Nakit olarak yatırılan geçici teminat tutarlarının kurum olarak gelir kaydedilmesi ile ilgili herhangi bir süre veya mevzuatta bu konuyla ilgili bir açıklama var mı? Örneğin, 2007 yılında yatırılan bir nakit teminat bugün talep edilirse ne yapılmalı veya ne zaman gelir olarak kaydedilmeli? Teşekkürler.
Nakit olarak yatırılan geçici teminat tutarlarının kurum olarak gelir kaydedilmesi ile ilgili herhangi bir süre veya mevzuatta bu konuyla ilgili bir açıklama var mı?
Örneğin, 2007 yılında yatırılan bir nakit teminat bugün talep edilirse ne yapılmalı veya ne zaman gelir olarak kaydedilmeli?
Teşekkürler.
Üst Konuları: ticaret odası kayıt belgesi
Bilindiği üzere geçici teminatların alınmasındaki asıl amaç, ihaleye teklif veren isteklilerin daha gerçekçi teklif vermelerini sağlamaktır. Dolayısıyla ihale gerçekleştirildikten sonra ihale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajı ikinci teklifi veren istekliler dışında üzerinde ihale kalmayan isteklilerin geçici teminatlarının talep halinde iade edilmesi gerekmektedir.
Üzerine ihale yapılan yüklenicinin de sözleşme yaptıktan ve kesin teminatı verdikten sonra geçici teminatının geri verilmesi gerekmektedir. Aynı çerçevede üzerine ihale yapılan isteklinin sözleşme imzalamasıyla birlikte ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin de talep etmesi halinde geçici teminatının iadesi gerekir
Genel kuralın yanı sıra, ihalenin idarenin gerekli gördüğü veya ihale dokümanında yer alan belgelerde ihalenin yapılmasına engel olan ve düzeltilmesi mümkün bulunmayan hususların bulunduğunun tespit edildiği hallerde iptal edilmesi halinde de, verilmiş olan bütün teklifler reddedilmiş sayılır ve bu teklifler açılmaksızın isteklilere iade edilir. Bu tür durumlarda tekliflerin tamamı değerlendirilmeksizin iade edileceğinden bütün isteklilere ait geçici teminatlar da iade edilmelidir.
Bunun dışında belli istekliler arasında ihale usulünde ihaleye davet edilen aday sayısının beşten az olması veya teklif sayısının üçten az olması hali ile yine pazarlık usulünün düzenlediği 21 inci maddenin (a),(d) ve (e) bentleri gereğince yapılacak ihalelerde istekli sayısının üçten az olması halinde ihalelerin iptal edilmesi durumlarında aynı şekilde isteklilere ait geçici teminatların iade edilmesi gerekmektedir.Sizin olayınızda 2017 yılında yatırılan teminatın durumunu için 4735 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce müteahhit ve taşeronlardan alınan geçici teminatlar 10 yıllık zamanaşımına tabidir.47354 sayılı Kanun 2003 yılında çıktığından 2 yıllık zaman aşımına tabidir.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap