Yaklaşık maliyet hesaplarken piyasa fiyatı araştırmasındaki firmaların fiyat tekliflerinin tamamını dikkate almak zorunda mıyız?

Yayın Tarih: 30.04.2020 01:04
Özet

Merhaba üstat, Belediyemizde hizmet alımı suretiyle …. ihalesi yapacağız, bu kapsamda piyasadan bu işle iştigal eden 7 firmadan yaptıracağımız işle ilgili  yaklaşık maliyete esas olacak şekilde piyasa fiyatı araştırması yaptık ancak bazı firmaların verdikleri teklifler aldığımız diğer tekliflere göre aşırı fazla, biz bunların verdikleri tekliflerin tamamının aritmetik ortalamasını mı almalıyız yoksa idare olarak bunlardan kendimize […]


Merhaba üstat, Belediyemizde hizmet alımı suretiyle …. ihalesi yapacağız, bu kapsamda piyasadan bu işle iştigal eden 7 firmadan yaptıracağımız işle ilgili  yaklaşık maliyete esas olacak şekilde piyasa fiyatı araştırması yaptık ancak bazı firmaların verdikleri teklifler aldığımız diğer tekliflere göre aşırı fazla, biz bunların verdikleri tekliflerin tamamının aritmetik ortalamasını mı almalıyız yoksa idare olarak bunlardan kendimize göre piyasa fiyatını yansıtmayan teklifleri yaklaşık maliyet hesabında kullanmayabilir miyiz? Şimdiden teşekkür ederim.


Benzer Yazılar

Cevabımız

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti” başlıklı 8’inci maddesinde;

"(1) İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

(2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

Esas alınır.

(3) İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler… hükmü,

 Aynı Yönetmelik’in “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9’uncu maddesinde “(1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

(3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 7 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.

 (4) Yaklaşık maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce, endeks üzerinden güncellenir…” hükmü yer almaktadır.

idare tarafından ihale konusu edilecek hizmetin yaklaşık maliyetinin tespiti aşamasında ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 8’inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) bentlerinde belirlenen usul ve esaslarda birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanmak suretiyle ayrıntılı fiyat araştırması yapılarak ihale konusu işin KDV hariç yaklaşık maliyetinin belirleneceği ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterileceği; istenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat tespitlerinin değerlendirmeye alınmayacağı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla yukarıda aktarılan esaslar çerçevesinde idarelere yaklaşık maliyetin hesaplanma yönteminin belirlenmesi noktasında serbesti tanındığı takdir yetkisi tanındığı anlaşılmaktadır.

Dolayısıyla ihalenizde yaklaşık maliyet için almış olduğunuz tekliflerden uygun olmayan tekliflerin yaklaşık maliyet hesabında dikkate almayıp dikkate aldığınız veya uygun gördüğünüz diğer tekliflerin aritmetik ortalamasını alarak yaklaşık maliyeti oluşturabilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap