Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşinde, personele güvenlik dışında başka bir iş yaptırılabilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Yukarıda aktarılan hususlardan P... Koruma ve Güven. Hiz. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasının Birim Fiyat Teklif Cetveli II. Ara Toplamının 3. sırasında yer alan “Barajlara Ulaşım Ücreti”ne yapılan açıklamalarda araçları kullanacak şoförlerin işçilik giderlerine ilişkin açıklama sunulmadığı, Teknik Şartname’nin “Yüklenici Tarafından Yapılacak Olan Koruma ve Güvenlik Hizmetlerinde İstihdam Edilen Koruma ve Güvenlik Görevlilerine İlişkin Kanuni Yasaklar ve Türk Ceza Kanununun Uygulanması” başlıklı 9’uncu maddesinin (a) bendi gereği güvenlik personelinin başka bir işte çalıştırılamayacağı gerekçe gösterilerek aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı anlaşılmıştır.


Toplantı No

: 2016/036

Gündem No

: 11

Karar Tarihi

: 20.06.2016

Karar No

: 2016/UH.II-1627

 

Şikayetçi: 

P… Koruma Ve Güvenlik Hiz. Ltd. Şti. 

İhaleyi Yapan Daire: 

Bölge Müdürlüğü-14.Bölge İstanbul Diğer Özel Bütçeli Kuruluşlar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

10.06.2016 / 34730 

Başvuruya Konu İhale: 

2016/107093 İhale Kayıt Numaralı "Devlet Su İşleri 14Bölge Müdürlüğü Malzemeli Koruma Ve Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, tekliflerinin sınır değerin altında kalmasından dolayı aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, açıklamalarının idarece yapılan değerlendirme sonucunda yeterli bulunmadığı, açıklamalarının Teknik Şartname’nin 9’uncu maddesine aykırılık teşkil ettiği ve barajlara ulaşımda kullanılacak araçların sürücüleri için herhangi bir bedel öngörmedikleri gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıklarının anlaşıldığı, açıklamalarının 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 16’ncı maddesi göz önünde bulundurularak yapıldığı, söz konusu Kanun’un ilgili maddesindeki hüküm gereğince özel güvenlik personellerinin yapmış oldukları işlerle bağlantılı olarak herhangi bir araç kullanmalarının önünde engel olmadığı, halen devam eden işte de barajlara ulaşımın vardiyasına giden mevcut personel ile yapıldığı ve sürecin sağlıklı bir şekilde devam ettiği, barajlara ulaşımda kullanılacak araçlara ilişkin kasko, zorunlu trafik sigortası, MTV, muayene, yakıt, araç bakım-onarım ve araç kira bedeli gibi önemli bileşenlere ilişkin giderlerin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesinde yapılan açıklamalar çerçevesinde belgelendirilerek açıklandığı ve yasal süresi içerisinde idareye sunulduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 2.1.(a) maddesinde ihale konusu işin adının “Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü Malzemeli Koruma ve Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi” olarak belirtildiği,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil edilecektir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

2 adet Koruma ve Güvenlik şefine yürürlükteki brüt asgari ücretin %35'i oranında fazla ücret ödenecek ve 80 adet Koruma ve Güvenlik görevlisine yürürlükteki ücretin %25'i oranında fazla ücret ödenecek ve bu teklif fiyata dahil edilecektir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddesi gereği ulusal bayram ve tatil günleri (Hizmet süresince toplam 18 gün 80 adet Koruma ve Güvenlik Görevlisi idare tarafından belirlenen geçerli brüt asgari ücretin %25 fazlası, 2 adet şef için belirlenen geçerli brüt asgari ücretin %35 fazlası ile) çalışması teklif fiyata dahildir.

Teknik Şartnamenin 26. maddesindeki Barajlara Ulaşım Ücreti Teklif Fiyata dahildir. 

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

Yüklenici çalıştırdığı her Koruma Güvenlik Görevlisine (1) bir günlük yol bedeli olarak brüt 10,00 TL. (onTürkLirası) verir ve bu bedel 26 gün ile çarpılarak bir güvenlik görevlisinin aylık yol bedeli hesaplanır. Yüklenici kişilerin aylık brüt yol bedelini, ücret bordrolarında göstermek şartıyla nakdi olarak ödemek zorundadır.

Yüklenici çalıştırdığı her Koruma Güvenlik Görevlisine (1) bir günlük yemek bedeli olarak brüt 10,00 TL. (onTürkLirası) verir ve bu bedel 26 gün ile çarpılarak bir Koruma Güvenlik Görevlisinin aylık yemek bedeli hesaplanır. Yüklenici kişilerin aylık brüt yemek bedelini ücret bordrolarında göstermek şartı ile nakdi olarak ödemek zorundadır.

25.3.3. Malzeme giderleri:

Teknik Şartnamenin 20.,21., ve 22 . Maddelerinde belirtilen malzemeler % 4 sözleşme ve genel giderler kapsamındadır.

25.3.4. Diğer giderler:

Teknik Şartnamenin 12.maddesinde Özel Güvenlik Mali Sorumluluk sigortası ücreti % 4 sözleşme ve genel giderler kapsamındadır.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranı %2'dir.” düzenlemesine yer verildiği,

 

Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesinin yer aldığı,

 

İdarece hazırlanan Birim Fiyat Teklif Cetveli standart formunda

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4      Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Koruma ve Güvenlik Şefi (Yemek, yol parası, %4 sözleşme gideri ve firma karı dahil hesaplanacaktır. Teklif edilen birim fiyat KİK'in işçilik modülünde bulunan değerden az olamaz.)(Brüt asgari ücretin %35 fazlası)

Ay

2

12

 

 

2

Koruma ve Güvenlik Görevlisi (Yemek, yol parası, %4 sözleşme gideri ve firma karı dahil hesaplanacaktır.Teklif edilen birim fiyat KİK'in işçilik modülünde bulunan değerden az olamaz.)(Brüt asgari ücretin %25 fazlası)

Ay

80

12

 

 

                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4Birim Fiyat

Tutarı

1

Koruma ve Güvenlik şefinin bayram ve genel tatil çalışma ücreti (18×2 = 36 gün için brüt asgari ücretin %35 fazlası, %4 sözleşme gideri ve firma karı dahil hesaplanacaktır. Teklif edilen birim fiyat KİK'in işçilik hesaplama modülünde bulunan değerden az olamaz.)

gün

36

 

 

2

Güvenlik görevlilerinin bayram ve genel tatil çalışma ücreti (18×80 = 1440 gün için brüt asgari ücretin %25 fazlası, % 4 sözleşme gideri ve firma karı dahil hesaplanacaktır. Teklif edilen birim fiyat KİK'in işçilik hesaplama modülünde bulunan değerden az olamaz.)

gün

1.440

 

 

3

Barajlara Ulaşım Ücreti

ay

12

 

 

                                                                            II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

düzenlemesinin bulunduğu görülmüştür.

 

Teknik Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 3’üncü maddesinde “1- İhale konusu hizmetin adı:

Devlet Su İşleri 14.Bölge Müdürlüğü Malzemeli Koruma ve Özel Güvenlik Hizmetleri Alımı İşi

……..” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Yüklenici Tarafından Yapılacak Olan Koruma ve Güvenlik Hizmetlerinde İstihdam Edilen Koruma ve Güvenlik Görevlilerine İlişkin Kanuni Yasaklar ve Türk Ceza Kanununun Uygulanması” başlıklı 9’uncu maddesinde “Yüklenici tarafından kurum nezdinde görevlendirilecek olan özel güvenlik vardiya şefleri ve özel güvenlik görevlileri, 5188 sayılı Kanun kapsamında;

a) 16.madde gereğince, Kanun’da belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamayacaklardır.

b) 17.madde gereğince, greve katılamayacaklardır. Bu grev yasağına uymayanlar, 5188 sayılı Kanun’un 20.a. maddesi gereğince Valilikçe, Kanun’da belirtilen miktarda idari para cezası ile cezalandırılacakları gibi, ayrıca yine Valilikçe çalışma izinleri de iptal edilecek ve bir daha özel güvenlik görevlisi olamayacaklardır.

c) 18.madde gereğince, lokavt dolayısıyla işten uzaklaştırılamayacaklardır.

d) 23.madde gereğince özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır. Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Barajlara ulaşım” başlıklı 26’ncı maddesinde “a) Ömerli Barajı: Yüklenici, barajlara ulaşımdaki toplu ulaşımın en yakın merkezi noktasından itibaren görev yerine kadar olan mesafeye güvenlik personelinin ulaşımını sağlayacaktır. Baraja ulaşmak için toplu ulaşımın merkezi konumunda olan noktasından itibaren (Çekmeköy-Madenler) 24 saat içerisinde toplam 120 km gidiş-geliş üzerinden hesaplama yapacaktır.

b) Alibey Barajı: Yüklenici, barajlara ulaşımdaki toplu ulaşımın en yakın merkezi noktasından itibaren görev yerine kadar olan mesafeye güvenlik personelinin ulaşımını sağlayacaktır. Baraja ulaşmak için toplu ulaşımın merkezi konumunda olan noktasından itibaren (Alibeyköy Merkez) 24 saat içerisinde toplam 30 km gidiş-geliş üzerinden hesaplama yapacaktır.

c) Ulaşımı yapacak olan araçlar binek tipi olup, model yılı 2013 yılından düşük olmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un “Görev dışında çalıştırılma yasağı” başlıklı 16’ncı maddesinde “Özel güvenlik personeli, Kanun’da belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı; personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ise yaklaşık maliyetin 1,30 sayısına bölünmesinden elde edilen tutar sınır değer olarak kabul edilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir…” açıklaması yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede, bahse konu ihalede 16 istekli tarafından teklif sunulduğu, teklifi sınır değerin altında kaldığı için idarece aşırı düşük teklif olarak belirlenen P… Koruma ve Güven. Hiz. Ltd. Şti.den aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, açıklama isteme yazısında “Bölge Müdürlüğümüzce 05.05.2016 tarihinde saat 10:00’da yapılan “Malzemeli Koruma ve Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi” ihalesine vermiş olduğunuz 3.366.889,68 TL tutarındaki fiyat teklifiniz sınır değer olan 3.384.530,61 TL’nin altında olup Birim Fiyat Teklif Cetveli II. Ara Toplam 3. Sıradaki “Barajlara Ulaşım Ücreti” teklif bedelinizin aşırı düşük olduğu anlaşılmıştır. Fiyat teklifinizi oluşturan gider kalemlerinin bileşenlerini (akaryakıt, amortisman, personel, bakım-onarım, lastik) gösteren belgeleri ayrıntılı bir şekilde tabloya dökerek hangi avantajlı koşullarda fiyatınızı oluşturduğunuzu belgeleriyle birlikte yazımızın tarafınıza tebliğ edildiği tarihten itibaren 3 (üç) iş günü içinde İdaremize sunmanızı, aksi takdirde ihale dışı kalacağınızın bilinmesini rica ederim.” şeklinde belirtildiği, idare tarafından yapılan inceleme sonucunda 17.05.2016 tarihinde alınan ihale komisyon kararında “11.05.2016 tarihli ve 755.02-51 sayılı yazı ile P… Ltd. Şti.ne komisyonumuzca aşırı düşük bulunan teklifinin (Barajlara ulaşım ücreti teklif bedeli, personel ve araç-yakıt-bakım-onarım, vs. maliyeti) detaylarını açıklaması istenen sorgulama yazısı gönderilmiştir. Firma 13.05.2016 tarih ve 2016-068 sayılı yazısı ile Bölge Müdürlüğümüze fiyat tekliflerinin ayrıntılı açıklamasını gösteren yazısını ekleri ile beraber göndermiştir. Komisyonumuzca söz konusu yazı ve ekleri detaylı olarak incelenmiş olup firmanın maliyet açıklamasında sadece araç ile ilgili gider kalemlerinin yer aldığı, personel maliyetinin ise yer almadığı görülmüştür. Firmanın yazı ekinde güvenlik şefi ve güvenlik görevlilerinin işçilik maliyet tabloları bulunmaktadır. Ancak bu personellerin araç personeli ile ilgisi bulunmamaktadır. Kaldı ki, Teknik Şartname’nin 9’uncu maddesinin a fıkrasında da belirtildiği gibi güvenlik personeli başka bir işte çalıştırılamaz. Bu nedenle İdari Şartname’nin 33.2’nci maddesine göre firmanın açıklaması yeterli görülmemiş olup reddedilmiş ve değerlendirme dışı bırakılmıştır.” ifadelerine yer verilmiş olup …….belirlendiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan hususlardan P… Koruma ve Güven. Hiz. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasının Birim Fiyat Teklif Cetveli II. Ara Toplamının 3. sırasında yer alan “Barajlara Ulaşım Ücreti”ne yapılan açıklamalarda araçları kullanacak şoförlerin işçilik giderlerine ilişkin açıklama sunulmadığı, Teknik Şartname’nin “Yüklenici Tarafından Yapılacak Olan Koruma ve Güvenlik Hizmetlerinde İstihdam Edilen Koruma ve Güvenlik Görevlilerine İlişkin Kanuni Yasaklar ve Türk Ceza Kanununun Uygulanması” başlıklı 9’uncu maddesinin (a) bendi gereği güvenlik personelinin başka bir işte çalıştırılamayacağı gerekçe gösterilerek aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

P… Koruma ve Güven. Hiz. Ltd. Şti.nin Teknik Şartname’nin “Barajlara ulaşım” başlıklı 26’ncı maddesinde detayları düzenlenen ve birim fiyat teklif cetvelinde “Barajlara ulaşım ücreti” adı altında satır açılan iş kalemi için yapmış olduğu aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunduğu belgeler incelendiğinde, ihale konusu iş kapsamında kullanılacak araçların şoför giderlerine ilişkin olarak herhangi bir açıklama yapmadığı görülmüştür. Teknik Şartname’nin “Yüklenici Tarafından Yapılacak Olan Koruma ve Güvenlik Hizmetlerinde İstihdam Edilen Koruma ve Güvenlik Görevlilerine İlişkin Kanuni Yasaklar ve Türk Ceza Kanununun Uygulanması” başlıklı 9’uncu maddesinin (a) bendi gereği güvenlik personelinin başka bir işte çalıştırılamayacağı düşünüldüğünde, ihale konusu iş kapsamında barajlara ulaşımı sağlayacak araçların şoför giderlerinin açıklama kapsamında dikkate alınmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

   Oybirliği ile karar verildi.

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap