Hocam merhaba, 4734 yapım işinde şantiye tutanağı tutulmamış yada bazı personelin maaşımı aldım diye isim imza var, fakat isimler ve imzalar tespitli değil üç aylık alacağını isteyen çalışanın kuruma hitaben yazdığı dilekçesi var. İdarece SGK dan Hizmet dökümü istendi, asgari ücretten 30 gün prim gösterilmiş ancak dilekçede aylığının 5000 TL olduğu yazılmış, iş sözleşmesi yok, yüklenici bordro […]
Hocam merhaba, 4734 yapım işinde şantiye tutanağı tutulmamış yada bazı personelin maaşımı aldım diye isim imza var, fakat isimler ve imzalar tespitli değil üç aylık alacağını isteyen çalışanın kuruma hitaben yazdığı dilekçesi var. İdarece SGK dan Hizmet dökümü istendi, asgari ücretten 30 gün prim gösterilmiş ancak dilekçede aylığının 5000 TL olduğu yazılmış, iş sözleşmesi yok, yüklenici bordro vermemiş/vermiyor. 1-sgk matrahınıdan neti bularak ödemimiz mi gerekir ? 2-sgk kesintileri ve vergileri idare olarak biz mi ödeyeceğiz ?
Üst Konuları: Personelin Özlük Hakları
Benzer İçerikler: Alacağı, hakedişten, Hakları, isinde, İşçi, nasıl, ödemesi, Özlük, Personelin, yapılır, Yapım
Yükleniciden alacağı olan işçi, personel ve teknik elemanlar, ilan tarihinden başlamak üzere bir hafta içinde yapı denetim görevlisine başvurabilirler. Alacaklar, hakediş raporunun düzenlendiği tarihten önceki (işçi ücretleri ödeme günü öncesindeki) günler için belirlenmiş sayılır. Bu tür alacakların üç aylık tutarından fazlası hakkında idareye herhangi bir sorumluluk düşmez.
Bildirilen alacak iddiaları, yüklenici veya alt yüklenicinin kayıtları ile varsa puantaj ve daha önceki hesap pusulalarından incelenip anlaşmaya varılan miktarların (üç aylık ücret tutarını geçmemek üzere) yüklenici tarafından bordroya bağlanması sağlanır ve bu bordrolar hakediş raporu ile birlikte ödeme yerine gönderilir.
Yüklenicinin hakedişinin ödenmesi gereken kısmından indirilen bu bordro tutarı ayrı bir çekle ödeme biriminin ilgili mutemedine verilir ve bordroda gösterilen alacaklar ilgililere yapı denetim görevlisi, yüklenici veya vekili ile işçi temsilcisinin önünde ödenir, bu husus ayrıca bir tutanakla tespit olunur. Yapılacak tebligata rağmen yüklenici veya vekili ödemede hazır bulunmazsa bu husus tutanakta belirtilir.
Personel alacaklarının kontrol edilebilmesi için yüklenici, teknik ve idareci personeli ile işçilerine yaptığı ödemelerin bordrolarından birer suretini, bordroların düzenlenme tarihinden başlayarak en çok bir ay içinde, yapı denetim görevlisine verecek ve bu bordrolarda teknik ve idareci personel ile işçilerin sanatları ve çalıştıkları yerler, ad ve soyadları ile doğum yerleri ve tarihleri belirtilecektir. Bordrolarda yüklenicinin veya vekilinin imzası bulunacaktır.
Yukarıda kısaca özetlenen Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 34'üncü maddesine göre yüklenicinin işçilere karne vermesi, kontrol teşkilatı/yapı denetim görevlisine de çalıştırdığı işçilerin bordrolarını (imzalı şekilde) vermek zorundadır. Eğer bunlar verilmemiş ise yüklenici ve kontrol teşkilatı/yapı denetim görevlisi işini yapmamış demektir. Buna rağmen işçi 3 aydan fazla olmamak üzere alacağı için başvurmuş ise bordroda belirtilen ücretin (ki aynı zamanda SGK'ya bildirilen ücretle aynı olması zorunludur) dikkate alınması gerekir. Eğer bunun dışında ücret alındığı iddia ediliyor ise iş mahkemesinde dava açılarak tespit yapılır ve dava sonucunda belirtilen ücret üzerinden ödeme yapılır.
İdarenin alacak iddialarına karşı ödemesi gereken işçinin bordroda yazılı olan net ücreti olup bunun SGK ve vergi gibi kesintileri yüklenici yükümlülüğünde olduğundan idareyle ilgisi bulunmamaktadır.
Bunun yanında çalışan ücretinin eksik ödendiği, vergi ve SGK larının tam olarak yatırılmadığını iddia ediyor ise bunu ilgili yerlere şikayet ederek ve dava açma yoluyla talep ederek alma yoluna her zaman gidebilir.
Kolaylıklar dliyorum.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap