İdari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirtilmeyen hususta teknik şartnamede belirtilen düzenlemeler esas alınarak değerlendirme yapılabilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İdari Şartname’de yeterlik kriteri olarak yer almayan “ilaç rusatları”nın sunulmadığı gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak Teknik Şartname’de belirtilen düzenlemeler esas alınarak yeterlik değerlendirmesi yapılmasının mümkün olmadığı dikkate alındığında, başvuru sahibinin teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından, söz konusu iddiası yerinde görülmüştür.


Toplantı No

: 2013/005

Gündem No

: 49

Karar Tarihi

: 14.01.2013

Karar No

: 2013/UH.III-253

 

Şikayetçi: 

C… Gıda İnşaat Temizlik Güvenlik Tekstil Otomotiv Hayvancılık İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti., ŞEHİT MUSTAFA GÜNDOĞDU MAH. TOPTANCILAR SİTESİ B BLOK NO:19 BİNGÖL 

İhaleyi Yapan Daire: 

Çevre Koruma Ve Kontrol Müdürlüğü, Kalaba Cumhuriyet Cad. 1 06290 ANKARA 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

25.12.2012 / 42886 

Başvuruya Konu İhale: 

2012/166781 İhale Kayıt Numaralı "Sokak Hayvanlarının Toplanması Ve Çevre Sağlıgı Hizmet Alımı İşi" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 06.12.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Sokak Hayvanlarının Toplanması ve Çevre Sağlığı Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak C… Gıda İnş. Tem. Güv. San. Tic. Ltd. Şti.nin 14.12.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.12.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.12.2012 tarih ve 42886 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.12.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2012/5066sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar: 

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin ilk oturumunda belge kontrol tutanağında istenilen belgelere uygun şekilde teklif verdiği, ancak ilk oturum kapatıldıktan sonra idare tarafından belge kontrol tutanağının değiştirildiği ve Teknik Şartname’nin 6.2.b. maddesinde istenilen ilaç ruhsatlarının teklif dosyasında olmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu belgenin ihale ilânı ve İdari Şartname’de istenilmeyip Teknik Şartname’de istenilmesinin mevzuata aykırı olduğu, idare tarafından şikayete verilen cevaptan sonra belge kontrol tutanağının elden istenildiği, idarece tarafından verilen tutanakta “ilaçların ruhsatı” belgesinin eklenmiş olduğunun görüldüğü, bu nedenle ilgili belgeyi almaktan vazgeçtiği, Keçiören Belediyesinin ihale komisyonu odasının kamera kayıtlarına bakıldığında söz konusu belgenin sonradan belge kontrol tutanağına eklendiğinin görülebileceği, teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4737 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale  konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.” hükmü,

 

            Aynı Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur…

İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri…” hükmü,

 

            Anılan Kanun’un “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30’uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik Şartname” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) İşin teknik ayrıntılarını ve şartlarını gösteren bir teknik şartname hazırlanarak ihale dokümanına dâhil edilir. Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur…” hükmü,

           

Aynı Yönetmeliğin “Sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “(1) Ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler teknik şartnamede yer alır. Bu düzenlemelerde, işin niteliği ile bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri esas alınır. Bu yükümlülüklere ilişkin olarak yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiğinin teknik şartnamede açıkça düzenlenmesi zorunludur.

            (2) Bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca idarelerce belirlenmesi zorunlu olan mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ve bu kapsamda istenecek belgelere teknik şartnamede yer verilemez.”hükmü,

 

          Anılan Yönetmeliğin “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 56’ncı maddesinde“(1) Ön yeterlik ve yeterlik başvuruları ile tekliflerin alınması ve açılmasına ilişkin işlemler; Kanun, bu Yönetmelik ve tip şartnamelerde belirtilen hükümler çerçevesinde standart formlar kullanılarak gerçekleştirilir.

          (2) Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı, başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerin her biri için ayrı sütun içerecek şekilde düzenlenir.

          (3) Hazır bulunanlar önünde yapılan ilk oturumda, sunulan zarflardan uygun olanların açılması ve belge kontrolünün yapılması aşamasında, aday veya isteklilerce sunulan belgeler tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğu Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterilir. İhale usulüne göre ilgili oturumda istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar ile işin yaklaşık maliyeti duyurularak tutanak düzenlenir. Bu tutanakların komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz.

          (4) Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz…” hükmü,

 

Teknik Şartname’nin “Kullanılan Malzemeler” başlıklı 6.2’nci maddesinin “Bayıltıcı İlaç” başlıklı (c) bendinde  “Her bir 1ml’sinde 100mg Ksilazine denk 116,55mg Ksilazin HCl ve her 1 ml 100 mg Ketemin HCl ihtiva etmelidir. Her iki ilaçta; renksiz berrak steril enjeksiyonluk çözelti olmalıdır. 50 ml ve 25 ml’lik ilaçlar lastik tıpalı lastik tıpalı ve alüminyum kapaklı şeffaf cam flakonlarda olacaktır. İlaç, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından ruhsatlı olacaktır. İlaçlara ait ruhsatlar ihale dosyasında bulunacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Söz konusu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, hazır bulunanlar önünde yapılan ilk oturumda, belge kontrolünün yapılması aşamasında, isteklilerce sunulan belgelerin tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğunun Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterileceği, ihale usulüne göre ilgili oturumda istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar ile işin yaklaşık maliyetinin duyurularak tutanak düzenleneceği, bu tutanakların komisyon başkanınca onaylanmış suretlerinin, isteyenlere imza karşılığı verilmeden ilk oturumun kapatılamayacağı, teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgelerin idarelerce tamamlatılamayacağı anlaşılmaktadır.

 

4734 sayılı Kanun’un 27’nci maddesi gereğince isteklilerde aranılan şartların, belgelerin ve yeterlik kriterlerinin idari şartnamede belirtilmesi zorunlu olup, idari şartnamede ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemelerin teknik şartnamede ve/veya sözleşme tasarısında yer alması gerekmektedir.

 

Yapılan incelemede, 06.12.2012 tarihinde yapılan ihaleye 5 isteklinin teklif verdiği,  ihalenin ilk oturumunda, hazır bulunanlar önünde isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı kontrol edilerek Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağının tanzim edildiği, bu tutanağın suretinin ilk oturum kapatılmadan Z…Sağlık Ürü. San. Tic. Ltd. Şti.ne verildiği, ilk oturumda başvuru sahibinin söz konusu tutanağın verilmesi yönünde bir talebinin olmadığı, bahse konu tutanakta başvuru sahibinin “ilaç ruhsatları” için açılmış bulunan sütuna kayıt düşülerek teklif zarfında ilaç ruhsatlarının bulunmadığının belirtildiği ve bu gerekçe ile teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı,

 

Başvuru sahibinin, ihalenin ilk oturumunda belge kontrol tutanağında istenilen belgelere uygun şekilde teklif verdiği, ilk oturum kapatıldıktan sonra idare tarafından belge kontrol tutanağının değiştirildiği yönündeki iddiasını ispat edebilmesi için ilk oturum kapatılmadan söz konusu tutanağı talep etmiş olmasının gerektiği, Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağına “ilaçların ruhsatı” belgesinin sonradan eklenmiş olduğu şeklindeki iddianın soyut nitelikte olduğu ve idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası üzerinden yapılan inceleme ile ispatının mümkün olmadığı, dolayısı ile resmi belge niteliğinde olan ve usule uygun olarak düzenlenmiş tutanağın bu haliyle doğru olduğunun kabulünün gerektiği anlaşıldığından başvuru sahibinin bu yöndeki iddiası yerinde görülmemiştir.

 

Bununla birlikle, ihale konusu işte kullanılacak ilaçlara ait ruhsatların İdari Şartname’de, yeterlik kriteri olarak düzenlenmediği, ancak Teknik Şartname’nin 6.2’nci maddesinin (c) bendinde söz konusu ruhsatların teklif ile birlikte sunulacağının belirtildiği görülmüştür.

 

Şikâyete konu ihalede, İdari Şartname’de yeterlik kriteri olarak yer almayan “ilaç rusatları”nın sunulmadığı gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak Teknik Şartname’de belirtilen düzenlemeler esas alınarak yeterlik değerlendirmesi yapılmasının mümkün olmadığı dikkate alındığında, başvuru sahibinin teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından, söz konusu iddiası yerinde görülmüştür.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, C… Gıda İnş. Tem. Güv. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 


Üst Konuları: İdari Şartname

Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap