Personel çalıştırılmasına dayalı ihalede kıdem tazminatı öderken doğrudan temin ile çalıştırılan süreler dikkate alınır mı?

Yayın Tarih: 12.11.2016 01:11
Özet

Slm, yardımcı olursanız sevinirim.personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı ihalesi ile atıyorum 3 yıl çalıştıktan sonra ihale 12. ayda bitiyor, yeni yapılıyor ama ihale sözleşmeye bağlanamıyor ve personeller 4 ay doğrudan temin ile çalıştırılıyor, daha sonra personeller açık ihale ile yine çalışmaya devam ediyorlar. kıdem tazminatı ödemesi yapılırken doğrudan temin ile çalışma süresi kıdem tazminatı ödemesine […]


Slm, yardımcı olursanız sevinirim.personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı ihalesi ile atıyorum 3 yıl çalıştıktan sonra ihale 12. ayda bitiyor, yeni yapılıyor ama ihale sözleşmeye bağlanamıyor ve personeller 4 ay doğrudan temin ile çalıştırılıyor, daha sonra personeller açık ihale ile yine çalışmaya devam ediyorlar. kıdem tazminatı ödemesi yapılırken doğrudan temin ile çalışma süresi kıdem tazminatı ödemesine dahil edilir mi? yoksa sadece açık ihale süresi mi kıdeme ait esas çalışma süresi kabul edilir.


Üst Konuları: Kıdem Tazminatı

Cevabımız

Merhaba, bildiğiniz gibi 6552 sayılı Kanun ile personel çalıştırılmasına dayalı ihaleler için kıdem tazminatı ödemesi idarelerin sorumluluğuna geçmiş olup bunların nasıl ödeneceğine ilişkin sitemizin makaleler kısmında detaylı açıklamalar mevcuttur. www.ihalece.com

Burada bir daha tekrarlamak gerekirse maalesef 6552 sayılı Kanun ve buna bağlı olarak çıkartılan Yönetmelikte (Kamu ihale kanununa göre ihale edilen personel Çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları kapsamında İstihdam edilen işçilerin kıdem tazminatlarının Ödenmesi hakkında yönetmelik) ihalelerden bahsedilmiş olup ihale kapsamı dışında doğrudan temin ile çalıştırılan süreler için mevzuat gereği kıdem tazminatı ödenmesi mümkün değildir. Söz konusu husus tahminimizce Kanun ve Yönetmelik çıkartılırken unutulmuş olup ileride Kanunda yapılacak değişiklik ile bu mağduriyetin önüne geçileceği düşünülmektedir. Doğrudan teminin değerlendirilmediği kısımlar için işçiler daha önce yaptıkları gibi mahkeme yoluna başvurarak İş Kanununda bulunan asıl işveren-alt işveren tanımlarına dayalı olarak buradaki kıdem tazminatının alınabileceği değerlendirilmektedir.
Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap