Bu itibarla, … Üniversitesi tarafından, konferans salonları ve rektörlük hizmet binası kontrol ve kabul işlemlerinin … Üniversitesi personeli ve/veya diğer kamu kurumlarından temin edilecek personel yardımıyla yapılması yerine hizmet alımı yoluyla yaptırılması sonucu oluşan, … TL tutarındaki kamu zararının, sorumlularına müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere ödettirilmesine oy birliğiyle,
Yılı: 2014
Dairesi 1
Karar No: 10515
İlam No : 55
Tutanak Tarihi: 15.12.2015
… Üniversitesi tarafından, konferans salonları ve rektörlük hizmet binası kontrol ve kabul işlemlerinin… Üniversitesi personeli ve/veya diğer kamu kurumlarından temin edilecek personel tarafından yapılması gerekirken hizmet alımı yoluyla yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4’üncü maddesinde “danışman” ve “hizmet” tanımı aşağıdaki şekilde yapılmıştır:
“Danışman: Danışmanlık yapan, bilgi ve deneyimini idarenin yararı için kullanan, danışmanlığını yaptığı işin yüklenicileri ile hiçbir organik bağ içinde bulunmayan, idareden danışmanlık hizmeti karşılığı dışında hiçbir kazanç sağlamayan ve danışmanlık hizmetlerini veren hizmet sunucuları,
Hizmet: Bakım ve onarım, taşıma, haberleşme, sigorta, araştırma ve geliştirme, muhasebe, piyasa araştırması ve anket, danışmanlık, mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı, tanıtım, basım ve yayım, temizlik, yemek hazırlama ve dağıtım, toplantı, organizasyon, sergileme, koruma ve güvenlik, meslekî eğitim, fotoğraf, film, fikrî ve güzel sanat, bilgisayar sistemlerine yönelik hizmetler ile yazılım hizmetleri, taşınır ve taşınmaz mal ve hakların kiralanması ve benzeri diğer hizmetler,”
Aynı Kanunun “Danışmanlık hizmetleri” başlığını taşıyan 48 inci maddesinde,
“Mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınır.
Danışmanlık hizmetleri, bu bölümde yer alan hükümlere uygun olarak sadece belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale edilir. (Değişik son cümle: 31/3/2012-6288/6 md.) Ancak yaklaşık maliyeti 13 üncü maddenin (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetleri, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebilir.” denilmektedir.
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Danışmanlık hizmetlerinin kapsamı” başlıklı 6 ncı maddesinde hangi konularda danışmanlık hizmeti alınabileceği sayılmıştır. Bu madde de; “(1) Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınır.
…” denilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, gerek 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununda yapılan hizmet tanımı gerekse Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin danışmanlık hizmetleri çerçevesi muayene ve kabul işlemlerini kapsamamaktadır.
Yapım İşleri Genel Şartnamesinde, yapı denetim görevlisi “İdare tarafından, işlerin denetimi için görevlendirilecek bir memur veya bir heyeti ve/veya idare dışından bu işleri yapmak üzere görevlendirilen gerçek veya tüzel kişi veya kişiler” şeklinde tanımlanmış ve sözleşmeye bağlanan her türlü yapım işleri, idare tarafından görevlendirilen yapı denetim görevlisinin denetimi altında, yüklenici tarafından yönetileceği ve gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. Şartnamede yer alan hüküm gereği yapı denetim görevlisinin hizmet alımı yöntemi ile temin edilmesi mümkün değildir.
Aynı yönetmeliğin 42 ve 45 inci maddelerinde geçici kabul ve kesin kabul işlemlerinin muayene ve kabul komisyonları tarafından yapılacağı belirtilmiştir.
Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği’nin “Muayene ve kabul komisyonlarının kuruluşu” başlıklı 3 üncü maddesinde ise
“(1) Geçici veya kesin kabul komisyonları, yetkili makam tarafından, biri başkan olmak üzere en az üç kişiden oluşturulur. İşin önemi ve özelliği dikkate alınarak komisyonun üye sayısı, toplam sayı tek olmak üzere yeteri kadar arttırılabilir.
(2) Bu komisyonlarda görevlendirilecek olanların tamamının teknik eleman olması zorunludur. Ancak, ilgili idarede yeterli sayıda veya işin özelliğine uygun nitelikte teknik eleman bulunmaması durumunda, 4734 sayılı Kanun kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarından teknik eleman görevlendirilebilir.”
denilerek muayene ve kabul komisyonlarının ilgili idare personelinden oluşturulması amaçlanmakta, ancak bunun mümkün olmaması durumunda 4734 sayılı Kanun kapsamındaki diğer kurumlardan teknik personel görevlendirilebileceği ifade edilmiştir.
Sorumlular göndermiş oldukları savunmada, …nden personel görevlendirilmesi talep edildiğini ancak olumlu cevap verilmediğini belirtilmişse de başka kurumlardan personel teminine yönelik talepte bulunulmamasının nedeni açıklanmamıştır.
Bu itibarla, … Üniversitesi tarafından, konferans salonları ve rektörlük hizmet binası kontrol ve kabul işlemlerinin … Üniversitesi personeli ve/veya diğer kamu kurumlarından temin edilecek personel yardımıyla yapılması yerine hizmet alımı yoluyla yaptırılması sonucu oluşan, … TL tutarındaki kamu zararının, sorumlularına müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere ödettirilmesine oy birliğiyle,
Üst Konuları: Projesine Uygun İmalat Yapılmaması
Benzer İçerikler: alımı, daire, Hizmet, İmalat, İşlemleri, Kabul, kararı, miSayıştay, Muayene, Projesine, uygun, Yapılmaması, yaptırılabilir, yöntemiyle
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap