1)Hizmet alımı ihalelerinde, idarenin kendi malı olma zorunluluğu getirmediği ihalelerde, idari şartnamenin 7.5.2 maddesinde istenilen makine ekipmanı teklif mektubu ekinde sunmak zorunlu mudur? 2)Makinenin alındığına dair kesilen fatura geçerli olur mu?
Üst Konuları: ticaret odası kayıt belgesi
HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu
“MADDE 41 – (1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.
Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.
(2) Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da (Değişik ibare: 12/06/2015-29384 R.G./ 3. md.) yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./6. md.) Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.
(3) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır. “hükmüne göre
Soru 1.7.5.2 maddesinde istenilen makine ekipmanı teklif mektubu ekinde sunmak zorunlu mudur? 1 cevap sunulmasına gerek yoktur.
Soru 2)Makinenin alındığına dair kesilen fatura geçerli olur mu?
Cevap .2….41/2 maddesinde düzenlendiği üzere “Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da (Değişik ibare: 12/06/2015-29384 R.G./ 3. md.) yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./6. md.) Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur” düzenlemesine uygun olarak faturanın muhasebe kayıtlarına alınıp demirbaş veya amortisman defterine kayıt edilmesi gerekir.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap