Standart birim fiyat teklif cetvelinde iş kalemine ilişkin miktarların virgülden sonra üç hane olduğu, virgülden sonra iki hane olarak yuvarlandığı ancak sonucun üç haneye göre yazıldığı durumda ihale dışı bırakılır mı?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Danıştay 13. Dairesince verilen temyiz isteminin kabulü ve Ankara 9. İdare Mahkemesinin 11.11.2013 tarihli ve E:2013/844, K:2013/1590 sayılı kararının bozulmasına ilişkin kararda “…Dosyanın incelenmesinden; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 22. Bölge Müdürlüğü tarafından "Gümüşhane-Merkez Arzular Beldesi Taşkın Koruma İnşaatı" ihalesinin 02.01.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapıldığı, ihale konusu işin toplam 20 kalemden oluştuğu, idare […]


Danıştay 13. Dairesince verilen temyiz isteminin kabulü ve Ankara 9. İdare Mahkemesinin 11.11.2013 tarihli ve E:2013/844, K:2013/1590 sayılı kararının bozulmasına ilişkin kararda “…Dosyanın incelenmesinden; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 22. Bölge Müdürlüğü tarafından "Gümüşhane-Merkez Arzular Beldesi Taşkın Koruma İnşaatı" ihalesinin 02.01.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapıldığı, ihale konusu işin toplam 20 kalemden oluştuğu, idare tarafından 4 kalemdeki miktarın virgülden sonra 3 haneli olacak şekilde belirlendiği, anılan kalemlerin davacı tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelinde virgülden sonra 2 hane olacak şekilde yuvarlanması nedeniyle davacı şirketlerin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, bunun üzerine davacılar tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle temyize konu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Uyuşmazlık konusu ihalede davacı şirketler tarafından sunulan birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde; idarenin ihale dokümanı kapsamında isteklilere verdiği birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve virgülden sonra 3 haneli olacak şekilde hazırlanan 4 iş kalemine ilişkin miktarın, virgülden sonra 2 hane olacak şekilde yuvarlanıldığı; örnek vermek gerekirse, davacı şirketlerin birim fiyat teklif cetvelinde, “Düz yüzeyli beton ve betonarme kalıbı” iş kalemine ilişkin idarenin belirlemiş olduğu 78.962,234 m²’lik miktar yerine 78.962,23 m² miktarına yer verildiği, ancak hesaplamada birim fiyatı olan 9 TL 78.962,234 m²  ile çarpılarak 710.660,11 TL toplam bedeline ulaşıldığı, başka bir deyişle her ne kadar teklif cetvelinde miktarlar virgülden sonra 2 basamaklı olarak yuvarlanılmış olsa da, hesaplamalarda virgülden sonra 3 basamaklı miktarların esas alındığı görülmektedir.

Bu durumda, birim fiyat esasına göre teklif alınan ihalede, miktarın isteklilerce değiştirilemeyeceğine ilişkin ilkeye uygun olarak, idare tarafından belirlenen miktar ile davacı şirketler tarafından öngörülen birim fiyatın çarpımı sonucunda oluşan teklif tutarında aritmetik hata bulunmamaktadır.

Öte yandan; birim fiyat teklif cetvelinde 4 kaleme ilişkin miktarda virgülden sonraki üçüncü basamağa yer verilmemiş olması; toplam teklif tutarı hesabında üçüncü basamağa yer verildiği anlaşıldığından, yazılı olarak açıklama istenilebilecek bir husus olup, anılan belgedeki bilgi eksikliğinin teklif fiyatını değiştiren bir hata olmaması itibarıyla teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirecek bir neden olmadığından, davacı şirketlerin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması üzerine yapılan itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin işlemde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yönündeki Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır…”şeklinde gerekçe belirtilerek mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap