Kat ve/veya Arsa Karşılığı işlerde İş Durum Belgesi Düzenlenebilir mi, düzenlenirse tutarı nasıl hesaplanır?

Yayın Tarih: 31.10.2019 08:10
Özet

Merhaba Hocam, Kat ve/veya Arsa Karşılığı işlerde İş Durum Belgesi düzenlenebilir mi? Eğer düzenlenebiliyorsa tutarı nasıl hesaplanır? Selamlar…


Merhaba Hocam, Kat ve/veya Arsa Karşılığı işlerde İş Durum Belgesi düzenlenebilir mi? Eğer düzenlenebiliyorsa tutarı nasıl hesaplanır? Selamlar…


Üst Konuları: Üstada Sor

Cevabımız

Yurtiçinde özel sektöre, yapılacak iş karşılığı bedel içeren bir sözleşme ile taahhüt ettikleri işler için, işi bitirmeleri durumunda “iş bitirme belgesi”, işin ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi durumunda “iş durum belgesi”, belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenir ve verilir.

Gerçek kişilere veya yukarıda belirtilenler dışındaki tüzel kişilere gerçekleştirilen işler için, belediye sınırları veya mücavir alan içinde ilgili belediye tarafından, belediye sınırları veya mücavir alan dışında il özel idaresi tarafından, ilgili mevzuatı uyarınca yapı denetimi veya kabulü bunların dışındaki kuruluşlar tarafından yapılan işlerde ise bu mevzuat uyarınca yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenlenir. Belediyenin ilgili birimi tarafından düzenlenen iş deneyim belgeleri belediye başkanı veya yetkili birim amiri tarafından, il özel idaresince düzenlenenler ise, vali veya yetkilendirdiği kişi tarafından onaylanır.

Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, yapı ruhsatında belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı yıla ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğde inşaatın sınıfına ve grubuna göre belirlenen yapı birim maliyetinin çarpılması suretiyle hesaplanan bedelin % 60’ı esas alınır.

Dolayısıyla ilk sözleşme bedelinin (iş artışı ve fiyat farkı hariç) %80’inin kusursuz olarak bitirilmesi halinde alanına göre belediyeye veya il özel idaresine dilekçe ile başvurularak iş durum belgesi düzenlenmesi istenilebilir. İş durum belgesi hesabında sözleşmenin imzalandığı yıla ait  (her yıl resmi gazetede yayımlanan) yapı yaklaşık birim maliyetlerine ilişkin tebliğde belirtilen inşaat sınıfı ve grubuna inşaatın m2 ile yapı birim maliyetinin  çarpılması sonucu bulunacak tutarın %60’ı esas alınarak iş durum belgesi düzenlenebilir.

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap