İş deneyim belgesinin noter onaylı sözleşmeye dayanmadığından geçersiz sayılarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği hk. (Danıştay)

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İş deneyim belgesinde yer alan yapının yapımında iş sahibi ve yüklenicinin aynı kişi olmasından dolayı bir sözleşmeye dayanmaması, iş deneyimine konu işin gerçekten yapılıp yapılmadığının ve kapsamının ne olduğunun denetimine imkân bulunmaması nedeniyle anılan belgenin kabul edilmeyerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık, bu işlemin iptali yolundaki Mahkeme kararında ise hukuka uygunluk görülmemiştir.


Danıştay 13. Daire

09.06.2015 tarihli ve E: 2010/3599, K: 2015/2156 sayılı kararında “…Mesleki ve teknik yeterliliğin belirlenmesi için, ihalede sunulacak iş deneyim belgelerinin, kamu veya özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciler için; yapılacak iş karşılığı bedel içeren bir sözleşmeye dayanması gerektiği açıkça vurgulanmıştır. İşin niteliğine göre, belli bir bedeli içermesi, belli süreler içinde ve taahhüt altında yapılmasının aranması, işin koşullarının önceden belirlendiği hususlarda karşılıklı denetime imkân verecek şekilde bir sözleşmeye dayanması gerekmektedir.

 

Dava dosyasının incelenmesinden; davacı ile Zonguldak ….İnş. Mad. Nak. Tar. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından 07.09.2009 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Karadon TİM Müdürlüğü Gelik İşletme İşçi Duş, Soyunma, Giyinme ve Lambahane Binası Yapım İşi” ihalesine teklif verildiği; ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede, en düşük teklifi veren davacı İş Ortaklığı’nın, Zonguldak …İnş. Mad. Nak. Tar. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan 11.12.2003 tarihli iş deneyim belgesinin noter onaylı sözleşmeye dayanmadığından geçersiz sayılarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği, yapılan itirazen şikâyet başvurusunun dava konusu işlemle reddi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

 

Bu duruma göre, davacının iş ortağı tarafından sunulan 11.12.2003 tarihli iş deneyim belgesinde yer alan yapının yapımında iş sahibi ve yüklenicinin aynı kişi olmasından dolayı bir sözleşmeye dayanmaması, iş deneyimine konu işin gerçekten yapılıp yapılmadığının ve kapsamının ne olduğunun denetimine imkân bulunmaması nedeniyle anılan belgenin kabul edilmeyerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık, bu işlemin iptali yolundaki Mahkeme kararında ise hukuka uygunluk görülmemiştir. ”ifadelerine yer verilerek Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin 17.06.2010 tarihli ve E: 2009/1963, K: 2010/938 sayılı kararının bozulmasına ve davanın reddine karar verilmiştir.

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap