Kapasite raporunda yemek üretimi yapılacak olan tesiste çalışan aşçı ve aşçı yardımcılarına ait hijyen belgeleri ve ihale tarihi itibariyle sigorta primlerinin yatırıldığına dair belgeler istenebilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Kapasite raporunun temel amacı yemek üretim miktarını göstermek olup, yemek üretim faaliyetlerinin niteliği gereği üretim tesisinde görevli personel sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. İhale konusu işin gerektirdiği miktardaki üretimin kapasite raporunda belirtilenden farklı sayıda personel istihdamı ile gerçekleştirilmesi mümkündür. Dolayısıyla, söz konusu düzenlemenin yeterlilik kriteri olarak belirlenmesinin ihale konusu işin özelliği itibariyle yerinde olmadığı hususu açıktır. Bu itibarla, yukarıda yer alan mevzuat düzenlemelerine göre yeterlilik kriteri olarak, ihale tarihinde isteklilerden teklif zarfları kapsamında kapasite raporunda belirtilen sayıda yemek üretimi yapılacak olan tesiste çalışan aşçı ve aşçı yardımcılarına ait hijyen belgeleri ve ihale tarihi itibariyle sigorta primlerinin yatırıldığına dair belgelerin istenilmesi ihaleye katılımı engellemektedir. Teknik Şartname’nin 16’ıncı maddesindeki şikâyete konu düzenlemenin 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde yer verilen temel ilkelere, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesine ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 66‘ncı maddesine aykırılık oluşturduğu anlaşıldığından ihalenin iptali gerekmektedir.


Toplantı No

: 2014/075

Gündem No

: 52

Karar Tarihi

: 12.11.2014

Karar No

: 2014/UH.I-3695

 

Şikayetçi: 

Öz Y…r Gıda İnşaat Nak. Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. 

İhaleyi Yapan Daire: 

G…r İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü- Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlık 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

02.09.2014 / 28469 

Başvuruya Konu İhale: 

2014/88757 İhale Kayıt Numaralı "1923 Taşımalı İlköğretim Öğrencisine 180 İş Günü Sıcak Yemeğ Veya Ambalajlanmış Kumanya" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

… 

BAŞVURU SAHİBİ:

Öz Y…r Gıda İnşaat Nakliyat Temizlik İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.

Bahçivan Mah. Zübeyde Hanım Cad. Odalar İş Merkezi Kat:6 No:34 VAN

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

G…r İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Cumhuriyet Mah. Van-Et Lisesi 1. Kat G…r / VAN

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2014/88757İhale Kayıt Numaralı “1923 Taşımalı İlköğretim Öğrencisine 180 İş Günü Sıcak Yemek veya Ambalajlanmış Kumanya Verilmesi İşi” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

            G…r İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 22.08.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “1923 Taşımalı İlköğretim Öğrencisine 180 İş Günü Sıcak Yemek veya Ambalajlanmış Kumanya Verilmesi İşi” ihalesine ilişkin olarak Öz Y…r Gıda İnşaat Nakliyat Temizlik İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 12.08.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 22.08.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.09.2014 tarih ve 28469sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.09.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2014/2602 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale dokümanında ihaleye katılmaya engel düzenlemeler bulunduğu, 

 

1) Teknik Şartname’nin 16’ncı maddesinde “İstekliler üretim yapacakları tesislerde kapasite raporlarında belirtilen miktarlarda aşçı ve aşçı yardımcılarına ait ilgili kurumlardan almış oldukları hijyen belgelerini ve ihale tarihi itibariyle SSK larının yatırıldığına dair belgeleri teklif zarfında ihale komisyonuna sunacaklardır.” şeklinde düzenleme bulunduğu, ancak kapasite raporunun 3 yılda bir alındığı, işletmede çalışan personel sayısının sabit olmadığı, personel sayısının her yıl değiştiği, dolayısıyla personel sayısının kapasite raporuyla uyumlu olmadığı, idarenin düzenlemesi ile ihaleye katılımın engellendiği,

… 

            İdari Şartname ve Teknik Şartname düzenlemeleri gereğince isteklilerden, öğrenci sayısının 500’e bölünmesiyle elde edilen sayı kadar firmanın öz malı olan ve en az 2010 model K2 belgeli araç istenirken dokümanda değişiklik yapıldığı, değişikliğe göre öğrenci sayısının 250’ye bölünmesiyle elde edilen sayı kadar firmanın öz malı olan ve en az 2012 model K2 belgeli araç istenildiği, buna göre isteklilerden öz malı 2012 model 8 adet araç istenildiği, araçların yük taşıma kapasiteleri dikkate alınmaksızın araç sayısı belirlenmesinin ihaleye katılımı engellediği,

 

            İdari Şartname’nin 14’üncü maddesinde “İhale dokümanında değişiklik yapılması” hususunun düzenlendiği, buna göre ihale dokümanı mevzuata aykırı olarak düzenlendiğinden ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddia edilmektedir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (b) bendinde “Kurum, görevlerinin yerine getirilmesinde resmi ve özel bütün kurum, kuruluş ve kişilerden belge, bilgi ve görüş isteyebilir. Belge, bilgi ve görüşlerin istenilen süre içinde verilmesi zorunludur” hükmü yer almaktadır.

 

2014/88757 İKN'li “1923 Taşımalı İlköğretim Öğrencisine 180 İş Günü Sıcak Yemek veya Ambalajlanmış Kumanya Verilmesi İşi” ihalesine ilişkin olarak 02.09.2014 tarihinde Öz Y…r Gıda İnşaat Nakliyat Temizlik İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti. ve 04.09.2014 tarihinde Ferhat Hazır Yemek Güvenlik İnş. ve Temizlik Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması üzerine iki ayrı başvuru için ayrı dosyalar açılmak suretiyle esasın incelenmesine geçilmiş olup, ihale işlem dosyası idareden istenilmiştir. Kurum tarafından gönderilen 03.09.2014 ve 05.09.2014 tarihli yazılarda ihale işlem dosyasındaki bütün bilgi ve belgelerin gönderilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen idarece 05.09.2014 tarihli yazı ekinde gönderilen (ve 09.09.2014 tarihinde kayıtlara alınan) dosya kapsamında ihale işlem dosyasında bulunması gereken belgelerin bir kısmının yer almadığı anlaşılmıştır. Kurumda yürütülen inceleme aşamasında eksik bilgi ve belgeler nedeniyle itirazen şikâyet başvurusu ile ilgili olarak idarece yapılan işlemlerin mevzuata uygun olup olmadığı hususunda tereddüde düşülmüş olduğundan incelemeyi sonuçlandırabilmek için Kurumun 22.09.2014 tarihli yazısıyla idareden ek bilgi ve belge istenilmiştir.  

                              

Kurumun 22.09.2014 tarihli yazısı üzerine; üzerinde G…r İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Kamu İhale Kurumu’nun adının yazılı olduğu bir zarfın Kuruma gönderildiği, söz konusu zarfın 02.10.2014 tarihinde Kurum kayıtlarına alındığı, zarfın içerisinde Kuruma hitaben düzenlenmiş bir yazının bulunmadığı, idareden istenilen bilgi ve belgelerin tamamının zarf içinde bulunmadığı, açıklama istenilen bazı hususlara ilişkin bilgiye yer verilmediği anlaşılmıştır. Bunun üzerine ihaleye ait İdari Şartname’de belirtilen iletişim bilgileri kullanılarak telefon görüşmesi ile idarenin yetkili personeline söz konusu durum bildirilmiştir. Daha sonra idarenin Kuruma hitaben düzenlenen 21.10.2014 tarihli cevap yazısı 24.10.2014 tarihinde Kurum kayıtlarına alınmıştır. Ancak, idarenin gönderdiği 21.10.2014 tarihli yazıda, Kurumun 22.09.2014 tarihli yazısında belirtilen hususlara ilişkin açıklama yapılmadığı görülmüştür.

 

4734 sayılı Kanun’un “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56’ncı maddesinde “Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler. İdare tarafından şikayet veya itirazen şikayet üzerine alınan ihalenin iptal edilmesi işlemine karşı yapılacak itirazen şikayet başvuruları ise idarenin iptal gerekçeleriyle sınırlı incelenir.” hükmü yer almakta olduğundan, esas olarak başvuru sahibinin iddiaları ile şikâyet konusuyla ilgili olarak idarece yapılan işlemler mevzuat çerçevesinde değerlendirilmiştir. 

 

Öte yandan İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin “Kurul tarafından alınacak kararlar” başlıklı 21’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında;“Kurul tarafından gerekli görülen hallerde, tespit edilen aykırılıklara ilişkin olarak idari ve/veya cezai yönleriyle gereği yapılmak üzere konunun ilgili idarelere bildirilmesine ve/veya yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Bu itibarla itirazen şikâyet başvurusu hakkında inceleme yapabilmek üzere idareden istenilen ihale işlem dosyasının idarece eksik olarak gönderilmesi, eksiklik idareye yazılı ve sözlü olarak bildirilmesine rağmen istenilen bilgilerin tam ve açık olarak belirtilmek suretiyle verilmemesi ve ihale işlem dosyasının incelenmesi aşamasında ihale sürecinde 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hususlar tespit edilmesi nedeniyle; hem şikâyete konu ihale sürecinde idarece yapılan işlemlerin incelenmesini sağlamak hem de sonraki tarihlerde yapılacak olan ihalelerin ilgili mevzuata uygunluğunu sağlayabilmek amacıyla konunun idarenin bağlı bulunduğu İlin Valiliğine bildirilmesinin uygun olacağı anlaşılmıştır.

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “1923 taşımalı ilköğretim öğrencisine 180 iş günü sıcak yemek veya ambalajlanmış kumanya” işi olduğu, 180 iş günü 12 taşımalı merkezde sıcak yemek veya kumanya hizmeti verileceği, anılan Şartname’nin 19’uncu maddesinde teklif ve sözleşme türünün birim fiyat teklif ve sözleşme olduğu, 20’nci maddesinde ise işin tamamı için teklif verileceği belirtilmiştir.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde işe başlama tarihi 15.09.2014, işi bitirme tarihi ise 12.06.2015 olarak belirtilmiştir.

 

            İhale Komisyonu’nun 29.08.2014 tarihli karar tutanağından, 25 firmanın doküman satın aldığı, ihaleye 5 isteklinin teklif verdiği, isteklilerden 4’ünün belgeleri eksik veya uygun olmadığından bu tekliflerin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin Ant Pa Endüstriyel Yemekçilik Temizlik Gıda Otomotiv İnş. Bilgisayar ve Danışmanlık Tic. San. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

             1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

          İhale ilanının 4.1.1.3’üncü maddesinde “İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgeler,

          İl sınırları içerisinde firmaya ait yemek fabrikası bulunacaktır. fabrikaya ait işletme kayıt belgesini (5996 sayılı kanun kapsamında) ihale komisyonuna sunulacaktır.

          TSE(8985) zimmet yeri yeterlilik belgesini ihale komisyonuna sunacaklardır. …” düzenlemesi ve İlan metninin 4.3.2’nci maddesinde yer alan “İlan tarihinden önce alınmış ve ihale tarihi itibariyle geçerli olan 1923 sayısı kadar Yemek Kapasite Raporu” düzenlemesi ile isteklilerden yemek üretim tesisine ait kapasite raporu istenilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesi kapsamında “İlan tarihinden önce alınmış ve ihale tarihi itibariyle geçerli olan 1923 sayısı kadar Yemek Kapasite Raporu” düzenlemesine yer verilmiştir.

Teknik Şartname’nin ilk halinde 16’ncı madde “İstekliler tarafından teklif edilen bedelin % 40 dan az olmamak üzere sıcak yemek ve kumanya türü öğlen yemeği hizmeti alımına ilişkin iş deneyimini gösteren belgesini teklifleri dahilinde sunulması gerekmektedir.” şeklindedir. Daha sonra, 06.08.2014 tarihli Zeyilname ile Teknik Şartname’nin 16’ncı maddesi “İstekliler üretim yapacakları tesislerde kapasite raporlarında belirtilen miktarlarda aşçı ve aşçı yardımcılarına ait ilgili kurumlardan almış oldukları hijyen belgelerini ve ihale tarihi itibariyle SSK larının yatırıldığına dair belgeleri teklif zarfında ihale komisyonuna sunacaklardır.” şeklinde düzenlenmiştir.

            İhaleye katılacak isteklilerin kapasite raporunda belirtilen sayıda yemek üretimi yapılacak olan tesiste çalışan aşçı ve aşçı yardımcılarına ait hijyen belgelerini ve ihale tarihi itibariyle SSK’larının (sigorta primlerinin) yatırıldığına dair belgeleri ihale tarihinde teklif dosyası kapsamında idareye sunmaları gerektiği hususu ilan metninde ve İdari Şartname’de yer almamaktadır. Bu koşulun 06.08.2014 tarihli zeyilname ile Teknik Şartname’nin 16’ncı maddesine eklendiği anlaşılmıştır.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Personel durumuna ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İhale konusu işin niteliği esas alınarak, çalıştırılması öngörülen personelin sayısı ve nitelikleri dokümanda belirtilir. Ancak, idare tarafından ihaleye katılım ve yeterlik kriteri olarak, personel çalıştırıldığına, çalıştırılacağına veya personelin sayısı ya da niteliklerine ilişkin belge istenemez.

(2) Çalıştırılacak personelin nitelikleri ve deneyim süresi ile bunları tevsik edecek belgelere ilişkin düzenleme teknik şartnamede yapılır. Asgari deneyim süresi öngörülmesi halinde, bu süre bir yıldan az beş yıldan fazla olmamak üzere idare tarafından belirlenir. Deneyim süresi mezuniyet tarihi esas alınarak mezuniyete ilişkin belge ile tevsik edilir. Personelin niteliğini ve deneyim süresini gösteren belgeler sözleşmenin imzalanmasının ardından işe başlanmadan önce yüklenici tarafından idareye sunulur.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel durumu” başlıklı 66. maddesinde “66.1. Hizmet alımı ihalelerinde, personele yönelik yeterlik kriteri belirlenemeyecek ve bu kapsamda aday veya isteklilerden personele ilişkin herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesi uyarınca, idarece ihtiyaç duyulması halinde ihale konusu işin ifası sırasında istihdamı öngörülen personelin sayısı ve nitelikleri dokümanda belirtilecek, yine idarece gerek görülmesi halinde personelin niteliklerine ilişkin ayrıntılı düzenlemeler ile deneyim süresine ilişkin düzenlemeye teknik şartnamede yer verilecektir. Teknik şartnamede yapılan personele ilişkin düzenlemede personelin niteliği ve/veya deneyim süresi ile ilgili bazı belgeler istenmiş ise bu belgeler sözleşmenin imzalanmasının ardından işe başlanmadan önce yüklenici tarafından idareye sunulacaktır. “ açıklaması yer almaktadır.

Kapasite raporunun temel amacı yemek üretim miktarını göstermek olup, yemek üretim faaliyetlerinin niteliği gereği üretim tesisinde görevli personel sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. İhale konusu işin gerektirdiği miktardaki üretimin kapasite raporunda belirtilenden farklı sayıda personel istihdamı ile gerçekleştirilmesi mümkündür. Dolayısıyla, söz konusu düzenlemenin yeterlilik kriteri olarak belirlenmesinin ihale konusu işin özelliği itibariyle yerinde olmadığı hususu açıktır. Bu itibarla, yukarıda yer alan mevzuat düzenlemelerine göre yeterlilik kriteri olarak, ihale tarihinde isteklilerden teklif zarfları kapsamında kapasite raporunda belirtilen sayıda yemek üretimi yapılacak olan tesiste çalışan aşçı ve aşçı yardımcılarına ait hijyen belgeleri ve ihale tarihi itibariyle sigorta primlerinin yatırıldığına dair belgelerin istenilmesi ihaleye katılımı engellemektedir. Teknik Şartname’nin 16’ıncı maddesindeki şikâyete konu düzenlemenin 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde yer verilen temel ilkelere, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesine ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 66‘ncı maddesine aykırılık oluşturduğu anlaşıldığından ihalenin iptali gerekmektedir.

 


Üst Konuları: Yemek Hizmet Alımı


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap