Belediye şirketinde çalışanların ihale veya muayene ve kabul komisyonlarında görevlendirilmesi mümkün müdür?

Yayın Tarih: 31.07.2018 09:07
Özet

Öncelikle iyi günler iyi çalışmalar dilerim. Üstat benim sorum Kamu İhale Kurumunun 18.07.2018 tarih ve 2018/DK.D-187 sayılı kararında özetle "696 sayılı KHK ile statü ya da kadroya geçiş yapan işçilerin ihale komisyonlarında görev alabilecekleri" şeklinde karar alınmıştır. 696 sayılı KHK^nın geçici 23^üncü maddesinde şartları taşıyan taşeron personelin "sürekli işçi" kadrosuna geçiş yapabilecekleri şeklinde hüküm varken […]


Öncelikle iyi günler iyi çalışmalar dilerim. Üstat benim sorum Kamu İhale Kurumunun 18.07.2018 tarih ve 2018/DK.D-187 sayılı kararında özetle "696 sayılı KHK ile statü ya da kadroya geçiş yapan işçilerin ihale komisyonlarında görev alabilecekleri" şeklinde karar alınmıştır. 696 sayılı KHK^nın geçici 23^üncü maddesinde şartları taşıyan taşeron personelin "sürekli işçi" kadrosuna geçiş yapabilecekleri şeklinde hüküm varken mahalli idareleri kapsayan geçici 24^üncü maddesinde ise belediye "şirketlerine işçi" olarak geçişlerinin yapılabileceği hüküm altına alınmıştır. Yukarıda yazılı KHK^nın ilgili maddeleri ile Kamu İhale Kurumunun kararı incelendiğinde kurum kararının sadece geçici 23^üncü madde kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçişi yapılan personeli mi kapsadığı yoksa genel olarak geçici 23 ve 24^üncü maddeler kapsamında geçiş yapan tüm personeli mi kapsamaktadır. Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.


Üst Konuları: 696 sayılı KHK

Cevabımız

Kamu İhale Kurumunun 18.07.2018 tarih ve 2018/DK.D-187 sayılı kararında özetle "696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile statü ya da kadroya geçişi sağlanan personelin komisyon üyeliği" ne ilişkin düzenleyici karar alınmıştır. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi söz konusu karar belediye şirketine geçen işçilerden bahsetmemekte olup genel ve özel bütçeli kuruluşların "sürekli işçil" kadrolarına geçenlerden bahsetmektedir.

İhale komisyonu açısından, 4734 sayılı Kanun’un “İhale Komisyonu” başlıklı 6’ncı maddesinde, ihale yetkilisinin, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendireceği, ihaleyi yapan idarede yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde, 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabileceği hüküm altına alınmıştır. İhale Uygulama Yönetmelikleri ile Kamu İhale Genel Tebliği’nde de ihale komisyonlarının idare personelinden oluşturulacağına yönelik düzenlemeler yer almaktadır.

Belediye üzerinden örnek verirsek belediye şirketlerine geçen taşeronlar/işçilerden söz konusu şirketin işçisi konumunda olduğundan şirketteki alımlarla ilgili görevlendirildiği taktirde görevlerinin yerine getirmesinde ve imza atmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Belediye veya diğer kamu şirketleri açısından ise;

Muayene ve kabul komisyonu yönetmeliklerinde; "Muayene ve kabul komisyonları, yetkili makam tarafından, biri başkan olmak üzere en az üç (3) kişiden oluşturulur. İşin önemi ve özelliği dikkate alınarak komisyonun üye sayısı, toplam sayı tek olmak üzere yeteri kadar arttırılabilir.

Bu komisyonlarda görevlendirilecek olanların tamamının işin uzmanı olması zorunludur. Ancak, ilgili idarede yeterli sayıda veya işin özelliğine uygun nitelikte uzman personel bulunmaması durumunda, 4734 sayılı Kanuna tabi idarelerden uzman personel görevlendirilebilir." denilmektedir.

Burada muayene ve kabul komisyonlarında kastedilen idarenin personeli olup bunlar da kadro açısından memur, sözleşmeli personel ve işçi (belediyenin kadrolu işçisi) olarak tanımladığımızda bunların komisyonlarda görevlendirilmesi gerekmekte olup Yönetmeliklerde komisyonun kurulmasında bu kapsamda idarenin personelinin bulunmadığı durumda diğer idarelerden uzman personel görevlendirilmesi gerektiği belirtilerek personel açısından sınırlandırma yapılmıştır. Bu minvalde kamunun şirketinde çalışan işçinin bu kapsamda görevlendirilmesinin doğru olmadığı değerlendirilmektedir.

Nitekim KİK tarafından söz konusu hususa ilişkin Düzenleyici Karar yayımlanmadan çok daha önce  sitemize sorulan benzre hususa ilişkin cevaba aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.ihalece.com/UstadaSorCevap.aspx?SoruID=1605#sthash.TvMBkoLv.dpbs



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap