Teknik şartnamede Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlik Belgesi sunulması istenebilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İsteklilerin İdari Şartnamenin 7.5.3.4’üncü maddesinde ve ürünlere ait Teknik Şartnamelerde istenilen Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesini bu ürünler için sunması mümkün olmadığından mevcut ihale dokümanının ihaleye sağlıklı teklif verilmesine engel teşkil ettiği hk.


Karar Tarihi      : 30.10.2012

Karar No          : 2012/UM.I-4118

2 nolu kısım 20 sıra nolu “Tam Otomatik Yağ Tayin Cihazı” kalemi için ihale üzerinde bırakılan …..Tıp Tekn. Elekt. Lab. Ekipmanları San. Tic. Ltd. Şti.’nin “Gerhardt” marka SOX 416 kodlu ürünü teklif ettiği anlaşılmaktadır.

Başvuru sahibi …Elk. Terazi Lab. Cihazları ve Kimyevi Ltd. Şti.’nin 20 sıra nolu kalem için aynı şekilde G… marka ürünü teklif ettiği, teklifi ekinde G… marka cihazlar için …Laboratuvar A.Ş. adına düzenlenen Hizmet Yeterlilik Belgesi (TS 12426 ve TS 13201) sunduğu, ihale üzerinde bırakılan… Kimya Tıp Teknik Elk ve Lab. Ekp. San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklif dosyasında ise 20 sıra nolu “Tam Otomatik Yağ Cihazı” kalemi için “Hizmet Yeterlilik Belgesi” yer almadığı tespit edilmiştir.

Bu itibarla, 2 nolu kısımda 20 sıra nolu “Tam Otomatik Yağ Cihazı” için başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüş olup, idari şartnamede TS 12426'ya uygun TSE onaylı "Teknik Servis Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi" sunulmasına ilişkin koşulu karşılamayan ihale üzerinde bırakılan istekli … Kimya Tıp Tekn. Elekt. Lab. Ekipmanları San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 55 inci maddesinin dördüncü fıkrasındaki “Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.” hükmüne uygun olarakdeğerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

4) Başvuru sahibinin 4’üncü ve 5’inci iddialarına ilişkin olarak:

Başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde son iki iddiası; ihale üzerinde bırakılanın teklif ettiği ürünlerin; Kısımda 6 ve 15 sıra nolu “Laboratuvar Tipi Bulaşık Makinası” Teknik Şartnam2esinin maddelerini sağlamadığı, ürünün tek temsilcisinin M… Elektrikli Aletler Ltd. Şti. olduğu ve yetki belgesinin ekte sunulduğu, ve 14 sıra nolu “Deiyonize Su Sistemi” Teknik Şartnamesinin maddelerini sağlamadığı, ….Analitik Medikal Sistemler Ltd. Şti.’nin tek temsilci olduğu ve yetki belgesinin ekte sunulduğuna ilişkindir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56'ncı maddesinin ikinci fıkrasında; “Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler..” hükmüne, İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8 inci maddesinin onuncu fıkrasında; “İdarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlar hariç, şikayet başvurusunda belirtilmeyen hususlar itirazen şikayet başvurusuna konu edilemez” hükmüne yer verilmiştir.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğin “Kurum tarafından yapılacak işlemler” başlıklı 12’nci maddesinin ikinci fıkrasında; “İdareye başvuru konularının yanı sıra yeni konular da eklenerek Kuruma başvurulması halinde ise, itirazen şikayet başvurusunun incelenmesinde idareye başvuru konusu edilmeyen hususlar dikkate alınmaz.” açıklaması yer almaktadır.

Başvuru sahibinin 03.09.2012 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, başvuru dilekçesinde 2’nci Kısım 6 sıra nolu “Laboratuvar tipi Bulaşık Makinesi” ve 14 sıra nolu Ek-15 teknik şartnamesi ile istenen deiyonize su sistemine ilişkin iddiaların bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bahse konu iki iddia ile ilgili olarak başvuru sahibinin idareye şikâyet başvurusunun olmadığı, doğrudan Kuruma başvuruda bulunulduğu anlaşıldığından bu iki iddiayla ilgili olarak başvurunun reddi gerekmekle birlikte,

İdari Şartnamenin 7.5.3.4’üncü maddesinde;

7.5.3.4İstekliler teklifleri ile birlikte;

Ethernet Bağlantılı Çok Kanallı Sıcaklık/Nem Mutlak Basınç İzleme Seti (EK-6),

Hassas Terazi (EK-10), Yarı Mikro Terazi (EK-11),

Toplam Organik Karbon Analiz Cihazı (EK-12), Radyo Frekans Bağlantılı Çok Kanallı Sıcaklık/Nem İzleme Seti (EK-18), Etüv (EK-19), Tam Otomatik Yağ Cihazı (EK-21), Hassas Terazi (EK-23) ile Vakum Pompalarına (EK-24) ait TS 12426'ya uygun TSE onaylı "Teknik Servis Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi" ve Sanayi Bakanlığı tarafından onaylı Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi’ni vereceklerdir.” düzenlemesi yer almakta olup, sunulması istenilen “Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi” ile ilgili olarak Kurumca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne yazılan 27.09.2012 tarihli yazıyla mal alımına konu “Sıcaklık nem ve hava basıncı izleme takip sistemi, hassas terazi, yarı mikro terazi, radyo frekans bağlantılı çok sıcaklık nem izleme seti ve tam otomatik yağ tayin cihazı” ürünleri için Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi düzenlenip düzenlenmediği sorulmuştur.

Anılan Bakanlığın, Kurum kayıtlarına 12.10.2012 tarihinde alınan cevap yazısına göre, adı geçen ürünler, Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve eki liste kapsamında yer almadığından yukarıda yer alan ürünler için Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesinin düzenlenmediği anlaşılmaktadır.

İhalenin 2 nolu kısmına üç teklif verildiği, iki geçerli teklif sahibi bulunduğu, başvuru sahibi ….Elk. Terazi Lab. Cihazları ve Kimyevi Ltd. Şti.’nin ve ihale üzerinde bırakılan ….Kimya Tıp Teknik Elk ve Lab. Ekp. San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklif dosyaları kapsamında yukarıda belirtilen kalemler için Bakanlıkça “Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi” düzenlenmediğine ilişkin beyanda bulunduğu tespit edilmiştir.

14.06.2003 tarih ve 25138 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı dördüncü maddesinde; “Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi” Yurt içinde üretilen veya ithal edilen mallar ile ilgili olarak, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince imalatçı-üretici ve/veya ithalatçılar tarafından verilmesi zorunlu montaj, bakım, onarım hizmetleri için, yeterli teknik kadro, takım, teçhizat ile Bakanlıkça belirlenen miktarlarda yedek parça bulunduğunu gösteren ve firmanın unvanı ile merkez adresine göre düzenlenen belge” olarak tanımlanmıştır.

4734 sayılı Kanun’un “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü, aynı Kanun’un “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde; “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.” hükmü yer almaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün yukarıda belirtilen cevap yazısı ve Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ekindeki liste, 4734 sayılı Kanunun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesi ile bir arada değerlendirildiğinde; isteklilerin İdari Şartnamenin 7.5.3.4’üncü maddesinde ve ürünlere ait Teknik Şartnamelerde istenilen Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesini bu ürünler için sunması mümkün olmadığından mevcut ihale dokümanının ihaleye sağlıklı teklif verilmesine engel teşkil ettiği ve ihalenin 2 nolu kısmının iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.


Üst Konuları: Yeterlik Belgeleri


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap