 7 izinli gününün bulunduğu 21 iş günü (2 günü raporlu) çalıştığı belirtilmiştir. aynı ayın ücret bordrosunda ise aynı işçinin 17 gün normal çalışma 2 gün hafat sonu 4 hünde bayram Günü olarak aylık ücret bordrosunda göstermiştir. Bu içinin çalıştı gün toplamı 23 gün eksik gün sayısı da 7 gün olarak ücret bodrosuna yansımıştır. Aynı işçi için yapılan SGK bildiriminde ise yüklenici 26 gün çalışma 5 gün eksik göstermiştir. bu durum da hakediş ödenir mi? Hakedişin ödenmesi için ne yapılması gerekir?


Cevabımız

Kontrol teşkilatının yetkileri sözleşmede belirtilir. Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa kontrol teşkilatı; işlerin yürütülmesiyle ilgili olarak her türlü denetim, malzeme, işlerin ve sözleşmesinde onaya sunulması gerektiği belirtilen yüklenici personelinin onay veya reddi, ödeme miktarlarının tespiti, işlerin düzeltilmesi ve sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi konusunda talimat vermeye ve uygulamaya yetkili olup, fesih, tasfiye, süre uzatımı, iş artışı, iş eksilişi, kabul, yüklenici nam ve hesabına iş yaptırma ve alt yüklenicileri onaylama hususlarında ise idareye görüş bildirir.

Belli dönemler halinde ( günlük, haftalık, vs ) tekrarlanmak suretiyle ifa edilen  sürekli nitelikteki işlerde kontrol teşkilatı, yapılan işle ilgili olarak dönemler itibariyle kayıt tutar. Hakediş ödemelerinde bu kayıtlar da dikkate alınır ve sözleşme ve eklerine aykırı olarak gerçekleştirildiği tutanağa yazılan işler için sözleşmesinde belirtilen kesinti ve cezalar uygulanır.

İşyerinde, işin sözleşme ve eklerine ve iş programına uygun olarak yapılmasını temin ve bunun kontrolü için idarenin sözleşmesinde belirlediği kayıtlar, yüklenici ile birlikte kontrol teşkilatı tarafından tutulur. Yüklenici bu kayıtları ve ilgili belgeleri imzalamak zorundadır. Bunlardan imzalı birer kopya yükleniciye verilir.

Yüklenici, bu belgeler ve defterleri imzalamış olmakla içindekileri ve yapılan hesapların doğruluğunu kabul etmiş olur. Bu belgeleri  imzalamaz  veya ihtirazı kayıtla imzalarsa karşı görüşlerini yazılı olarak bildirmesi için, kayıt ve belgelerin kendisine gösterildiği tarihten başlamak üzere, on (10) gün süre verilir. Bu süre içinde karşı görüşlerini yazı ile bildirmezse belgelerin ve defterlerin içinde kayıtlı hususları kabul ve imza etmiş sayılır ve bu durumu tespit eden bir tutanak düzenlenerek kayıtlara eklenir.

Sözleşme konusu iş, belli bir hizmetin dönemler halinde ( günlük, haftalık, vs ) ifa edilmesi suretiyle yapılan sürekli nitelikte bir iş ise, yukarıda sözü edilen kayıtlar bu dönemler itibariyle tutulur ve kayıtlara itiraz da kayıtların tutulduğu sırada yapılır. Bu kayıtlarda işin sözleşme ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığı, işlerdeki hata, kusur ve eksiklikler, kaç kişinin çalıştığı ve hangi makine ve ekipmanın kullanıldığı ve kontrol teşkilatı tarafından gerek görülen diğer hususlar belirtilir. Bu kayıt ve itirazlar hem hakediş ödemelerinde, hem de sözleşmenin sona erdiği tarihte kabul komisyonu tarafından gerçekleştirilecek kabul işlemlerinde esas alınır.

Yani sizin işinizde kontrol teşkilatının tespiti esas olup yüklenici ihtirazi kayıtlı olarak imzalamamış ise kontrol teşkilatının tespitleri yüklenici tarafından da kabul edilmiş sayılır.

Bildiğiniz gibi işçiler için çalışma günlerinde çalıştığı günler için ve çalışmış olarak sayılacak hafta tatili için ve yıllık izinli oldukları günler için normal ücreti verilmekte, hafta tatilinde çalıştığı günler için fazla çalışma ücreti ödenmektedir. İzinli olduğu günler için ve raporlu olduğu günler için ise ihalenizde yemek ve yol öngörülmüş ise brüt olarak bunların kesilmesi gerekmektedir.

Yüklenici firma tarafından 17+2+4=23 gün olarak çalıştırıldığı ancak 26 gün üzerinden SGK’sının gösterildiği, kontrol teşkilatı tarafından ise 21 gün olarak işçinin çalıştığının tespit edildiği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda idare olarak ihtirazi kayıt yok ise hakedişin ödenmesinde kontrol teşkilatı tarafından belirtilen gün sayısının esas alınması gerekmektedir. Bunun yanından SGK tarafından eksik işçiliğin bildirilmesi nasıl suç ise fazla işçiliğin bildirilmesi de suç olup öncelikle yüklenici tarafından söz konusu fiili  durumun SGK kayıtlarında da düzeltilmesi ve fiili durumla uyumlu hale getirilmesi, eğer yüklenici tarafından söz konusu kayıt düzeltilmez ise idarece SGK’ya yazı yazılarak kayıtların fiili duruma uyacak şekilde düzeltilmesi yoluna gidilmesi gerekmektedir.

Kolaylıklar diliyorum.

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap